Hongerig naar bed of laat nog iets eten: wat is beter?

Eten door Michelle Bakker

Je kent het wel: je komt laat thuis, hebt nog niets gegeten en daardoor honger als een paard. Maar ergens weet je dat het niet slim is om een flinke maaltijd naar binnen te werken na acht uur 's avonds. Maar met honger naar bed gaan is ook allerminst fijn te noemen. Duivelse dilemma's, want wat is nu de beste en meest verantwoordelijke keuze? 

hongerig bed

Lees ook: Dit is waarom je kater erger wordt als je ouder wordt

Hongerig gevoel

Wanneer je honger hebt, begint je lichaam vet te verbranden. (Tot zover klinkt het best goed, toch?) Echter, dit proces zorgt ervoor dat het aantal vetzuren in je lichaam verhoogt. En dít kan voor het velbekende spacey gevoel zorgen dat je kent wanneer je hongerig bent. Een rotgevoel dat er ook nog eens voor zorgt dat je moeilijk in slaap kunt komen. Alleen als je volledig uitgeput bent, kan het zo zijn dat je ondanks dit gevoel toch in slaap valt én een goede paar uur in slaap blijft.

Lichte snack voor het slapen

Daarom is het een stuk slimmer toch een lichte snack of maaltijd te nemen voor het slapen gaan. Denk daarbij aan een banaan of een boterham. Door een kleine hoeveelheid koolhydraten te eten, stijgen je bloedsuikers en je insulineniveau waardoor de productie van vetzuren stopt. Dit kan je lichaam slaperig maken. Maar overdrijf het niet als je een uur of minder voor het slapengaan nog wilt eten. Een te zware maaltijd kan dan niet goed verteerd worden en dit kan resulteren in onder andere maagzuur. 

Lees ook: Gebruik dit in plaats van scheerschuim voor superzachte benen