Hebben we in de zomer echt minder slaap nodig?

Sport & gezondheid door Chloe

Je herkent het vast wel. Zodra de zomer begint voel je je een stuk energieker. Het blijft lekker lang licht en dus blijven we vaak wat langer op dan in de winter. Maar hoe zit het eigenlijk met onze slaapbehoeften? Hebben we in de zomer echt minder slaap nodig of is dit slechts een fabeltje?

Aantal uren slaap

Volgens onderzoek hebben we ongeveer acht uur slaap per dag nodig. Nou kan dit ook per persoon verschillen. Zo heeft de één bijvoorbeeld voldoende aan zes of zeven uur, terwijl de ander wel negen uur slaap nodig heeft om uitgerust wakker te worden. Hoe dan ook, in de zomer hebben we vaak het idee dat we minder slaap nodig hebben. Maar is dat wel zo?

Minder slapen in de zomer

In de zomer blijft het langer licht en dus blijven we vaak langer wakker. Ook kom je waarschijnlijk makkelijker je bed uit, dan wanneer het 's ochtends nog pikkedonker is buiten. Dit komt door een verandering in de hormoonbalans. Je lichaam maakt namelijk melatonine aan wanneer het donker is, een slaaphormoon. In de zomer duurt het natuurlijk veel langer voordat het donker wordt en dus komt de melatonineproductie ook langzamer en later op gang.

Cortisol

Naast dat het licht invloed heeft op de melatonineproductie, is er nog een hormoon dat hierdoor beïnvloedt wordt. Door de zon maak je namelijk extra cortisol aan. Hierdoor ben je extra alert en gaat je hartslag omhoog. Je hormonen hebben dus een enorme invloed op je lichaam. Toch betekent dit niet dat je hierdoor minder slaap nodig hebt. We hebben namelijk gewoon even veel slaap nodig als in de winter, ookal voelt dat soms niet zo. Toch maar iets eerder naar bed dus.