Waarom iedereen tamme kastanjes zou moeten eten (en hoe)

Eten door Jennifer

Weet je nog hoe je als kind in de herfst op kastanjejacht ging? Dan kwam je thuis met een zak vol en zei je ouder: "Laten we leuke poppetjes maken!" Kennelijk kun je veel meer met tamme kastanjes. Wist je dat het ook een heel gezonde snack is?

tamme kastanjes gezond

Lees ook: 10x trendy tussenjassen voor het najaar

Tamme kastanjes zijn gezond

Let wel even op: niet alle kastanjes zijn gezond. Het gaat hier alleen om de tamme kastanjes. Je hebt namelijk ook paardenkastanjes, maar deze zijn hartstikke giftig! De paardenkastanje herken je aan de wat rondere vorm. De tamme kastanje hebben een puntje aan de bovenkant. Ook zitten er meer stekels op het ‘jasje’ van een tamme kastanje. Wil je vervolgens echt zeker weten, dat de tamme kastanjes goed genoeg zijn om te eten? Leg ze dan in een kommetje water. Als ze naar boven drijven, zijn ze uitgedroogd en uitgehold door insecten. Wanneer ze naar de bodem zinken, kun je ze veilig opeten. Maar waarom zou je eigenlijk kastanjes eten?

Wat maakt kastanjes gezond?

Bomvol vitamine C

Allereerst zitten kastanjes bomvol vitamine C. Het zorgt voor een betere vitamineboost dan veel andere noten. Het is dus heel goed voor je weerstand, waardoor je minder snel ziek wordt.

Veel antioxidanten

Naast dat kastanjes vol vitamine C zitten, bevatten ze ook veel antioxidanten. Deze beschermen je lichaam nog meer tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Ook zorgt het ervoor, dat je minder snel oud wordt.

Goed tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, is het al helemaal slim om kastanjes te eten. In kastanjes zit namelijk veel foliumzuur. Dit nemen zwangere vrouwen vaak in tijdens hun zwangerschap. Het helpt namelijk om de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s te verminderen. Lekker tamme kastanjes snoepen dus!

Bescherming tanden

Verder zijn kastanjes ook heel goed voor je tanden. Hoe dit precies komt, dat weten ze nog niet. Maar het is in ieder geval duidelijk dat kastanjes je gebit beschermen tegen tandvleesontsteking.

Weinig calorieën

Tot slot zijn kastanjes ook een heel gezonde snack voor tussendoor. Kastanjes bevatten maar heel weinig calorieën en zitten vol koolhydraten, vezels en eiwitten. Je kan ze eten als nootjes, maar bijvoorbeeld ook verwerken in gerechten voor een lekkere, nootachtige smaak.

Zo eet je tamme kastanjes

Als je tamme kastanjes uit het bos wil eten, dan moet je ze eerst roosteren. Wanneer kastanjes warm zijn, kun je ze namelijk makkelijker pellen.

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 190 graden. Ondertussen leg je de kastanjes op hun platte kant en kerf je een ‘X’ in elke kastanje. Dit voorkomt dat ze ontploffen in de oven. Was ze vervolgens grondig.
  2. Leg een stuk aluminiumfolie in een bakschaal en gooi hier de kastanjes op. Vouw de punten van je folie naar elkaar toe, waardoor er een soort bakje ontstaat. Vul het ‘bakje’ met een beetje water en houdt de bovenkant open. Dit zorgt voor ventilatie.
  3. Als je veel kastanjes hebt, kun je ze ook tegelijk opwarmen. In dat geval vul je meerdere van dit soort kleine aluminiumbakjes met kastanjes.
  4. Alles klaar? Bak de kastanjes ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven.
  5. Laat je je kastanjes eerst even afkoelen. Ook niet te veel, want warme kastanjes zijn makkelijker te pellen. Het is dan ook belangrijk dat je alle bakjes dichtvouwt. Alleen het bakje met kastanjes die je pelt, mag open zijn.
  6. Begin het pellen bij de 'X'. Vanaf hier kan je heel makkelijk het velletje eraf scheuren.

Hoelang zijn kastanjes houdbaar?

Heb je alle kastanjes gepeld? Eet smakelijk! Weet wel dat gepelde kastanjes niet heel lang houdbaar zijn. Vacuümverpakte kastanjes kun je het beste maximaal twee tot drie dagen in de koelkast bewaren.

Lees ook: Dit is waarom de herfst ons gelukkig maakt