10 leuke meertjes in Nederland om te vertoeven

Vrije tijd door Angel

Een beetje zand én een beetje water: meertjes zijn de tussenoplossing als je niet vlakbij de kust woont of het strand overvol is. Je kunt er varen, dobberen, watersporten en lekker zonnen. Meertjes genoeg in Nederland, zet deze maar op je zomerlijstje.

Leuke meertjes Nederland

Lees ook: Ontsnappen dicht bij de zee? Deze strandhuisjes wil je meteen boeken

1. ’t Nije Hemelriek (Aa en Hunze, Drenthe)

Wie zegt dat je helemaal naar het buitenland moet voor een mooi plekje? ’t Nije Hemelriek laat zien dat het niet hoeft: in Drenthe voelt het al alsof je op vakantie bent. Dankzij een bijzondere vijver, de mooiste kleuren midden in het bos en de zon vermaak je je wel. Als je trek krijgt, kun je afkoelen en genieten op het terras van ’t Hemelriek.

2. Strandbad Maarsseveense plassen (Tussen Utrecht en Maarssen)

Hallo speelparadijs! Als je dacht dat alleen kinderen hierin mochten, heb je het mis. Dit gigantische meer is voor jong én oud. Je kunt natuurlijk ook lekker langs het strandje liggen en genieten van het zonnetje. Genoeg te doen in ieder geval.

3. Spokeplas (Weststellingwerf, Friesland)

Vlak bij het kleine wandelbos van Spokedam ligt er een heerlijk strandje. Er is gegarandeerd zon en je hebt amper last van de wind. Bonuspuntje: rond het meertje kun je ook nog picknicken.

4. Duinmeer Het Wed (Bloemendaal, Noord-Holland)

Op zoek naar een beschut strandje? Dan is Duinmeer Het Wed perfect voor jou. De naam zegt het eigenlijk al: door de duinen zit je beschut en heb je hier zeker geen last van de wind. Met een parasol en handdoek zit je hier al goed. Voor verkoeling kun je een ijsje bij het Duincafé halen. 

5. Brielse Meer – (Brielle, Zuid-Holland)

Zin om te surfen, duiken, zeilen, zwemmen of vissen? Dat kan allemaal bij het Brielse meertje. Ook kun je een bootje huren, ideaal tijdens een hittegolf. Om het af te sluiten kun je rondom het Brielse Meer een restaurantje pakken. Er zijn ook verschillende campings in de buurt.

6. Wijthmenerplas (Zwolle, Overrijssel)

Als je in rust wilt zwemmen, duiken, wandelen of zonnen, zit je bij Wijthmenerplas goed. Er is een gras- en strandstukje waar je kunt relaxen.

7. Maasplassen (Limburg)

De Maasplassen wordt ook wel het watersportparadijs genoemd. Je kunt hier zeilen, roeien, kanoën en kajakken. Ben je fanatiek en wil je een stapje verder? Dan kun je zelfs waterskiën of wakeboarden.

8. Zevenhuizerplas (Rotterdam) 

Zevenhuizerplas staat direct in verbinding met de Rottemeren. Je kunt een rondje om het meer wandelen en tegelijkertijd allerlei vogels spotten, zoals een aalscholver, reiger of watervogel. Je hebt drukke en rustigere plekjes op het meer. De zonsondergang is hier ook een plaatje.

9. Henschotermeer (Utrecht)

Luieren, dobberen en zonnen: Henschotermeer is het ultieme plekje om te chillen in de tropische vibes. Dit meertje zit midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Omdat deze plek letterlijk in de natuur zit, voelt het alsof je even buiten Nederland bent. 

10. Toolenburgerplas (Hoofddorp)

Wandelen, surfen, zwemmen en zonnen. Het bekende riedeltje kun je hier ook heerlijk ‘uitvoeren’. Het is een groot gebied waar je ook kunt fietsen. Vlak bij het meertje en zijn er wat terrasjes. 

Lees ook: Zin in! Dit zijn de swimwear trends van 2021