11 soorten eten die je nog hongeriger maken

Eten door Jennifer

Ken je dat? Heb je net een uitgebreid ontbijt of grote lunch op, voel je je een aantal uur later alweer hongerig. Het is goed mogelijk dat je koos voor het verkeerde eten. Als je meer wil dan alleen een energie- en suikerboost, let dan even op.

soorten eten die hongeriger maken

Lees ook: Er bestaan drie verschillende soorten honger

1. Brood

Nee, brood is niet per definitie slecht eten. Alleen moet je wel even opletten, welk soort brood je eet tijdens het ontbijt of de lunch. Een wit broodje met hagelslag is verrukkelijk en stilt misschien de honger, maar niet voor lang. Witbrood wordt snel verteerd, waardoor je bloedsuikerspiegel zo snel omhoog schiet als een achtbaanrit. Oftewel: het veroorzaakt een suikerboost, waarna je vervolgens snel weer trek krijgt in meer eten. Een volkoren broodje pindakaas (zonder extra toegevoegde suiker) met plakjes banaan is een go!

2. Droge cornflakes

We snappen het als je ’s ochtends weinig trek hebt, waardoor je bewust voor droge cornflakes kiest. Alleen is dit geen slimme keuze, als je liever niet te veel maaltijden op een dag eet. Droge cornflakes geeft je namelijk geen goed, voldaan gevoel. Ook hier geldt dat het snel wordt verteerd, dus het geeft wederom de bekende suiker rush. Tenzij je heel veel melk of kwark erbij voegt. Dan zit je wel goed met je cornflakes. Of probeer eens iets anders op de vroege ochtend, bijvoorbeeld avocadotoast of een simpele boterham met ei.

3. Fruitsap

Als je denkt dat de jus d’orange helpt tegen het hongergevoel, dan heb je het mooi mis. Het fruitsapje zelf bevat vaak veel suikers. Als je toch iets met fruit wil eten, kies dan voor écht fruit. Dus gewoon een appel of manderijn. Bij een hele appel eet je ook de vezels. Als je alleen het sap uit fruit drinkt, dan mis je deze vezels en krijg je vooral suiker binnen. Twee stuks fruit per dag geven je net zoveel vitaminen als één glaasje sinaasappelsap, aldus het voedingscentrum.

4. Energierepen

Eh, ze noemen het niet voor niets energierepen. Als je even snel wat energie en kracht nodig hebt, dan is een energiereep voldoende. Wil je echt je hongergevoel wegkrijgen? Je kunt dan nog steeds voor de energiereep gaan, maar kies wel eentje met proteïnen, vetten of vezels.

5. Rijstwafel

Stiekem wist je dit wel, maar we herinneren je hier graag aan. Een rijstwafel is prima als licht tussendoortje, maar dat is het ‘m dus. Het is heel licht! Geen eten waar je je hongergevoel voor langere tijd mee tegengaat. Al is het wel mogelijk, wanneer je de rijstwafel belegt met bijvoorbeeld een plakje kipfilet en stukjes komkommers. Pindakaas is ook een rijk beleg, zolang er niet te veel suiker in zit. Of ga voor een lekkere hummus.

6. Crackers

Crackers zijn leuk voor onderweg, maar laat dit niet je enige ontbijt of lunch zijn. Dan ben je binnen no time alweer hongerig. Ben je toch helemaal verknocht aan de crackers? Kies dan zoals bij de rijstwafel voor een cracker met beleg vol proteïnen en vezels. Geen broodje met kaas, maar een cracker met kaas. Yum!

7. Kleine snacks

Een klein zakje chips of zakje Tucs is lekker en je bent even minder hongerig. Wees alleen niet te verbaasd als je alles in één avond op eet. Het is natuurlijk geen goed, vezelrijk voedsel. Wil je een stevige, kleine snack eten? Neem dan cherrytomaatjes, kleine komkommers of worteltjes – met of zonder hummus.

8. Kauwgom

Neem jij ook weleens een kauwgompje om de honger te stillen? Tja, dat kan als je nog een uur onderweg bent. Al waarschuwen we je wel: je hongergevoel wordt alleen maar erger door de kauwgom. Kauwgom zorgt namelijk, dat je speekselklieren aan springen. Hierdoor denkt je lichaam dat er een lekkere maaltijd aankomt, terwijl het dus eigenlijk nog een uur of anderhalf duurt. Je kunt beter gewoon een grote slok water nemen. Dan neem je je overvolle blaas maar voor lief.

9. Fastfood

Wie raakt er wél vol van fastfood? Waarschijnlijk is dat bijna niemand. Het is dan ook geen maaltijd die je elke week wil eten. Fastfoodeten leveren ook wel ‘lege calorieën’. Je krijgt veel energie en calorieën binnen, maar je hongergevoel is na ongeveer een uur weer terug. Verlang je toch naar pizza en friet? Zoek dan naar gezonde fastfood alternatieven. Neem bijvoorbeeld eens een bloemkoolpizza of groentefrietjes.

10. Suikervrije snacks

Je denkt waarschijnlijk: hier zit geen suiker in, dus de suikerboost blijft uit. Eh… helaas. Suikervrije snacks misleiden onze hersenen. Je lichaam denkt dat het eten binnenkrijgt, maar dat valt vies tegen. In plaats daarvan krijgt je lichaam kunstmatige suiker binnen, die het niet kan verteren. Hierdoor krijg je niet alleen snel een hongerig gevoel, maar mogelijk ook buikpijn. Zoek je toch suikervrije snacks? Ga dan voor echt, suikervrije snacks, zoals bijvoorbeeld noten, olijven of gewoon een gekookt eitje uit het vuistje.

11. Appel

Huh? Appel is toch juist goed tegen het hongergevoel? Nou, niet als je het alleen houdt bij een appel. Je moet natuurlijk wel meer eten. Het is heel gezond, maar het hongergevoel blijft niet lang uit. Wil je je maaltijd met appel verbeteren? Doe dan eens wat pindakaas op je appelpartjes. Dit schijnt verrassend lekker te zijn én is een goede bron voor proteïne en vezels. Win-win!

Lees ook: Hongerig naar bed of laat nog iets eten: wat is beter?