De 5 origineelste Nederlandse steden voor stedentrips!

Reizen door Madelon

Ben je een stedentripje in Nederland aan het plannen? Denk dan eens niet meteen aan Amsterdam, Utrecht, Maastricht of Groningen. Ons kikkerlandje is nog veel meer steden rijk! Ze.nl zet de 5 meest originele voor je op een rij.


1. Amersfoort
Amersfoort

, het centrum van ons land (ja, inderdaad, dat is NIET Utrecht, check het maar!), is een historische stad met tal van bezienswaardigheden. Maar alleen maar cultuurhappen hoeft hier nou ook weer niet. Naast veel heerlijke horecagelegenheden bezit de stad ook een grote dierentuin, mooie grachtjes, een gezellig centrum en diverse musea. Het is net Amsterdam ? maar dan minder toeristen!

Wat te doen?


 
2. Arnhem
Arnhem

, de Gelderse hoofdstad, staat bekend om Vitesse, maar er is natuurlijk veel meer dan alleen voetbal! Ten eerste is de omgeving (Arnhem ligt lekker dicht bij de Veluwe!) prachtig om in rond te wandelen of om een stuk te gaan fietsen. Maar ook de stad zelf is knus, gezellig en zeker de moeite waard.

Wat te doen?


 
3: Den Bosch

Niet alleen in ?Eindhoven de geksteeeuh? is het Brabantse gezelligheid geblazen! Ook Den Bosch heeft genoeg in huis om je lang te vermaken. Wanneer je in februari gaat wordt de stad omgedoopt tot Oeteldonk en zal je weinig meer van het authentieke Brabant terugvinden, maar óók dit feest hoort natuurlijk bij de cultuur van het zuiden. Bosschenaren zijn goed in feesten en houden van gezelligheid, en dat is in het centrum zeker te merken: tal van restaurants en cafés sieren de straten. Gezelligheid troef!

Wat te doen?

 • Beklim de St. Jan Kathedraal voor een prachtig uitzicht over de stad
 • Ga op stap in het centrum
 • Bezoek een beurs of ander evenement in de Brabanthallen (meerdere grote evenementen per maand!)
 • Ga uit in de Verkadefabriek! Deze oude koekjesfabriek is omgetoverd tot een groot entertainmentcentrum met theater, film, lekker eten en drinken en andere evenementen
 • Doe culinair en eet een Bossche bol of koek


 
4. Zwolle
Zwolle

, de Overijsselse stad van Herman Brood, de Peperbus en Blauwvingers, is een ontzettend gezellige en culturele stad. Hoewel de stad net niet bestempeld kan worden als studentenstad en verder ook niet echt ergens in uitblinkt, heeft het veel leuke aspecten. Ieder jaar wordt hier namelijk het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland georganiseerd, in de stad kun je heerlijk winkelen, lekker uit eten en ook voor cultuur ben je er aan het juiste adres. Tip: ga in het voorjaar of in de zomer naar Zwolle, wanneer de Oude Vismarkt helemaal volstaat met terrasjes en je fijn in één van de vele parken die Zwolle rijk is kunt genieten van de zon.

Wat te doen?

 • Bezoek een evenement in de IJsselhallen
 • Lekker zonnen en zwemmen bij de Whytmenerplas
 • Op de barbecueboot varen door de stadsgracht
 • Feesten op het grootste Bevrijdingsfestival van het land
 • Ga het terras op op de Oude Vismarkt

 
5. Nijmegen

Relaxen, stappen, lekker uit eten, wandelen of shoppen: het kan in Nijmegen allemaal. Deze veelzijdige stad in het zuidoosten van ons land is natuurlijk erg populair bij studenten, maar ook de oudere garde is goed vertegenwoordigd. Je kunt hier eten voor een prikkie óf in een toprestaurant. De stad, gelegen aan de Waal, is de grootste van Gelderland en claimt ook de oudste te zijn. Of dit echt zo is, is niet duidelijk, maar de stad heeft wél een enorme geschiedenis.

Wat te doen?

 • Feesten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, op de bijbehorende Zomerfeesten in juli
 • Relaxen in het Sanadome
 • Winkelen (de stad kreeg in 2008 de prijs voor het meest gevarieerde winkelgebied van Nederland!)
 • Picknicken in het Goffertpark
 • Een terrasje pakken of uit eten op de Grote Markt
Waar in Nederland ga jij het liefst een weekendje weg?
Fotocredits: Wikipedia