Waarom sommige mensen 's ochtends geen hap door hun keel krijgen

Sport & gezondheid door Laura

Terwijl jij standaard met een brullende maag wakker wordt en zonder drie boterhammen achter de kiezen niet kan functioneren, zijn er ook mensen die helemaal niet ontbijten. "Ik krijg geen háp door m'n keel", klinkt het dan. Zit het tussen de oren of is het echt 'een ding'? In de ochtend geen eetlust hebben, kan met drie dingen te maken hebben. 

Cortisol

Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat we snel reageren in een stressvolle, onveilige situatie. Ook helpt het om ons wakker te maken en houden. Net nadat je uit je nest stapt, piekt je cortisolniveau. Op dit moment gaat 'stress' vóór andere processen in het lichaam, bijvoorbeeld de spijsvertering. Dit kan er bij sommige mensen voor zorgen dat ze 's ochtends geen hongergevoel hebben.

via GIPHY

's Avonds laat eten

Dol op een versnapering in de late uurtjes? Dit kan ook een oorzaak zijn van je gebrekkige ochtendtrek. Wanneer je 's avonds laat nog eet en vroeg op de dag weer gaat eten, kan het weer omhoog komen. Dit komt omdat je spijsvertering tijdens je slaap vertraagt. Je maag en darmen krijgen niet genoeg tijd om alles af te voeren, voordat jij op één oog gaat. Zorg dus dat je een paar uur voordat je gaat slapen niet meer eet.

via GIPHY

Lage bloedsuiker

Heb je naast weinig eetlust ook vaak last van zweten, duizeligheid, misselijkheid en trillen? Misschien is je bloedsuiker te laag. Deze is 's ochtends op het allerlaagst, omdat je lange tijd niks hebt gegeten. Begin de ochtend dan met wat thee met honing of vruchtensap om je bloedsuikerspiegel weer omhoog te krikken.

via GIPHY

Lees ook: Waarom je 'het uitstrijkje' nooit over mag slaan