Manifesteren kun je leren: wat is het en werkt het echt?

Psyche & spiritualiteit door Jeanine

We horen steeds vaker dat onze gedachtes voor een groot deel uitmaken hoe we ons voelen en onszelf behandelen. Dat geldt ook voor de manier waarop je leven verloopt. Klinkt een beetje vergezocht, maar het is echt zo: je kunt je leven veranderen door anders te denken. Manifesteren, wordt het ook wel genoemd – en zó doe je dat.

Manifesteren

Lees ook: Affirmaties: wat zijn ze en wat doen ze voor je?

Gedachtes werkelijkheid laten worden

Succes hebben op je werk, de hele dag een goed humeur hebben en je dromen laten uitkomen. Alles is mogelijk, als je het maar probeert. Zijn er dingen in je leven die niet helemaal lekker lopen? Krijg je als freelancer maar geen opdrachten binnen of zadelt je baas je juist op met megaveel werk? Dan kan het zijn dat je dit hebt gemanifesteerd. Volgens manifestatiecoach Willemijn Welten draait het allemaal om je gedachtes werkelijkheid laten worden. Maar hoe zorg je daarvoor? Door in je gedachtes te geloven en erop te vertrouwen dat het goed uitpakt. Sounds easy, right? Zo makkelijk is het helaas ook weer niet, dus we leggen het even uit.

Bewust bezig gaan met je doel

Je droomleven creëren door er simpelweg in te geloven, dat klinkt natuurlijk te goed om waar te zijn. Toch is het allemaal best logisch als je erover nadenkt. Heb jij net een rode, kleine Fiat gekocht? Of heb je eindelijk een paar witte Doc Martens gekocht? Grote kans dat je nu overal een rode Fiat of witte Doc Martens ziet. Door ergens bewust mee bezig te zijn, ga je het ook vaker tegenkomen. Zo werkt het ook met positief denken en mogelijkheden zien. Als je je ervoor openstelt en er bewust mee bezig gaat, zullen er steeds meer mogelijkheden op je pad komen.

Als je wakker wordt met een slecht humeur, ga je je daar ook naar gedragen. Niemand wordt blij van negatieve gedachtes. “Ik ben zo moe, mijn to-do-list is zo lang, ik heb geen zin om te werken want die irritante collega werkt vandaag.” Je komt direct in een negatieve vibe terecht. Door alleen maar op deze manier te denken, ga je er vanzelf in geloven. Daardoor krijg je een nog langere to-do-list en voel je je alleen maar slechter.

De wet van aantrekkingskracht

Manifesteren valt onder de Law of Attraction, oftewel de wet van aantrekkingskracht. Als we naar de spirituele uitleg kijken, gaat het hierbij om de energie die jij uitzendt en terugkrijgt, en het leven op dezelfde hoge frequentie als die van het universum. Dat klinkt vrij gecompliceerd, maar het kan ook makkelijker. Het heeft vooral te maken met je gedachtes. Die kunnen namelijk werkelijkheid worden, als je er maar in gelooft en ernaar gaat leven. Simpel gezegd: alles wat je aandacht geeft, groeit, of het nou positief of negatief is.

Van negativiteit naar positiviteit

Het aantrekken van negativiteit door je gedachtes kan dus ook andersom werken. Begin eens met nadenken over je leven. Dat klinkt zwaar, maar het begint in stapjes. Wat wil je veranderen in je leven en wat wil je dus manifesteren? En wat voor gevoel krijg je als je je voorstelt dat het allemaal is gelukt? Dat laatste kun je doen door een rustig plekje te zoeken en even je ogen te sluiten, zodat je je op je gedachtes kunt focussen. Door hiermee bezig te gaan en echt een moment voor jezelf te nemen, ga je bewuster nadenken over wat je wilt bereiken of veranderen in je leven.

Kleine disclaimer: je leven manifesteren betekent niet dat alles altijd goed of volgens plan zal gaan. Zo werkt het leven niet. Je hebt wel de keuze om je te focussen op positieve dingen die je plezier brengen, aldus Willemijn. Zet die intentie voor je dag en begin gewoon.

Actie ondernemen

Als je nu verwacht dat het bij positive thinking blijft, moeten we je teleurstellen. Je krijt niet opeens alles waar je positief over na hebt gedacht. Zo benoemt Willemijn dat je niet opeens wakker wordt in je droomhuis, maar dat zoiets tijd kost. Je moet er wel werkelijk iets voor doen. Heb je voor ogen wat je wilt bereiken en hoe dit zou voelen? Dan is het belangrijk om na te denken hoe je dit gaat doen. Je hoeft geen uitgebreid actieplan op te stellen, geeft Willemijn aan, maar begin bij de eerste stap. Manifesteren kun je leren, net als iedere andere skill. Je bent niet direct ergens goed in, dat heeft tijd nodig.

Willemijn geeft aan dat je vanzelf oude overtuigingen tegenkomt die je tegenhouden. Dat stemmetje in je hoofd is hetgeen waar je tegen moet strijden en juist dat is lastig. Je moet die overtuigingen loslaten, want daar zit de ‘magie’. Schrijf voor jezelf op wat je wilt bereiken en vooral ook hoe je dit gaat bereiken. Deel het met anderen zodat je doel vorm krijgt en echt wordt. Iedereen kan manifesteren – als je je er maar werkelijk toe zet.

Bron: Volkskrant, Glamour / Beeld: iStock

Lees ook: 6 Instagram-accounts om te volgen voor een betere mental health