52 hobby’s voor binnen: dit zijn de leukste om thuis te doen

Vrije tijd door Jennifer

Op koude en regenachtige dagen heb je vaker zin om thuis te blijven. Lekker warm en knus op de bank onder een dekentje, verwarming op 20 graden. Heerlijk! Maar ook thuis wil je 'iets' doen. Met deze leuke hobby’s voor binnen vliegt de tijd voorbij.

Lees ook: Van deze hobby's word je het rijkst

Wat is een leuke hobby?

Sommige mensen hebben tientallen hobby’s, maar er zijn ook mensen zonder hobby. Alhoewel, dat denken ze. Het is niet moeilijk om erachter te komen wat een leuke hobby is. Ga op een rustig moment eens je wekelijkse activiteiten langs en bedenk je elke keer: krijg ik hier energie van? Denk bijvoorbeeld aan een activiteit als fotograferen, hardlopen, lezen of piano spelen. Zo ontdek je het beste nieuwe hobby’s voor binnen. Je weet dat iets een hobby is, wanneer het je energie geeft en zorgt dat je je na de activiteit prettiger voelt.

Leukste hobby's voor binnen

Je hebt hobby's voor binnen, die geschikt zijn voor iedereen. Al zijn er ook mensen die zeggen dat er hobby's voor vrouwen of hobby's voor mannen zijn. Zo zijn hobby’s voor vrouwen vaker kalligraferen en schrijven, terwijl hobby’s voor mannen eerder bier brouwen en beeldhouwen zijn. Nou, wij zeggen dat je helemaal zelf moet weten wat jij graag doet in je vrije tijd. 

1. Leer (beter) koken

Koken is een van de populairste hobby’s in Nederland. Het staat zelfs op nummer 1 van populairste hobby’s voor vrouwen. Je kunt nooit goed genoeg zijn in koken. Ga lekker experimenteren in de keuken. Maak hierbij gebruik van YouTube-tutorials, bijvoorbeeld van 24Kitchen. Koken is altijd een goed idee om te scoren bij je date. Liefde gaat door de maag, hè?

2. Leer schilderen

Ben jij een artistiek persoon en op zoek naar creatieve hobby's voor binnen? Schilderen is een van die hobby's, waardoor je lekker veel energie kwijtraakt en energie van krijgt. Het hoeft niet direct mooi of perfect, begin gewoon wat te kliederen. Op een gegeven moment vind je vanzelf je draai. Misschien blijk je wel een ware Picasso.

3. Ga tekenen

Ben je artistiek, maar blijf je liever weg van verf? Niet alleen is tekenen een van de leukste, creatieve hobby's, ook valt het onder goedkope hobby's. Je hebt in principe alleen een potlood en A4-papier nodig. Natuurlijk kun je ook meer materiaal kopen, zoals een schetsboek of kleurpotloden. Blijf je liever niet binnen vandaag? Neem dan je schetsboek mee op pad. Ga ergens in een parkje zitten en kijk om je heen. Teken nu alles na wat je interessant en mooi vindt. Je komt gegarandeerd tot rust.

4. Ga bloemen persen

Welke vrouw heeft er geen bloemen in huis? Een van de leukste hobby's voor vrouwen óf mannen is bloemen persen. Dit is iets van vroeger, maar hoort tegenwoordig weer bij de populairste hobby's. Een ingelijste bloem ziet er heel leuk uit in je interieur. Hoe werkt bloemen persen dan? Je kunt een speciale houten bloemenpers gebruiken, maar je kan ook een boek nemen. Kies dan wel voor een oud boek. De kans is groot dat je boek beschadigt door het vocht van de bloemen. Of maak een pers zoals in onderstaande video. Zoek online goed uit hoe lang je een bloem moet persen, dit verschilt namelijk bij elke bloem.

5. Maak een scrapbook

Als je een nostalgisch persoon bent, dan is een scrapbook maken heerlijk. Wanneer je zoekt naar creatieve hobby's, dan is dit ook een optie. Koop een plakboek en verzamel allemaal foto’s en bijvoorbeeld concertkaartjes of andere prullaria. Als het je maar doet denken aan mooie, leuke, lieve herinneringen. Plak het allemaal in je scrapbook en creëer een prachtig naslagwerk voor later. Stel je eens voor hoe je later met je (klein)kinderen door al die oude herinneringen bladert.

6. Ga kleuren

Kleuren heeft een heel ontspannende werking. Daarnaast is het niet alleen geschikt als hobby voor kinderen. Het staat ook op het lijstje van favoriete hobby's voor mannen en vrouwen van volwassen leeftijd. Je kunt heel simpel de vakjes inkleuren, maar je kan ook experimenteren. Zo vind je online verschillende tips om nog beter te kleuren, bijvoorbeeld deze video:

7. Leer een nieuwe taal

Een nieuwe taal leer je tegenwoordig heel makkelijk via bijvoorbeeld de app Duolingo. Of kijk bewust naar anderstalige series. Binnen no time vraag jij vloeiend die Spaanse cutie op date.

8. Ga mediteren

Heb je veel last van stress of overdenken? Mediteren staat in het lijstje met leuke hobby’s voor mannen én vrouwen. Download bijvoorbeeld de app Calm voor fijne, relaxende achtergrondgeluiden of zet de Peaceful Meditation playlist op van Spotify.

9. Leer kalligraferen

Kalligraferen (ook wel handlettering genoemd) is momenteel een van de populairste hobby’s. Social media staat hier vol mee. Ga aan de slag met jouw eigen handschrift en leer ook kalligraferen. Deze tutorial geeft je een goede basis:

10. Maak een fotoboek

Misschien wilde je altijd al een fotoboek maken van die ene vakantie in 2018. Nou, neem eindelijk eens de tijd. Je kunt een fysiek fotoboek kopen met bijbehorende spulletjes, maar het kan natuurlijk ook makkelijk via een online fotokiosk.

11. Ga op yoga

Eén van de fijnste en populairste hobby's voor vrouwen en mannen is waarschijnlijk yoga. Het heeft dan ook veel voordelen. Niet alleen word je er rustiger van, het maakt je bijvoorbeeld ook leniger. Ook leer je meer over je eigen grenzen tijdens een potje yoga.

12. Leer een muziekinstrument te bespelen

Staat er al maanden een ongebruikte keyboard of gitaar in de kamer? Laat je muziekinstrument niet verstoffen, maar creëer een nieuwe hobby. Pak het op, zoek tutorials op internet en ga oefenen! Wie weet blijk je een muzikaal talent.

13. Ga schrijven

Had je op school altijd een tien voor taal? Misschien is schrijven dan een leuke hobby voor jou. Begin lekker makkelijk met korte verhalen over je dag. Schrijf gewoon op wat je hebt gedaan op verhalende wijze. Wie weet zorgt dit voor inspiratie voor een heel eigen boek.

14. Ga lezen

Ben je wel dol op taal, maar vooral op het lezen van andermans schrijfwerk? Schuif lezen dan op je lijstje van nieuwe hobby's. Je kunt een fysiek boek kopen of lenen, maar tegenwoordig ook een e-book. Of kies voor een luisterboek. Dan kan je het combineren met een andere hobby.

15. Begin een blog

Is schrijven een van je hobby's? Je kunt ook overwegen om een blog te starten. Zoek naar een onderwerp wat dichtbij je ligt of blog gewoon over het dagelijks leven. Hoe leuk zou het zijn als mensen als eerste op jouw blog kijken voor tips of inspiratie?

16. Leer fotograferen

Het past niet helemaal bij hobby's voor binnen, maar het is wel een leuke hobby. Bovendien moet je ondanks de kou toch af en toe even naar buiten! Je kunt fotograferen met je smartphone of een digitale camera. Wat tegenwoordig ook weer een trend is, is analoge fotografie. Online kun je tips en tutorials vinden om de mooiste plaatjes te schieten. Al is fotograferen ook een kwestie van doen. Je creëert uiteindelijk vanzelf je eigen stijl in fotografie.

17. Leer handwerken

Van alle hobby's voor binnen klinkt dit waarschijnlijk het minst leuk. Het lijkt wat oubollig, maar niets is minder waar! Als pornoster Bobbi Eden de hobby handwerken kiest, dan past dit zeker op een lijstje leuke hobby's: voor vrouwen en misschien ook mannen. Bij handwerken denk je bijvoorbeeld aan breien, borduren of haken. Wie weet maak jij ooit wel net zo’n prachtig borduurwerkje als dit:

18. Ga bakken

Kijk je graag naar Heel Holland Bakt? Leer jezelf dan ook bakken! Begin niet te moeilijk en bak eerst koekjes. De witte chocolade cheesecake komt daarna wel.

19. Ga lekker dansen

Je hoeft niet per se naar de dansschool. Je kunt ook op TikTok rondstruinen naar leuke dansjes om na te doen. Mocht je jezelf vervolgens heel goed vinden, kun je het eventueel nog posten op je eigen TikTok.

20. Doe online work-outs

De feestdagen komen eraan, wat betekent dat je weer veel gaat eten. Tijd dus om goed fit te worden! Dit hoeft niet in de sportschool. Je kunt ook online zoeken naar sportoefeningen voor thuis.

21. Leer beter make-uppen

Je kunt een goedkope visagieworkshop zoeken, maar ook YouTube-video’s bekijken van bijvoorbeeld NikkieTutorials. Misschien krijg je het nog druk rond de feestdagen, omdat je iedereen mag opmaken.

22. Maak je eigen flipbook

Wanneer een van je hobby's tekenen is, dan is dit ook een leuke optie. Je kunt je eigen flipbook maken. Een flipbook is een kort verhaal in de vorm van een papieren boekje. Op elke pagina staat een stukje van het verhaal, waardoor je uiteindelijk door het verhaal heen bladert. Deze tutorial helpt je wel op weg:

23. Maak een vision board

Een vision board is een collage waarop je jouw toekomstdromen ziet. Waar wil je wonen? Wat is je droombaan? Hoe wil je leven? Wil je een huisdier? Verzamel plaatjes en plak ze op een groot vel papier. Maak het mooi op en hang je resultaat ergens in je kamer.

24. Leer cocktails maken

Ben je dol op cocktails? Dan is dit van alle hobby's voor binnen de leukste optie voor jou. Ga aan de slag met je eigen cocktails en maak je favoriete cocktail na. Handig voor bij het kerstdiner of tijdens oud en nieuw.

25. Diamond Painting

Een van de populairste hobby's voor vrouwen is momenteel Diamond Painting. Dit is een hobby uit China en is inmiddels al helemaal overgewaaid naar Nederland. Wanneer je het goed doet, creëer je bijzonder mooie kunstwerken.

26. Ga doe-het-zelven

Dit is ook een van de populairste hobby’s in Nederland. Kijk eens goed naar je interieur. Wilde je altijd al een leuke wandplank voor foto’s of een vakkenkast? Misschien kun je het zelf maken. Op internet vind je genoeg DIY tutorials over allerlei verschillende onderwerpen. Het bespaart geld en zorgt voor vermaak, win-win!

 

27. Ga boksen

Sporten staat in de top vijf van populairste hobby’s voor mannen. Wil je even lekker je irritaties eruit rammen? Kies dan voor boksen als hobby. Een leuke hobby voor mannen, maar ook voor vrouwen. Koop een speciale bokszak voor in huis. Online vind je vervolgens genoeg tutorials om je boks skills nog meer te verbeteren.

28. Ga retro gamen

Als gamen al een hobby is, kies dan ook een keer voor retro gaming. Misschien heb je nog een oude Nintendo of de eerste PlayStation. Mocht dat niet zo zijn, kun je ook een kleine versie van de klassieke Nintendo kopen! Wedden dat je binnen no time weer verslaafd bent aan Super Mario Bros?

29. Leer coderen

Internet is de toekomst en wat is het belangrijkste ingrediënt van alles op internet? Juist ja, codes. Ben je een beetje nerdy? Dan vind je het misschien wel leuk om als hobby te leren coderen. Wie weet ontwerp jij een nieuwe social media!

30. Begin een YouTube-kanaal

Vind je het leuk om te filmen? Begin een YouTubekanaal. Je kunt bijvoorbeeld vloggen over je leven of pranks uithalen bij anderen. Of allebei. Kies een leuk onderwerp dat bij jou past en ga lekker aan de slag. Je kunt zo uren bezig zijn met filmen en editen.

31. Leer eigen bier brouwen

Leer zelf bier brouwen. Je kunt makkelijk beginnen met een bierpakket. Nodig gezellig je vrienden uit om samen bier te brouwen. Uiteindelijk kunnen jullie dan ook gezamenlijk proosten met jullie eigen, verse bier.

32. Word een filmexpert

Ben je dol op films? Wordt een filmexpert en bekijk de klassiekers met een meer kritisch oog. Leer bijvoorbeeld van tevoren over storytelling en verhalen maken. Hoe zit een scenario in elkaar? Wie weet kun je vervolgens recensies delen via YouTube, een blog of social media.

33. Bouwen met lego

Ga spelen met lego! En nee, dat is niet kinderachtig. Je kunt echt veel meer dan alleen een klein huisje bouwen. Wat dacht je van een heel appartementencomplex? Misschien kun je later wel meedoen aan Lego Masters.

34. Modelleren

Huh, wat? Modelleren is bijvoorbeeld het bouwen van een vliegtuig of scheepsmodel. Dit is meer een populaire hobby voor mannen, al mogen vrouwen ook heus meedoen. Ga op onderzoek uit in de wereld van modelleren. Misschien kun je een model bouwen voor je eigen privévliegtuig?

35. Leer meer over auto’s

De meeste mensen hebben wel een eigen auto. Mocht dat zo zijn, dan is het misschien handig om meer te leren over je auto. Vooral wanneer je meer leert over het onderhoud van de auto. Dan hoef je in de toekomst minder vaak naar de garage en bespaar je weer geld.

36. Online tweedehands shoppen

Het klinkt misschien raar, maar online shoppen is ook een hobby. Sommige mensen kunnen echt energie krijgen van het zoeken naar interessante, tweedehands koopjes. En misschien wil je vervolgens ook wel zelf spullen verkopen. Het kan nooit kwaad om de rommelzolder op te ruimen.

37. Knutselen met hout

Als je creatief bent, dan is dit wel een leuke hobby voor je. Ga lekker knutselen met hout. Het past in de sfeer van doe-het-zelven, want met hout kun je natuurlijk onder andere eigen meubels maken. Al kun je veel meer met hout. Misschien creëer je wel een leuke schrijfwarenset voor op het (thuiswerk)kantoor.

38. Beeldhouwen

Een andere creatieve hobby is beeldhouwen. Dit is wat meer kunstzinnig zoals schilderen. Beeldhouwen is een leuke en uitdagende hobby. Je kunt dingen maken van klein, maar bijvoorbeeld ook van papier maché. De hobby kan je helpen bij het maken van Sinterklaas surprises!

39. Creëer je eigen mancave

Een leuke hobby voor mannen is om hun eigen mancave te bouwen. Niet alleen het creëren geeft energie, maar ook de mancave zelf. Een plek om je terug te trekken, heerlijk toch? Mocht je samenwonen, kun je het beste wel even toestemming vragen aan je lief. Je wil natuurlijk niet ruzie, omdat je per ongeluk een toekomstige babykamer hebt ingepikt.

40. Leer goochelen

Wil je indruk maken binnen je vriendengroep of op werk? Maak van goochelen dan je nieuwe hobby. Koop een goochelbox en verbaas je vrienden met bizarre illusies. Misschien word jij de nieuwe Hans Klok of Victor Mids!

41. Leer creatief denken

Ben je al creatief? Het kan altijd creatiever! Leer als hobby om meer creatief te denken en dan bedoelen we echt ‘out of the box’. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk manieren te bedenken wat je met een bepaald voorwerp kunt doen. Zo maakte iemand van een plastic flesje een pennenbakje:

42. Bordspellen spelen

Bij een hobby kun je ook gewoon denken aan bordspelletjes. Waarschijnlijk heb je al wel Monopoly en Kolonisten van Catan in de kast liggen, maar er zijn zoveel meer bordspellen! Word een echte verzamelaar en ga op zoek naar bordspellen die je nog niet kent. Een bordspel zorgt direct voor een offlinemomentje met je familie of vrienden.

43. Leer origami

Het is waarschijnlijk wat gepriegel, maar er ontstaan mooie dingen uit origami. Dit is een leuke creatieve hobby, maar dus wel uitdagend. Al heb je op YouTube genoeg makkelijke tutorials om mee te starten, zoals bijvoorbeeld een origami vlinder:

44. Leer tarot

Houd je van spirtualiteit? Dan is tarot een interessante hobby voor jou. Leer hoe je tarot kaarten kunt leggen en voorspel de toekomst van je vrienden of familie. Hopelijk breng je ze alleen goede boodschappen over.

45. Leer beleggen

Nee, het gaat hier niet over het beleggen van brood. We hebben het over geld beleggen. Beleggen is een uitdagende hobby, maar kan wel handig zijn voor je toekomst. Als je het goed doet, spaar je zo een fijn pensioen bij elkaar. Maar wees wel voorzichtig en doe van tevoren goede research.

46. Ga puzzelen

Als je puzzelen als hobby kiest, dan ben je uren zoet. Er zijn eindeloos veel legpuzzels. Al kun je bijvoorbeeld op een gegeven moment ook kiezen voor een puzzel van de Eiffeltoren. Uitdagend, maar wel leuk! Als het af is heb je direct nieuwe decoratie voor het interieur.

47. Ga voor e-sports

E-sports is hot! Tegenwoordig is dit zo’n populaire hobby, dat mensen er zelfs geld mee verdienen. E-sports is het spelen van online games in competitievorm, waarbij de deelnemers (e-sporters) individueel met elkaar strijden of in teamverband. Een van de populairste e-sports games zijn bijvoorbeeld Rocket League (voetbal) en League of Legends (multiplayer battle game).

48. Leer whiskey maken

Je hebt voor deze hobby wel even wat spullen nodig, maar het klinkt wel heel tof, toch? Stel dat je je eigen, verse whiskey kan stoken. Je kunt voor het gemak een speciaal whiskeypakket kopen, maar natuurlijk kun je ook zelf research doen. Het houdt je wel lekker bezig.

49. Leer (beter) pokeren

Om te pokeren hoef je niet naar het casino. Je kunt ook online pokeren of via een app. Dan kun je even goed oefenen zonder dat je geld verliest. Een leuke hobby als je dol bent op (kaart)spelletjes. Pas wel op dat je niet verslaafd wordt!

50. Ga darten

Kijk je graag naar darten op tv? Waarom ga je dan niet eens darten als hobby? Darten is in de kroeg de populairste sport. Thuis kun je dit mooi oefenen met je eigen dartbord. Hang deze bijvoorbeeld in de werkkamer. Heerlijk tijdverdrijf voor tussen het werk door. Het kost je weinig, maar geeft je veel plezier en uitdaging. Word jij de nieuwe Michael van Gerwen of Raymond ‘Barney’ van Barneveld?

51. Leer over astronomie

Altijd al willen weten hoe het nou zit met sterrenbeelden? Neem astronomie als hobby en leer meer over het heelal. Koop een verrekijker of telescoop en leer alles over de planeten en sterrenstelsels. Ook leuk: een aantal keer per jaar krijg je de kans om een sterrenregen te zien.

52. Leer schaken

Heb je de Queen’s Gambit gezien en was je helemaal fan? Dan is schaken zeker een leuke hobby voor jou. Het zorgt niet alleen voor plezier, maar is ook goed voor je brein.

Lees ook: 16 dingen om te doen als het regent tijdens je vakantie