6 regels om een kater te voorkomen

Eten door Laura

Hoe ging-ie ook alweer… bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier? In alle gekkigheid van de feestdagen vergeet je het nog weleens. Aangezien we 2 januari wel enigszins fris en fruitig op het werk willen verschijnen, frissen we je geheugen graag even op. Dit zijn de 6 vuistregels voor katervrij drinken.

1. Vet eten van te voren

De perfecte pre-party maaltijd is natuurlijk pizza of pasta. Niet alleen heerlijk, maar ook heel goed in het minimaliseren van een hangover. Vet en koolhydraatrijk voedsel is een kanjer in het voorkomen van katers. Vet vertraagt namelijk de opname van alcohol in je lichaam. Eet je liever gezonder? Skip die pizza dan en ga voor vette vis zoals zalm, makreel en forel. Neem ook wat vitamine B complex, B6 or B12 bij je maaltijd.

Of ga een stapje verder en giet een eetlepel olijfolie achterover. In de Mediterraanse cultuur zweren ze bij dit trucje om een kater voor te zijn. Vind je dit wat heftig, dan kun je ook extra olijfolie over je pasta of pizza gieten.

2. Drink niet van alles door elkaar

Een paar wijntjes om in de stemming te komen, een paar biertjes tussendoor, dan weer een shotje, dan weer over op de wijn en vervolgens krijg je weer een lauw blikje baco in je hand gedrukt. Je kent het wel. Al die drank door elkaar wordt een zooitje in je maag. Blijf het liefst bij één soort drank. Vermijd champagne en andere drank met bubbels het liefst. De alcohol wordt sneller opgenomen en het zorgt voor de ergste katers ooit.

3. Drink water, de kater komt later

Van alcohol moet je om de haverklap naar de toilet. Niet alleen irritant, maar het zorgt er ook voor dat je heel gauw uitdroogt. Houd gedurende de avond/nacht een flesje water bij de hand. Neem steeds een paar slokjes na twee alcoholische drankjes.

4. Eet iets vettigs voor je gaat slapen

Je verbeeldt het niet: je lichaam schreeuwt om vet voedsel na een avond drinken. Lekker bestellen zonder schuldgevoel dat broodje kebab.

5. Drink een liter water voor het slapen gaan

En zet een flesje water op je nachtkastje en neem als je wakker wordt een grote teug. Drink na het opstaan weer een groot glas water. Of liever nog: drink een melk in plaats van water. Dierlijke producten zoals melk en kaas zijn een goede bron van vitamine B en helpen je arme lever om te herstellen.

6. Slaap lang

Hoewel je als een blok in slaap kan vallen na een avond of dag drinken, slaap je minder diep en dus slechter. Zorg dus dat je een paar extra uurtjes pakt bovenop je standaard 7 à 8 uren. Maak eventueel de afspraak met je baas dat je een uurtje later begint en uurtje langer doorwerkt.

Happy partying!

Lees ook: Yes, please! Met dit apparaat maak je thuis zelf kroketten