Eten waar je alleen maar meer honger van krijgt

Sport & gezondheid door Sabine
Benen omhoog, tv aan en een zak chips op schoot. Alleen voor je het weet heb je die xxl-zak verorberd. Hoe kun je die he-le-maal hebben opgegeten? En waarom heb je nog steeds trek? Van deze 7 dingen krijg je alleen maar meer honger.

Heb je net het avondeten achter de kiezen, voel je dat monster in je maag alweer ontwaken. Je hebt trek en hóe! Maar hoe kan dat nu? Je hebt immers net gegeten. Waarschijnlijk heb je iets naar binnen gewerkt waar je alleen maar meer honger van krijgt. Bestaat dat dan? Ja, helaas wel ja. Van deze voedingsmiddelen snak je alleen maar meer en meer naar voedsel…

Zoutjes

Heb je net een héle zak chips naar binnen gewerkt, zit je nóg niet vol! Hoe kan dat nu? Ben je veranderd in Rupsje Nooitgenoeg ofzo? Kanonnen! Nee hoor, maak je maar geen zorgen. Jij bent echt niet de enige die hier last van heeft. Chips is eigenlijk gewoon een bom van snelle koolhydraten die in je hersenen worden omgezet in suikers, oftewel: zoetigheid. Daardoor heb je na het eten van zoutjes vaak zin in zoete snacks.

Witte pasta, wit brood, witte rijst

Ja, een witte boterham royaal besmeerd met Nutella is inderdaad wel heel erg lekker. Maar gezond? Niet echt. Na het eten van een lekker bordje witte pasta, witte rijst of een rijkbelegde witte boterham, krijg je veel sneller last van een hongergevoel dan van de gezonde volkorenvariant. Alle witte varianten zitten namelijk boordevol met, inderdaad, snelle koolhydraten.


Kauwgom

Je hebt honger en je wilt wat. Om niet toe te geven aan dat geknor in je maag, neem je maar een kauwgompje. Kun je toch ergens op kauwen… Ga jij eens even enorm de fout in. Door kauwgom wordt je honger alleen maar meer opgewekt. Dit plakkerige goedje zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt. Hierdoor denkt je maag dat er eten aankomt wat verwerkt moet worden en voilà… nóg meer honger.
 
Winegums
Onder het mom van: vooruit, ééntje, grijpen we toch weer naar de winegums. Als je erop zuigt, kun je er best lang over doen. Best wel weer jammer dat je van dat ene snoepje meer honger krijgt. Snoep zorgt er namelijk voor dat de werking van leptine wordt vertraagd. En leptine is je beste vriend als het gaat om hongerbestrijding. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je hersenen een seintje krijgen wanneer je vol zit. En als je snoep naar binnen werkt, krijgt je bovenkamer deze wenk helaas niet.  
 
Appels

Say wháát? Van een appel krijg je honger? Hoe dan? In een appel zit namelijk van alles (van pectine tot citroenzuur en van amberzuur tot mangaan) wat je stofwisseling stimuleert. Na het eten van het ronde stukje fruit wordt na ongeveer een halfuur je eetlust opgewerkt. Ge-wel-dig! En je moeder altijd maar zeggen dat je een gezonde appel moest nemen wanneer je zeurde dat je honger had. Pff, mooie boel. We beweren trouwens niet dat je de appels volledig moet afschrijven. Je moeder had namelijk wel een beetje gelijk: ze zijn nog wel gewoon gezond.


Alcohol

Tijdens het stappen gooien we graag wat alcoholische drankjes naar binnen. Hoewel, drinken… We atten. En laat dat nu net niet zo’n goed idee zijn als je dat beest in je maag probeert te temmen. De alcohol zorgt er namelijk voor dat je glycogeenniveau flink daalt en hierdoor krijg je honger. En zoals we allemaal wel weten, is er tijdens een stapavondje op zaterdag altijd wel een snackbarretje open. Dus grijp je naar die zoute kapsalon met extra knoflooksaus. En wanneer je een mond vol zout hebt, wil je natuurlijk maar wat graag een drankje om die dorst te lessen…

Fruitsap

Een fruitsapje, hartstikke lekker. Helaas niet zo gezond. Wat een mandarijn of een appel zo gezond maakt, is de schil of pulp, en laat daar in een fruitsapje bijna helemaal niets van in zitten. Je bloedsuikerspiegel stijgt na een fruitsapje heel erg snel en daar krijg je honger van. Als je zin hebt in een glaasje vitamientjes, kun je veel beter gaan voor een smoothie waarin je wel gewoon hele stukken fruit kwakt.
 
Heb jij weleens gemerkt dat je na het even van bovenstaande dingen honger kreeg?