Overprikkeld door het oude normaal: zo ga je ermee om

Psyche & spiritualiteit door Laura

Wat voelt het als een luxe om weer een biertje te doen in een volle kroeg, te shoppen ín de Zara of te dansen met zijn allen in de club. Wel kan het 'oude normaal' weer even wennen zijn. Na anderhalf jaar (bijna) iedereen op anderhalve meter afstand houden, kan het nogal overweldigend voelen. Hoe ga je om met al die prikkels?

overprikkeld

Rustig beginnen

Van met je mondkapje in de rij voor de supermarkt naar met tweehonderd man in een club dansen. Het is nogal een overgang. Je brein heeft even de tijd nodig om aan de prikkels overdosis te wennen. "Als mensen de mogelijkheid hebben, gaan ze ook weer de drukte opzoeken", zegt GZ-psycholoog Najla Edriouch tegen de NOS. "Maar vergeet niet dat je tijd nodig hebt om aan die prikkels te wennen. Als je jezelf die tijd niet gunt, kun je je brein mogelijk overbelasten."

Brein moet zich aanpassen

Waarom raken we eigenlijk overprikkeld? We kennen al die activiteiten toch uit ons 'oude leven'? Vergelijk het maar met terugkomen van vakantie, legt Edriouch uit. "Als jij drie weken op een rustige plek bent geweest en je komt dan weer op je werk, dan zal je het daar ook heel druk vinden. Het is maar net wat je gewend bent."

Je brein moet weer wennen aan de nieuwe hoeveelheid prikkels dat het ontvangt. Voordat Mark Rutte en Hugo de Jonge de teugels lieten vieren, kregen veel mensen minder prikkels dan normaal. "Daardoor is je prikkelverwerking veranderd", legt de psycholoog uit. "Als er weer meer prikkels komen, reageert je brein daarop door bepaalde stofjes aan te maken. Bij te veel prikkels wordt dat onder meer cortisol, het stresshormoon."

Verschillen tussen mensen

Het kan voorkomen dat je partner of een vriend(in) veel gemakkelijker omgaat met de switch naar het oude normaal. “Het verschilt namelijk per persoon hoeveel prikkels we aankunnen”, aldus neuropsycholoog Chantal van der Leest tegen Linda.nl. “Ieder mens heeft een ander niveau van prikkelverwerking, dus het wil niet zeggen dat per definitie iédereen overprikkeld raakt als we weer meer mogen. Sommigen zijn juist toe aan nieuwe indrukken.”

Om overprikkeling te voorkomen, is het dus belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Vrijdag een terras, zaterdag stappen en zondag naar een pretpark is dus too much. Plan niet je hele week(end) vol, maar verspreid activiteiten zodat je tussendoor ook rust kan nemen. En blijf ook de hobby's doen die je tijdens de coronacrisis hebt ontdekt. 

via GIPHY

Lees ook: 10 leuke meertjes in Nederland om te vertoeven