Martin Bril ? Het Evenwicht

Media door Sara_M

Het verhaal
Het Evenwicht is geen roman, maar een zeer persoonlijk werk, dat behalve uit veel columns, ook uit gedichten en e-mails bestaat. Mailtjes die Martin stuurde aan vrienden, artsen, kennissen en zijn werkgever (De Volkskrant). Zijn vrouw heeft een selectie gemaakt van teksten die zij ?typisch Martin? vond.

Boeken over kanker zijn er een heleboel, maar dit boek is anders. De emoties die Martin ongetwijfeld heeft gevoeld, sijpelen slechts af en toe tussen de regels door. Hij heeft nauwelijks over zijn vrouw en dochters geschreven, die hij toch heeft achtergelaten. En toch voel je dat hij ermee bezig is. De thema's van zijn columns worden filosofischer naarmate de tijd vordert. Je merkt dat Martin meer en meer begint te beseffen dat hij niet meer beter wordt. Als hij door de pijnmedicatie vrijwel verdoofd is, is het uit te houden. Anders lijdt hij vreselijke pijnen, vooral in zijn hand. Dat zou voor iedereen vervelend zijn, maar voor een schrijver met een dagelijkse column is het net even erger.

?Leven is sterven, hoe je het ook bekijkt. Ik ben een vrolijke fatalist. Wat helaas erg vervelend is, is dat die uitzaaiing (een ?metastase? heet dat heel mooi) in de achtste wervel allerlei pijnen geeft in mijn linkerarm, linkerhand, rug, etc. Echt gillende pijnen. Gisterenavond heb ik er wiet tegen gerookt, maar dat leidde alleen maar tot lachkicks ? en lachen doet ook verschrikkelijk pijn.?


En?
Het Evenwicht is, ondanks het gebrek aan beschreven emoties, een zwaar en heftig boek geworden. Voor fans van de schrijver zal het een mooie afsluiter zijn: op een toon die als 'typisch Martin Bril' omschreven kan worden. Maar veel vragen blijven onbeantwoord en daardoor is het boek misschien minder geschikt voor hen die niets met de schrijver gehad hebben. De gedachten en angsten van Martin die hij deelt met artsen, vrienden en ons als lezers, laten op pijnlijke wijze zien dat het leven oneerlijk en eindig is en dat we daar helemaal niets aan kunnen doen...


?Het is slecht. Niks lijkt te helpen.
Mijn hoofd lijkt van mijn nek te vallen.
Ik heb niet lang meer.
Binnenkort landt de rolstoel hier.?


In memoriam
Martin Bril werd in de winter van 2002 voor het eerst geconfronteerd met de kanker. Hij overwon de ziekte vrij snel en bleef tot vijf jaar daarna schoon, maar in 2007 sloeg het noodlot opnieuw toe. Kwaadaardige tumoren groeiden rap in zijn lichaam en de situatie werd hoe langer, hoe hopelozer. Martin was schrijver, vader, man, Amsterdammer in hart en nieren en kankerpatiënt. Hij bedacht onder andere Evelien, waar later de populaire Net 5-serie op gebaseerd werd, en schreef dagelijks voor De Volkskrant.

Martin Bril overleed op 22 april 2009. Hij werd 49 jaar.

Het Evenwicht
Martin Bril
ISBN: 9044617656
Prijs: ?14,95
Uitgeverij: Prometheus 

Fotocredit: Anneke Stehouwer