Recept: Hamburgers met knapperige ovenfriet

Eten door Paola
Een goede hamburger is een ware traktatie. En ik bedoel niet de hamburgers die je in fastfood restaurants vindt, maar echte, grote, bijna mannelijke hamburgers - zoals deze.

Voor deze koninklijke burgers heb je ten eerste goed vlees nodig - met andere woorden: biologisch rundergehakt. Het vlees breng je op smaak met onder andere paprikapoeder, fijngesnipperde sjalotjes, tabascosaus en tomatenpuree. Je serveert de burgers op dikke ciabatta broodjes en je maakt ze af met een speciale saus, tomaat en slablaadjes.

Omdat friet bij een hamburger hoort, geef ik je ook mijn recept voor knapperige ovenfriet.

Wat heb je nodig?
(Voor 4 stuks)

Ingrediënten voor de burgers

  • 60 gr zuurdesembrood, in stukjes geschuurd
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el worcestershiresaus
  • zout en peper naar smaak
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 tl tabascosaus
  • 1 blikje tomatenpuree van 68 g
  • olijfolie, om de burgers te grillen
  • 4 ciabattabroodjes, om te serveren
  • plakjes tomaat, rode ui en slablaadjes om te serveren
Voor de speciale saus
  • 3 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • ½ el gerookte paprikapoeder (Meng alle ingrediënten tot een gladde saus.)

Knapperige ovenfriet
  • 1 kilo biologische aardappels, gewassen maar niet geschild
  • 2 ½ el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • zout en peper naar smaak
Hoe maak je het?

Hamburgers
  1. Hak het brood in de keukenmachine tot grove kruimels. Doe de versgemaakte broodkruimels en alle ingrediënten (van rundergehakt tot tomatenpuree) in een kom en meng met behulp van een aardappelpureestamper.
  2. Maak vier burgers van het mengsel. Zet ze op een bord en doe ze tenminste een halfuurtje in de koelkast.
  3. Verhit een grillpan. Wrijf de burgers in met een beetje olijfolie en grill ze ongeveer 6-10 minuten per kant. De tijd hangt af van de dikte van je burgers en je eigen voorkeur.
  4. Serveer de burgers op de ciabattabroodjes, schep een beetje saus op elke burger en beleg met rauwkost naar keuze.
Ovenfriet
  1. Verwarm oven op 220°C voor.
  2. Snij de aardappels doormidden en snij elke helft in vijf of zes middelgrote partjes. Doe ze in een grote kom die ook een bijpassend deksel heeft.
  3. Doe de rest van de ingrediënten in de kom samen met de aardappels, zet het deksel op de kom en flink schudden.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de aardappels gelijkmatig over de bakplaat, maar zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de aardappels 15-20 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  6. Haal ze uit de oven, maar zet de oven niet uit. Keer de aardappelpartjes één voor één om zodat ze gelijkmatig bruin worden. Schuif de bakplaat nogmaals in de oven en bak de aardappels nog een kwartiertje. Serveer met mayonaise of ketchup.
EetZe!



Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente.

Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines.

Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op mijnzoeteleven.blogspot.nl.


Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!