12 weken lang elke dinsdag een chemo - Kankerdagboek #14

Psyche & spiritualiteit door Annemijn

Mijn naam is Annemijn van Leek en ik ben 26 jaar. In dit blog ga ik jullie meenemen in mijn leven. Mijn leven dat niet heel erg bijzonder was, maar wel bijzonder werd. Van de een op andere dag veranderde alles. Ik kreeg juni 2020 op 25-jarige leeftijd te horen dat ik borstkanker had. 

kankerdagboek annemijn

Lichaam was op

Na de laatste AC-kuur was ik even uit het veld geslagen. Mijn lichaam was op en had even wat langer de tijd nodig om te herstellen van die vier zware chemo’s. Het herstellen was gebeurd, de bloedwaardes waren allemaal weer in orde (voor zover dat kan). Dat betekende dat ik me weer kon gaan opmaken voor chemotherapie. Daar gaan we dan: de Taxol-kuur, twaalf weken lang elke dinsdag een chemo. Daar zag ik wel tegen op, maar het moet maar en ik sla me er vast ook wel weer doorheen.

Tussentijdse MRI-scan

Ik weet nog dat ik het erg spannend vond om aan deze kuur te gaan beginnen. Hoe gaat het zijn om elke week chemo te hebben? Ik heb geen extra week meer om te herstellen. Ik moest mezelf echt opladen om te gaan starten. Alles was weer nieuw en ik vond het allemaal maar lang duren, er komt een punt dat je denkt: Nee… ik vind het wel genoeg zo. Maar natuurlijk ga je door. Tijdens deze twaalf weken krijg je ook de tussentijdse MRI-scan, ook dat is spannend. Dan ga je zien of al die zooi in je lichaam niet voor niets is geweest. Ik zou jullie eerst eens vertellen wat die nieuwe kuur nou precies inhoudt.

De Taxol kuur

Een nieuw medicijn dat ik wekelijks toegediend ga krijgen. Daar bovenop krijg ik één keer in de drie weken een extra chemokuur toegediend: de Carboplatin. Die is net even wat zwaarder en omdat ik redelijk oké door de AC-kuren heen ben gegaan, denken ze in het ziekenhuis dat ik deze zwaardere kuur wel kan hebben. Ik vind alles goed, haha, zolang ik er maar alles aan gedaan heb om deze ziekte uit mijn lichaam te krijgen. Dat vind ik het belangrijkste. Dat is ook de reden dat ik deze Carboplatin-kuur krijg, gewoon zodat we er alles aan gedaan hebben.

We gaan dan van cyclussen spreken. Eén cyclus is drie weken: de eerste week de Taxol + Carboplatin; de tweede week en derde week alleen de Taxol. Na die drie weken is het weer kijken hoe het gaat. Hou ik het vol? Heb ik niet te veel last van de bijwerkingen? Hoe zien de bloedwaardes eruit? Kunnen we zo doorgaan? Dat zijn de dingen waar je dan naar gaat kijken. 

Is er verschil met de AC-kuren?

Er zijn zeker verschillen met de AC-kuren. Uiteindelijk hoort deze kuur minder zwaar te zijn, alleen je krijgt het wel wekelijks. De bijwerkingen zijn anders. Veel dingen blijven: misselijkheid, haaruitval, mondslijmvlies en spierpijn/botpijn. Deze bijwerkingen kunnen ook voorkomen tijdens de AC-kuur en is dus niet anders bij de Taxol. Alleen de Neuropathie kan bij deze chemotherapie optreden, dat betekent dat je schade kan oplopen aan het zenuwstelsel. Dit moet je goed in de gaten houden.

Verder verandert er niet veel. Het inbrengen van de chemotherapie werkt hetzelfde. Het toedienen van de Taxol duurt ongeveer een uur en bij de Carboplatin duurt het ongeveer 30 minuten. Ik hoef niet meer zoveel medicijnen van tevoren in te nemen, de Dexamethason en Tavegil krijg je nu toegediend via het infuus en hoef je dus niet meer thuis in tabletvorm in te nemen. Dit krijg je eerst en daarna krijg je de chemo. Nu hoef ik ’s ochtends nog maar één pilletje in te nemen, daar was ik echt ontzettend blij mee! Alleen de eerste en tweede dag na de chemo slik je nog medicijnen, dat is dus ook een verandering. Voor mij was dit echt wel een opluchting. 

Opgeladen, maar vol spanning ging ik dus deze twaalf weken in. Volgende blog ga ik jullie vertellen hoe het allemaal is gegaan tijdens deze chemokuren. Ook dit ging allemaal niet helemaal zonder slag of stoot. Maar opgeven doen we niet aan!

Woensdag 14 juli om 17:00 verschijnt de volgende blog!