Wat te doen als je vriendin gierig is

Relaties door Marleen_S
Het is geven en nemen alleen jouw vriendin pakt wat ze pakken kan en laat jou achter met een lege portemonnee. Een big spender was ze nooit, maar echt, nu is Dagobert Duck niets vergelijken met haar. Ze is ontzettend gierig. 

Gierig komt nog niet eens in de buurt bij hoe jij het beste het uitgavenpatroon van je vriendin kan beschrijven. Als je het al een patroon kunt noemen, want hoe vaak ze jou per jaar trakteert kun je op één hand tellen. Haar euro’s zijn inderdaad zuurverdiend, want elke keer als het haar beurt is te betalen, dan trekt schiet haar gezicht gelijk in de citroenstand. Bah, je vriendin is niet zuinig, nee ze geeft nooit iets uit!
 
Gierig vs bewust op de centen letten
Geld hoef niet per se te rollen. Niet iedereen heeft het luxe leven van een Gooische vrouw en kan strooien met cadeaus. Dat snapt ieder levend wezen, dus doe je alsof het geldgedrag van je vriendin je niet opvalt.
 
Het is niet dat ze geen cent te makken heeft, integendeel, uit betrouwbare bron (je vriendin vertelt er zelf in geuren en kleuren over) weet je dat ze genoeg op haar spaarrekening heeft staan. Waarom is ze dan toch altijd zo terughoudend zodra het op geld aankomt?
 
Ook de vriendin van Rianne (28) lette tot in het extreme toe op haar geld. “Het begon allemaal tijdens onze eerste vakantie samen. We kozen voor een zonnige oord met witte stranden en wilden maar drie dingen: zon, zee en zuipen. Heel ordinair, maar we waren er heel erg aan toe. Ik was in voor één groot feest, mijn vriendin ook. We hadden dezelfde verwachtingen en wilden allebei dezelfde dingen op vakantie doen. Alleen wilde zij het allemaal wel zonder er zelf aan hoeven mee te betalen bleek op de tweede dag. Ik wist al wel langer van haar zuinige uitgavenpatroon dus stelde ik – om problemen te voorkomen – voor dat we om beurten een rondje zouden geven. Eerst ik, dan zij. Yeah, like that ever happened. Ze dronk haar Malibu-sinas zo langzaam op, dat tegen de tijd dat het haar beurt was ‘ze nog niet hoefde’ maar ik gerust ‘zelf mocht bestellen’. Letterlijk: ze had nog één slokje in haar glas. Uiteindelijk barstte de bom. Ik vertelde dat het me dwars zat dat ze geen leuke dingen wilde doen (op de bananenboot of op jeepsafari) vanwege het geld en dat ze ook tijdens het stappen haar hand stevig op de knip hield. Ze had zelfs nog meer gespaard dan ik en verkondigde dat ook elke maand met trots! Waar zat het probleem? Helaas wachtte ik tot de laatste avond met mijn biecht, of laten we zeggen uitbarsting, dus ik heb er eigenlijk niks aan gehad. Ik wel een belangrijke les geleerd: voortaan kaart ik zoiets gelijk aan zonder ruzie te maken!”
 
Anti-Dagobert tips
Problemen zijn er om opgelost te worden en wat de reden ook mag zijn waarom je vriendin veranderd is in Dagobert Duck, jullie komen er met deze tips vast samen weer doorheen.

#1: Vind de oorzaak

Ja, het is crisis, maar nee, dat is niet de reden waarom jouw vriendin zo op haar geld zit. Maar, weet je dat zeker? Het lijkt misschien als buitenstaander alsof je vriendin de gierigheid zelve is geworden, maar je vriendin kan haar geldzorgen voor zich houden. Ook al zijn jullie nog zulke goede vriendinnen, het onderwerp financiën is altijd nog een beetje taboe. 

Sta niet te snel klaar met je oordeel. Je denkt alles te weten, maar je vriendin zit misschien wel in de schulden of heeft problemen op haar werk waardoor ze geld tekort komt. Ook als ze geen financiële tegenvaller heeft, kan ze zo haar redenen hebben voor haar gierige gedrag. Is ze ergens voor aan het sparen of staat ze op het punt om haar eigen bedrijfje te beginnen? Je weet het niet, dus vraag ernaar. Als jullie echt goede vriendinnen zijn, doe je dat en zal ze zich niet gekwetst voelen als je het op de juiste manier vraagt. 


#2: Wees zelf ook niet te vrijgevig

Mannen snappen geen hints, maar vrouwen daarentegen voelen die haarfijn aan. Als je van nature graag geeft en je vaak ook meer geeft dan je vriendin, stop daar dan eens een tijdje mee. Krijg je bij haar thuis alleen thee of koffie? Kom dan zelf ook niet met honderden keuzes aan als zij bij jou op bezoek is. Net zoals met cadeaus. Ga bij jezelf na wat zij jou heeft gegeven en zoek iets uit in de dezelfde prijsklasse. Ook als het je vriendin niet opvalt dat je minder geeft dan normaal, is dit ook een goede oefening voor jezelf. Zo voorkom je dat je niet elke keer als je vriendin iets geeft of aanbiedt gelijk denkt: oh, nou, ik gaf toch echt meer. Het voorkomt scheve ogen bij jezelf.

#3: Kopieer haar gedrag

Je kunt ook nog een stapje verder gaan en haar gedrag nadoen. Een tikkeltje kinderachtig, maar heel effectief. Trakteert ze jou ook nooit als jullie tijdens het shoppen op een terrasje neerploffen? Jij vanaf nu ook niet meer. Cancelt ze afspraken, omdat ze geen zin heeft om daar geld aan uit te geven? Hup, jij ook. Geloof het of niet, na-apen valt op, mits je het wel in goede doseringen doet.

#4: Confronteer haar

Als je alles hebt geprobeerd, is het toch echt tijd dat je haar met wat je dwarszit confronteert. Houd het bij zo'n gesprek vooral bij jezelf. Vertel wat haar gierige gedrag met je doet en dat je je afvraagt of ze misschien geldzorgen heeft? Doe in enkel geval geen aannames. Laat haar veel aan het woord zodat ze de ruimte heeft om haar gedrag te verklaren. Probeer samen tot een oplossing te komen door - heel knullig - geldafspraken te maken. Misschien kunnen jullie vaker samen dingen ondernemen die weinig tot geen geld kosten? Of spreek af dat jullie voortaan bij etentjes of drankjes op het terras de rekening splitten. 

Heb jij een gierige vriendin (gehad)? Hoe ga jij hiermee om?