Bloemkoolpizza: die maak je zo

Eten door Michelle Bakker

Als je ons ergens blij mee kunt maken, is het pizza. Wat zeggen we? Je kunt ons begráven onder pizza. Maar we hoeven je vast niet te vertellen dat pizza niet de meest gezonde keuze is. Gelukkig is daar… de bloemkoolpizza! Dit is een pizza zoals je ‘m kent, maar in plaats van een deegbodem heeft dit lekkere gerecht een gezonde bodem van (onder andere) bloemkool. Een gezonde variatie op de typische Italiaanse snack dus! Hoofdredacteur Michelle zocht een recept en probeerde ‘m zelf. 

Recept

Voordat ik boodschappen deed voor de bloemkoolpizza, zocht ik online naar een geschikt recept. Ik kwam uiteindelijk uit bij deze bloemkoolpizza-variant van HelloFresh. Belangrijk voor mij als anti-chef is dat ik alle ingrediënten ken (check), dat ik in grote lijnen weet dat ik het kán (check check) en dat ik al het benodigde keukengerei in huis heb (check check check). Dat was bij deze bloemkoolpizza gelukkig het geval. Wat heb je nodig voor deze pizza?

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 1/2 bloemkool
  • 1 ei
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Voor de tomatensaus:

  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 tl honing

Voor de topping:

  • 1 bol mozzarella
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 handje basilicum

Benodigdheden:

  • Rasp of keukenmachine
  • Steelpan en zeef
  • Theedoek
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Oven

1. De oven verwarm je voor op 180 graden. Breng in het steelpannetje een laagje water aan de kook. Snijd de bloemkool in roosjes en rasp deze met een rasp of in de keukenmachine.

2. Stoom de bloemkool in 5 minuten gaar door de rasp in een zeef te doen en deze op het pannetje met kokend water te zetten. Laat even afkoelen, doe de rasp in een schone theedoek en wring deze goed uit zodat je droge rasp overhoudt.

3. Meng de rasp met het ei en de kaas. Verdeel het mengsel in een rondje over een bakplaat. Je kunt de achterkant van een lepel gebruiken om te zorgen dat het mengsel mooi gelijkmatig en plat wordt. Zelf had ik geen bakplaat, maar wel een braadslee. Daarom besloot ik een vierkante pizza te maken in plaats van een ronde. Hij zal er vast niet minder om smaken!

4. Bak de bodem in 15 tot 20 minuten goudbruin. Maak ondertussen een snelle tomatensaus door een ui fijn te snijden en te fruiten in 1 el olijfolie. Snijd een teen knoflook fijn en voeg na 3 minuten toe. Bak nog 2 minuten mee en giet het blik gepelde tomaten erbij, samen met de honing. Laat op matig vuur 10 minuten inkoken en breng op smaak met zout en peper. Zelf deed ik er ook nog gehakt bij, omdat mijn vriend dol is op vlees. Ik gebruikte hiervoor 300 gram gehakt en rulde dit met de uien gewoon mee!

5. Haal de bodem uit de oven en verdeel er naar smaak tomatensaus over (je kunt de rest van de saus goed invriezen). Scheur de mozzarella in stukjes, halveer de cherrytomaatjes, trek de basilicumblaadjes eraf en verdeel over de bodem. Bak de bloemkoolpizza nog een laatste 5 minuten en klaar!

Eindresultaat

Door alle typische ‘pizza-toppings’ krijg je zeker een Italiaanse gerecht op je bord, en het idee dat je veel groenten eet is daarbij extra fijn. Het raspen van de bloemkool had wel wat voeten in de aarde, daar is een keukenmachine wellicht handiger voor. Al met al is het zeker iets om uit te proberen op je vrije zaterdagmiddag!