Prikkende ogen na het zwemmen? Zó komt dat

Sport & gezondheid door Anjali

Het hoort een beetje bij de zwemervaring: geïrriteerde ogen en een prikkende neus na een duik in het zwembad. Maar waarom krijg je eigenlijk last van je luchtwegen en ogen? Het antwoord is zeker niet smakelijk.

Zodra je het zwembad binnenloopt word je geraakt door de lucht van chloor. Het is alleen niet écht chloor, maar hypochloriet. Hypochloriet reageert heel snel met andere moleculen, waardoor het ideaal is voor in een zwembad. Bacteriën en schimmels worden deactief gemaakt zodra het in aanraking komt met hypochloriet, maar voor emnsen is het volkomen onschadelijk. Waarschijnlijk dacht je tot nu dat hypochloriet de reden is dat je ogen prikken na een duik in her zwembad, maar dat klopt niet. De geïrriteerde neus of keel en de rode ogen krijg je door het bijproduct dat ontstaat wanneer hypochloriet in aanraking komt met andere viezigheden in het water.

Viezigheden

Wanneer hypochloriet in aanraking komt metr menselijk vuil ontstaat er een stof waarvan wordt gedacht dat dit de oorzaak is van prikkende ogen en geïrriteerde luchtwegen. Het menselijk vuil bestaat vooral uit haren, huidschilfers en bacteriën, maar ook zweet, speeksel, huidvetten, haargel, make-up, snot en zelfs urine. Met andere woorden: je prikkende ogen worden veroorzaakt door de viezigheden van andere zwemmers.

De geur van het zwembad

En dat is niet het enige: ook de welbekende geur van het chloorwater zou niet komen door chloor zelf. De geur bestaat pas door een reactie tussen chloor en urine. Hierdoor blijft er een bepaald soort gas hangen, die wij herkennen als de geur van het zwembad. Deze stof is niet goed voor je gezondheid en uit een studie blijkt dat medewerkers van zwembaden, zoals badmeesters en schoonmakers, meer symptomen hebben van luchtwegproblemen dan andere mensen.

De geur die veel mensen doet denken aan een schoon zwembad, is dus eigenlijk de stank van een chemische reactie en is hiermee een indicatie dat er veel plas in het water aanwezig is. Lekker zwemmen!