Na het eten nog een hongerig gevoel? Dat kan hierdoor komen (en zo kom je ervanaf)

Eten door Laura

Ken je dat... Net twee borden pasta achter de kiezen en na vijf minuten klinkt alweer het geluid van walvisgezang uit je buik. Kortom: je hebt last van onstilbare honger. What to do? Wij herkennen dit probleem (helaas) al te goed en zochten uit hoe het zit.

honger na het eten

Lees ook: Waarom sommige mensen 's ochtends geen hap door hun keel krijgen

Ontbijt geskipt

Ben jij iemand die geen hap door zijn keel krijgt in de ochtend en liever dubbel zoveel eet tijdens de lunch? Je bent lang niet de enige. Veel mensen ontbijten (te) laat of helemaal niet. Een slechte gewoonte, want het creëert een hongergevoel later op de dag. Kies een eiwitrijk ontbijt om lange tijd verzadigd te blijven. Ontbijt binnen een uur nadat je wakker wordt om je spijsvertering op gang te laten komen.

Te veel zoet

De hele dag een rammelende maag? Vaak is zoetigheid de boosdoener. En dan bedoelen we niet alleen snoep en koek. Frisdranken (ook light!), zogenaamd 'gezonde' sapjes en andere dranken met een hoog suikergehalte kunnen het hongergevoel verstoren, waardoor je meer zin krijgt in snaaien. Wie zoet eet of drinkt, wil nóg meer zoet! Fructose houdt je hersenen voor de gek en laat je lichaam naar meer voedsel verlangen. Drink het liefst alleen thee (zonder suiker, dus) of water.

Geen honger, maar dorst!

Veel mensen vergissen honger met dorst. Als je te weinig drinkt, vertalen je hersenen het naar zin in eten. Dat los je heel simpel op. Heb je enorme trek na het eten? Drink dan een paar glazen water en wacht 15 à 20 minuten. Waarschijnlijk heb je nu geen honger meer.

Te weinig groen

De Amerikaanse arts Jan Chozen Bays onderscheidt negen soorten honger. Zo is het mogelijk dat je maag vol zit, maar dat je lichaam wel hunkert naar eten omdat het voedingsstoffen mist. Je kunt je vol met pizza stoppen en dan nog trek hebben, omdat je lichaam belangrijke stoffen uit groente mist. Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Eet niet elke dag alleen broccoli of sperziebonen, maar zorg voor voldoende variatie. Dat is niet alleen gezonder, maar zo houd je het ook langer vol.

Slechte nachtrust

De hele nacht liggen woelen of juist heel lang in je nest gelegen? Als we slecht slapen, hebben we zin in meer en slechter eten. Zweedse onderzoekers ontdekten dat het hersengebied dat de eetlust reguleert actiever wordt bij mensen met slaapgebrek. Let er ook op dat je anderhalf uur voor het slapengaan niet meer eet, want dat zorgt juist weer voor plafonddienst.

Te gestrest

Het lichaam geeft een grote dosis van het hormoon cortisol af als we stress hebben. Niet alleen veroorzaakt dit een overmatig hongergevoel, maar ook gewichtstoename. Het zit zo: cortisol zorgt voor de aanmaak van insuline in het lichaam. Deze stof verhoogt de suikeropname in je spieren. Wanneer de suikers niet gebruikt worden door je lichaam, worden deze overschotten opgeslagen in de vorm van vetreserves. 

PMS

Honger als een paard net voordat je ongesteld wordt? Het premenstrueel syndroom (PMS) kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, maar tegelijk onstilbare honger. Dat heeft te maken met de hormonale veranderingen die plaatsvinden voor je menstruatie. Rond deze tijd krijg je cravings voor voedsel met vetten en koolhydraten (chocolade en chips!). Verminder je klachten door gezonde(!) vetten te eten, neem extra vitamine A, C, E, B3 en B6 en mineralen magnesium en zink, vermijd alcohol, koffie, roken en zorg voor zo min mogelijk stress. 

Altijd honger? Vermijd deze etenswaren 

  • Wit brood: volkoren brood zorgt voor een langer verzadigd gevoel;
  • Fruitsap en (light) frisdrank: alles behalve gezond, want boordevol suikers;
  • Alcohol: na drie glazen alcohol merk je het verschil al: trek, en vooral in koolhydraatrijk voedsel;
  • Fastfood: snel eten = snel weer honger, door deze verzadigde vetten dalen de hongerstillende hormonen in je lichaam.

Let op

Honger na het eten kan ook een symptoom zijn van schildklierproblemen, een hoog/laag bloedsuikergehalte of diabetes. Helpen deze tips niet en gaat het hongergevoel gepaard met andere opvallende klachten? Raadpleeg altijd een huisarts!

Lees ook: Cravings: hoe komt het dat je meer (en vettiger) eet als je moe bent?