5 momenten in je leven die belangrijker zijn dan je denkt

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S

Afstuderen of een slechte relatie afkappen: het zijn allemaal momenten in je leven waarvan je weet dat ze belangrijk zijn. De volgende momenten zijn misschien niet #lifechanging, maar ze zijn toch echt wel belangrijker dan je denkt.

 
Zoals het moment waarop je…
  
… voor het eerst alleen op vakantie gaat.
Als 18-jarige hormonale stuiterbal wist je niet hoe gauw je de bus naar Salou moest pakken om daar in elke Bamboebar in je minirokje te hupsen. Eindelijk een vakantie zonder ouders! Maar helemaal alleen? Jakkes, wat moet je dóen dan? Nou, avond na avond tijdens happy hour cocktails wegtikken doe je misschien niet zo snel in je eentje, maar begin eens met een weekendje een wereldstad bezoeken. In je uppie. Je bent een paar dagen op jezelf aangewezen en dat is niet alleen lekker ontspannend, maar ook heel leerzaam. Ingeslikte pinpassen, verdwalen in de straten van Parijs of een tafeltje voor één reserveren: je wordt echt een vrouw van de wereld.


 
… voor het eerst echt nee durft te zeggen.
Het niet klinkt misschien niet als een big deal, maar wij vrouwwezens zijn nu eenmaal snel geneigd om op alles ja te zeggen en iedereen te pleasen. Totdat iemand een keer dik je grens overschrijdt en jij je kut voelt. Je baas, een zeurende moeder of een vriendin die meer energie vreet dan je iPhone: de eerste keer dat je nee zegt voelt het misschien heel naar, maar dat is nergens voor nodig. Je zult zien, hoe vaker je gewoon aangeeft iets niet te willen, des te makkelijker wordt het. Dat is niet alleen handig op werk (bye bye voetveeg, hallo respect) maar je voel je er zelf ook rustiger onder. Jij bent ook maar een mens!
 
… je laatste dag op je werk hebt.
Of je nu alleen als stagiair het verstopte vaatwasputje zes maanden lang hebt schoongemaakt of als office manager dertien mensen onder je had, de laatste dag is net zo belangrijk als je eerste. Toen wilde je een verpletterende eerste indruk achterlaten, non? Op je allerlaatste dag is het ook niet geheel onbelangrijk om for once and for all te laten zien wat je in je mars hebt. Een goede afsluiting betekent niet alleen dat je ergens anders ook lekkerder begint, maar je investeert ook alvast in de toekomst. Een referentie die je misschien nog nodig gaat hebben, eventueel een kans op een andere baan binnen het bedrijf: je weet maar nooit. En die toekomst kun je mooi bezegelen op je laatste dag en een schaal roze koeken.


 
… luistert naar de problemen van een dierbare.

Hoe lekker is het om lekker te spuien over hoe rot je dag op werk wel niet was? Precies, het lekkerste wat er bestaat. En dat mag je ook zeker lekker blijven doen, maar op z’n tijd is het ook belangrijk om te luisteren. En dan ook écht te luisteren. Hoor het liefdesprobleem van je vriendin aan of de breiclubperikelen van je moeder en probeer hier je volle aandacht op te vestigen. Hoe saai het ook voor je is. Als je dit doet en je hiervoor openstelt, investeer je in de relatie of vriendschap. En dat is heel belangrijk, want als jíj het een keer moeilijk hebt, kun je ook altijd op hen terugvallen. Plus: het brengt je misschien naar een diep gesprek wat soms ook erg verrijkend en fijn is.
 
… een grote fout die je op werk maakt.
Steek je hand op als je graag fouten maakt. Precies, niemand die graag de boel verknalt. Soms is het juist goed om even flink door de mand te vallen. Waarom? Omdat het namelijk karakter toont hoe je er daarna mee omgaat. Het geeft niet alleen jezelf een boost als je een fout grandioos goed weet op te lossen, je doet ook ervaring op hoe het de volgende keer niet moet. En diegene bij wie je de fout hebt gemaakt, zal je er alleen maar meer om waarderen als je komt met een oplossing. 

Welke momenten in jouw leven zijn of waren belangrijk?