Vaak 's nachts uit bed om te plassen? Dit is er écht aan de hand

Sport & gezondheid door Rosanne

Ergernis nummer één als je slaapt: middenin de nacht wakker worden en eruit moeten omdat je weer eens heel nodig moet plassen. Nu is er eindelijk een antwoord waarom je blaas op knappen staat - en hoe je het kunt voorkomen.

Ja, het is mogelijk om heel de nacht door te slapen zonder om vier uur 's nachts weer uit je warme nestje te moeten voor een plaspauze. Wat is er erger dan dat je heerlijk ligt te slapen onder je warme dekens om vervolgens middenin de nacht je twee meter hoge stapelbed uit te klauteren? Nachtelijke plaspauzes: ze zijn de hel op aarde.


Nocturia

Hoog tijd voor een oplossing dus. Nocturia – ja er bestaat een intelligente naam voor het plasprobleem – komt veel voor. Volgens een Amerikaans onderzoek in Women’s Health komt 44% van de vrouwen ’s nachts uit bed voor een plasje. Iets minder dan 20% heeft zelfs twee keer per nacht een plasmoment. Het onderzoek is gehouden onder vrouwen tussen de twintig en veertig jaar. Kleine bedplassertjes zijn dus niet meegerekend.  

Veel voorkomend

"Omdat iets vaak voorkomt, wil dat nog niet zeggen dat het normaal is", vertelt Lauren Streicher, professor gynaecologie en vroedkunde uit Chicago aan Womens Health. Ze legt uit dat nachtplassen niet alleen supervervelend is, maar er ook voor kan zorgen dat je de volgende dag minder energie hebt en je je slechter kunt concentreren. Dit kan op de lange termijn zelfs je gezondheid in gevaar brengen volgens de dokter. Maar het kan ook een symptoom zijn van een ander probleem.


Blaas- of slaapprobleem?

Om niet als Zombie Zelda door de straten te wandelen kun je proberen te achterhalen of je een blaas- of een slaapprobleem hebt. Volgens dokter Streicher hebben we een slaapcyclus die ervoor zorgt dat we niet hoeven te plassen als we slapen. Maar mocht je van jezelf al onrustig slapen, wakker worden en denken: laat ik maar gaan plassen, heb je misschien eerder een slaapprobleem.

Mocht je toch wakker worden omdat je lichaam van plan is je bed onderwater te zetten, dan kan het zijn dat je te veel drinkt. Met name alcohol en cafeïne zijn dan de boosdoeners. Om dit probleem te lijf te gaan kun je het beste na de middag geen koffie meer drinken en na zes uur ’s avonds niet meer veel drinken.

Ergere ziektes

Blijf je toch één à twee keer in de nacht slaapdronken je bed uitstrompelen voor een plasje, is het slim om even naar de dokter te gaan. Het kan namelijk de oorzaak zijn voor een dieperliggend probleem, zoals hart- en vaatziekten, een verzakte baarmoeder of een ontstoken blaas.

Is een nachtelijke plaspauze ook jouw grootste nachtmerrie?