Zoete aardappel friet: zo maak jij de frietjes extra krokant

Eten door Elsemieke

Je zoete aardappel friet krokant maken: het lijkt soms een hele kunst. Niets is namelijk zo vreselijk als van die slappe, nog een beetje natte frietjes nadat je ze uit de oven of airfryer hebt gehaald. Gelukkig hebben wij handige tips voor krokante zoete aardappel friet én laten we je weten hoe je ze het beste klaarmaakt.

Hoe bak je zoete aardappel friet krokant?

Frietjes gemaakt van zoete aardappel zijn een geschenk uit de hemel! Mits je ze natuurlijk lekker krokant hebt gebakken. Hoe maak je zoete aardappel friet? Simpel: snijd de zoete aardappel in reepjes! Krijg je ze niet crunchy en blijven ze aan de slappe kant? We helpen je een handje op weg met deze tips.

  1. Leg de frietjes ver genoeg uit elkaar op de bakplaat in je oven of airfryer. Dit zorgt ervoor dat de frietjes krokant kunnen worden. Liggen ze te dicht op elkaar, dan blijven ze zompig en daar wordt niemand vrolijk van.
  2. Laat de zoete aardappel frietjes 30 tot 45 minuten weken in een bak met koud water en droog ze daarna af. Dan worden ze extra krokant op de bakplaat.

  3. Vind je de zoete aardappelfriet alsnog niet krokant genoeg, hussel ze dan in een plastic zak met een eetlepel maïzena erdoorheen. Elk frietje moet een dun laagje maïzena hebben voor je ze in de oven stopt.

Is zoete aardappel friet gezond?

Goddelijk lekker dus die zoete aardappel frietjes. Maar is zoete aardappel friet gezond? Als je de zoete aardappel vergelijkt met een normale aardappel is er in eerste instantie maar weinig verschil. Beide aardappelen bevatten zo’n 120 calorieën, 30 gram koolhydraten en 4 gram vezels. De zoete aardappel bevat wel meer suiker, calcium en vitamine A. Hij is dus niet voor niets een zoete aardappel friet, zoals de naam het al zegt. De normale aardappel bevat juist meer kalium, vitamine C en ijzer. In feite hangt het er dus vanaf aan welke voedingsgroep jij het meeste waarde hecht voor je lichaam. Het grootste verschil zit 'm in de bereiding. Gewone friet gaat altijd in de frituur en zoete aardappel frietjes weer niet standaard, tenzij je in een café of restaurant je zoete aardappel frietjes bestelt. Check dus altijd even op welke manier deze goddelijke frietjes op je bord belanden.

Hoe maak ik zoete aardappel friet uit de oven?

De frietjes van zoete aardappel zijn het lekkerste wanneer je ze uit de oven maakt. We leggen je uit hoe dit werkt.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de zoete aardappel in reepjes. Ongeveer 2 centimeter breedte is goed, maar ga vooral af op de dikte die jou het lekkerst lijkt. Let er wel op: hoe dikker de friet, hoe langer het duurt voordat ze knapperig worden.
  3. Laat de friet eventueel weken in water zoals we hierboven hebben uitgelegd. Dit duurt wel even, dus je moet er de tijd voor hebben. 
  4. Breng de zoete aardappel frietjes op smaak. Denk aan zout, peper, knoflook, rode peper en paprikapoeder. Ook komijn is heerlijk om de frietjes op smaak mee te brengen.
  5. Sprenkel globaal een beetje olijfolie over je frietjes. Nog beter: gebruik een olijfolie spray om ze mee in te sprayen. 
  6. Afhankelijk van de dikte van je frietjes, ligt de baktijd tussen de 15 en 30 minuten.
  7. Gebruik je bakpapier of een gesloten ovenrek, keer de zoete aardappel friet dan tussentijds om zodat de friet aan alle kanten krokant bakt.

Lekkere dips voor zoete aardappel friet

Yes! Je weet nu hoe je zoete aardappel friet krokant moet bakken. Goed bezig. Als je de reepjes op je bord hebt liggen, wil je natuurlijk wel een lekkere dip hebben bij deze snack. Wij hebben wat suggesties voor je.

Munt-yoghurt dip:

  • 2 zoete aardappels in reepjes gebakken uit de oven of airfryer
  • 4 eetlepels yoghurt
  • ½ bosje munt
  • 1 teentje knoflook
  • Zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder

Avocado knoflook dip

  • 2 zoete aardappels in reepjes gebakken uit de oven of airfryer
  • 2 avocado's
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel verse rozenmarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • knoflook (naar smaak)
  • eetlepel kwark

Lees ook: Waarom iedereen tamme kastanjes zou moeten eten (en hoe)