Waarom je juist ziek wordt als je op vakantie gaat

Sport & gezondheid door Sanne

Na wekenlang hard te hebben gewerkt is dan eindelijk je vakantie aangebroken, heerlijk! Lekker ontspannen en even helemaal niets meer doen. Helaas is dit voor veel mensen ook het moment waarop ze ziek worden. Slechter kan je het niet timen, maar hoe komt dit?

ziek op vakantie waarom

Lees ook: Overprikkeld door het oude normaal: zo ga je ermee om

Vrijetijdsziekte

Mocht je het gevoel hebben dat jij de enige bent die altijd ziek wordt in je vakantie, dan heb je het mis. Ongeveer drie procent van de Nederlanders heeft last van de ‘vrijetijdsziekte’. Let op: dit is geen nieuwe ziekte. Deze term verwijst alleen naar moment van optreden van de gezondheidsklachten en niet naar de aard ervan. Volgens hoogleraar Ad Vingerhoets heeft maar liefst drie procent van de Nederlanders last van de vrijetijdsziekte.

Hoe komt dit tot stand?

Wanneer je veel stress ervaart, worden de (kleine) kwaaltjes onderdrukt. Je lichaam maakt meer adrenaline en cortisol aan. Je bloeddruk stijgt, je hartslag versnelt en je bloedsuikerspiegel gaat omhoog. Dit maakt je alerter en efficiënter. Handig zou je denken, maar wanneer de stress wegvalt, kun je gemakkelijk uit balans raken waardoor je sneller ziek wordt.

Daarnaast kan het zo zijn dat je niet eens last hebt van bepaalde ziektesymptomen wanneer je gestrest bent. Wanneer je vrij bent, heb je een stuk minder afleiding waardoor je achteraf pas bewust wordt van de symptomen die je hebt. Vergelijk het maar eens met een bokswedstrijd. Een bokser zal tijdens de wedstrijd niet zoveel voelen van de pijn, maar na de wedstrijd is er minder afleiding waardoor je meer aandacht hebt voor de pijn.

Tip: zoek balans

Je kunt het beste balans zoeken tussen drukke werkwerken en momenten voor jezelf/vrije dagen. Zorg dat je genoeg tijd overhoudt om even lekker te ontspannen. Zo ben jij de aankomende vakantie in ieder geval niet ziek. Good luck!

Lees ook: Zelfliefde: 5 manieren om meer van jezelf te gaan houden

Beeld: iStock | Bron: ggznieuws