Krachttraining is essentieel als je af wil vallen: dit is waarom

Sport & gezondheid door Maya Luz

Wil jij graag afvallen? Dan hoor je waarschijnlijk een hoop verschillende verhalen over hoe je dit het beste aan kunt pakken. De ene persoon zegt bijvoorbeeld dat je veel krachttraining moet doen, de ander beveelt cardio aan. Beide zijn belangrijk, maar vooral krachttraining is een essentieel onderdeel van je work-outs als je af wil vallen. Dit is waarom.

Lees ook: Heb je écht elke dag 10.000 stappen nodig?

Cardio vs krachttraining

Cardio is vaak intensieve training waarbij je veel beweegt. Je hartslag gaat ervan omhoog. Bij cardio work-outs kun je denken aan hardlopen of fietsen. Bij cardio work-outs verbrandt je in een kortere tijd meer calorieën. Een uur cardio verbrandt meer dan een uur krachttraining. Hoeveel calorieën je verbrandt hangt af van je huidige gewicht en hoe intens je work-out is. Krachttraining verbrandt dus minder calorieën, maar heeft veel andere belangrijke voordelen die je helpen op de lange termijn. Door aan krachttraining te doen bouw je sneller spiemassa op dan tijdens cardio work-outs. Deze spiermassa helpt jou met het verbranden van vet. Als je meer spieren hebt, verbrandt je meer calorieën in rust. Daarnaast verbrandt je meer calorieën na een krachttraining sessie dan na een cardio sessie. De effecten van de work-out blijven dus langer hangen na je work-out, hierdoor verbrandt je dus uiteindelijk meer dan je zou denken.

Zo verwerk je krachttraining in je work-outs

Krachttraining en cardio zijn beide nuttig om te doen. Cardio work-outs zijn erg belangrijk voor je conditie en voor de gezondheid van je hart. Ze helemaal overslaan raden we dus af.Maar hoe verwerk je ze allebei in je work-outs? Dit hangt af van hoe vaak je wil trainen in de week en hoe lang je work-outs zijn. Als je bijvoorbeeld vijf of meer dagen per week naar de sportschool gaat, kun je een dag puur alleen cardio doen en de rest van de week invullen met krachttraining. Ga je minder vaak? Dan kun je cardio toevoegen aan je work-out aan het begin of einde van je training. Denk bijvoorbeeld aan eerst 20 minuten op de loopband en daarna 40 minuten krachttraining. Je kan ook cardio doen buiten de sportschool door regelmatig te wandelen of fietsen.

Uit onderzoek blijkt dat je meer dan 150 minuten aan cardio per week nodig hebt om af te vallen. Dit komt neer op ongeveer 20 minuten cardio per dag. Daarnaast raden we ook aan om naast sporten, ook rekening te houden met wat je eet. Een gebalanceerd dieet is uiteindelijk de sleutel tot succes bij afvallen. Ga op zoek naar een manier van eten die bij jou past en werkt op de lange termijn.

Lees ook: 7 leuke teamsporten om te beoefenen