Van misselijkheid tot tijdelijke overgang - Kankerdagboek #10

Psyche & spiritualiteit door Annemijn

Mijn naam is Annemijn van Leek en ik ben 26 jaar. In dit blog ga ik jullie meenemen in mijn leven. Mijn leven dat niet heel erg bijzonder was, maar wel bijzonder werd. Van de een op andere dag veranderde alles. Ik kreeg juni 2020 op 25-jarige leeftijd te horen dat ik borstkanker had. 

kankerdagboek

Ik ga jullie in dit blog wat meer vertellen over de chemotherapie die ik krijg. In totaal krijg ik zestien kuren. De eerste vier kuren krijg ik één keer in de twee weken, dit noemen ze de AC-kuur. Maar wat houdt dat nou precies in? Wat voor bijwerkingen krijg je van deze kuur? Dat ga ik jullie vandaag allemaal vertellen.

De AC- kuur

De A staat voor adriamycine en de C staat voor cyclofosfamide, dat is het medicijn dat je toegediend krijgt. Hoe werkt het nou? Je krijgt eerst zoutoplossing aangehangen, dit is om je infuus even door te laten lopen. Vervolgens hangen ze de eerste zak aan (dus het eerste medicijn), deze duurt ongeveer een uur. Tijdens deze zak adviseren ze bijvoorbeeld om een ijsje te nemen, het heeft een heel heftige werking op je slijmvliezen, omdat het ijs koud is worden je slijmvliezen minder snel aangetast en krijg je minder snel last van aften in je mond.

Ook is het medicijn dat je binnen krijgt een beetje rood van kleur. De dagen na de chemo kan het dus zo zijn dat je traanvocht en urine niet helder is, maar een beetje rood van kleur. Het medicijn gaat natuurlijk op elke mogelijk manier uit je lichaam, dus ja, als het er rood in gaat, komt het er ook in die kleur weer uit.

Vervolgens als de eerste zak leeg is krijg je weer zoutoplossing, daarna wordt het volgende medicijn aangehangen, deze duurt iets minder lang. Uiteraard krijg je daarna weer een zoutoplossing, daarna word je bevrijd, zo noemden we dat altijd. Je infuus wordt afgekoppeld en je mag weer naar huis.

De bijwerkingen

Welke bijwerkingen heeft deze chemotherapie? Eén van de bekendste bijwerking is dan toch de haaruitval. Zoals ik al eens eerder heb gezegd kan je deze voorkomen/zo lang mogelijk uitstellen door bijvoorbeeld de ijskap te dragen. Misselijkheid is een bijwerkingen en vaak wordt gedacht dat dit één van de ergste is. Tegenwoordig krijg je zoveel medicijnen tegen misselijkheid, dat deze bijwerking (bij mij dan) heel erg meeviel. De artsen willen echt voorkomen dat je dagenlang misselijk bent en boven de wc hangt, je moet echt zoveel mogelijk op gewicht blijven, dat is erg belangrijk. Ze proberen misselijkheid dus echt te voorkomen.

Geen ontbijtkoek meer

Bepaalde bijwerkingen waren voor mij meer aanwezig. De slijmvliezen worden dus aangetast en dat kan vervolgens een ontsteking opleveren. Dit geldt ook voor de slijmvliezen van de ogen, ik kreeg er prikkelende en droge ogen door. De menstruatie stopt, je gaat (tijdelijk) in de overgang. Voor het geval dat dit dus niet meer opgang komt, heb ik mijn eicellen laten invriezen. Verder was ik de dagen na de chemotherapie enorm moe. Ook had ik last van smaakverlies. De dagen na de chemo heb je een heel rare smaak in je mond. Hierdoor smaken bepaalde dingen anders. Ik dronk bijvoorbeeld geen koffie, dat vond ik echt niet lekker. Ontbijtkoek was ook geen favoriet. Gelukkig kwam die smaak dan in de stopweek weer terug en dronk ik wel weer koffie. Er zijn eigenlijk bijna geen dingen die ik door de chemo niet meer lust, alleen de ontbijtkoek komt er echt niet meer in, haha.

Woensdag 16 juli verschijnt de 11e blog van Annemijn.