7 x Groentes waarmee je heerlijke groentefriet maakt

Eten door Sabine

Patat, wie is er niet mee groot geworden? En nu nog steeds laten we een portie goudgele friet met een royale klodder mayo niet aan ons voorbij gaan. Erg gezond zijn die met vet doordrenkte aardappelreepjes alleen niet. Gelukkig zijn er ook groente alternatieven. Geloof ons: groentefriet is nog lekker ook, vooral als je het maakt van deze groentes.

Voor alle groentes geldt: snijd ze in frietvormige reepjes. Daarna hoef je ze alleen nog maar in te vetten met een klein likje olie. De olie hoef je niet per se te gebruiken als je extra op de calorieën wilt letten, maar dit zorgt er wel voor dat je frieten wat knapperiger worden. Je kunt de groentes nog extra smaak geven met kruiden. Hoe lang ze in de oven moeten, verschilt wel weer per groente. Draai wel alle groentes halverwege eventjes om.

Pompoen

Wie pompoenfriet wil maken, heeft wel wat geduld nodig. Je bakt ze namelijk in 40 minuten gaar in een oven die is voorverwarmd op 180 graden. Voordat je de pompoenpatat in de oven schuift, is het lekker om ze eerst nog te besprenkelen met wat komijn- of cayennepoeder.

Pastinaak

De pastinaakfriet moet een half uurtje garen in een voorverwarmde oven van 200 graden. Wil je wat extra smaak toevoegen aan je pastinaak? Dan zijn ze erg lekker met wat zout of paprika- en cayennepeper.

Wortel

Je kunt ervoor kiezen om de wortel grondig schoon te maken en met een jasje de oven in te schuiven, maar je kunt de wortel ook eerst van zijn schil ontdoen. Daarna hoeft de friet nog maar 20 minuten op 200 graden in de oven. Wat rozemarijn, knoflookpoeder en tijm kunnen erg lekker zijn over de oranje groente.


Gele biet
Gele bietfriet (wat bekt het toch lekker) maak je door de bietenreepjes 25 tot 30 minuten op 200 graden in je oven te doen. Van tevoren kun je wat tijm, peper en zout over de biet strooien om het wat extra smaak te geven.

Zoete aardappel

Zoete aardappel heeft de afgelopen jaren enorm gewonnen aan populariteit. Het werd in salades gedaan, er werd soep van gemaakt, maar het leent zich ook prima voor patat. Je hoeft de zoete aardappelreepjes enkel 25 – 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden te stoppen. Een beetje zeezout is genoeg. Het is ook erg lekker om ze in truffelmayonaise te dippen.

Knolselderij

Als je de knolselderijfriet in een oven van 200 graden doet, duurt het ongeveer 20 minuten tot de friet gaar is. Hierna kun je ze nog voorzien van een snufje zout, maar je kunt ze ook op smaak brengen met komijnpoeder.

Courgette

Wie zo snel mogelijk voorzien wil zijn van een portie groentefriet kan het beste gaan voor courgettefriet. Deze hoeft slechts 10 – 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Wat paprikapoeder is erg lekker over deze komkommersoort, maar je kunt ze ook bereiden met wat Parmezaanse kaas.