Help! 10 tips tegen (overmatig) zweten

Lichaam door Kimberly
Je bent nog geen twee minuten de deur uit en voor je het weet heb je geen droge draad meer aan het lijf. Zeker nu met dit hete weer! Die klotsende oksels zijn hartstikke vervelend en werken niet echt mee voor je zelfvertrouwen. Dé remedie tegen zweten? Wij geven tien tips om die (overmatige) zwoksels te temmen én we praten je bij over de fantastische anti zweet shirts van Fibershirts, die helpen tegen zweetvlekken. 
 
 
Tip 1: Je zweet wat je eet 
Eet jij veel (scherp) gekruid eten? Probeer deze kruiden eens weg te laten uit je eetpatroon. Pepers, knoflook en ui zijn zweetbevorderlijk. Wat drinken betreft zijn cafeïne en alcohol ook grote boosdoeners als het gaat om transpireren. 
 
Tip 2: Hygiëne 
Het is belangrijk om dagelijks te douchen. Voor de dames met een zweetprobleem worden twee douchebeurten per dag geadviseerd. Dit hoeft echter geen beurt van een halfuur te zijn, simpelweg wat afspoelen met koud water baat meestal ook al. Kies liever voor een PH-neutrale zeep in plaats van eentje met een zoete geur. Op die manier ga je de vervelende bacteriën te lijf. 
 
Tip 3: Hairy Lairy's
In oksels met een behaard laagje blijft meer zweet hangen. Oók in stoppels. Zorg daarom voor gladde oksels om zweet en vieze luchtjes te voorkomen. 

Tip 4: Gewicht 

Ook overgewicht kan een rol spelen als het gaat om zweten. De kans is groot dat jij minder zult transpireren zodra jij een paar kilootjes lichter bent. 


Tip 5: Deo versus anti-transpirant 
Hoe verleidelijk het misschien ook is, koop geen deodorant die lekker zoet of fris ruikt. De zweetgeur wordt hierdoor gemaskeerd, maar het zweten zal niet worden tegengegaan. Gebruik daarom een anti-transpirant die echt effectief is tegen het zweten. Odorex of Syneo-5 bijvoorbeeld.

Tip 6: Conditie opbouwen

Mensen met een goede conditie hebben standaard een lagere hartslag en zweten hierdoor minder. Ga daarom vaker sporten of doe andere activiteiten waardoor je je conditie opbouwt. 

Tip 7: Kleding 

Trek geen twee dagen dezelfde kleren aan. Draag altijd schone kleding en dan het liefst van katoen om het zweten te minderen. Kledingstukken die je direct op de huid draagt (hemdjes, blousejes) behoeven al helemaal een wasje na één dag dragen. Vermijd als laatste kleuren die de zweetplekken laten opvallen. Te denken aan grijs of rood. Draag liever een zwart, wit of nog beter een mouwloos shirtje. Je kunt ook kiezen voor een speciaal anti zweet shirt van Fibershirts, deze zijn perfect als je veel last hebt van zweet. Je ziet namelijk gegarandeerd geen zweetvlekken meer! 

Tip 8: Pi- pa- pads 

Ooit van okselpads gehoord? Zo niet: google het eens! Met deze pads hoef je je geen zorgen te maken om zweetplekken en bescherm je je blazers, jasjes en andere kledingstukken tegen peperdure stomerijkosten. 

Tip 9: Zweetvoeten

Wat betreft zweetvoeten: probeer zoveel mogelijk open schoenen te dragen. Ga je, bijvoorbeeld in de winter, voor een sneaker- of gymschoen? Trek dan áltijd schone (katoenen) sokken aan. Ook bestaan er speciale (drogist)producten tegen zweetvoeten en -geurtjes. 

Tip 10: Doktersafspraak 

Helpen de drogistproducten niet? Dan doe je er wellicht goed aan om het probleem aan een huisarts voor te leggen. Hij kan eventueel een recept uitschrijven voor een aluminiumchloride oplossing.