DIY: 9x je eigen cut-out fashion item

Mode & trends door Marleen_S
De voldoening van ergens de schaar in zetten, heerlijk! Knippen kunnen we al sinds de kleuterschool, en deze basisskills heb je hard nodig bij de volgende DIY's. Want in modeland draait het allemaal om cut-out. Wij geven je 9 ideeën.
 
Ben je een echte fashionista, dan loop je met de gaten in je mode musthaves rond. Je oma zou waarschijnlijk een rolberoerte krijgen en met naald en draad klaar staan, maar anno 2014 is het helemaal je van het om met 'kapotte' kleren te lopen. Maar dan wel geheel modeverantwoord natuurlijk met deze 9 DIY's.

Het fleurt een simpel wit T-shirt gelijk op. Ook al is de herfst inmiddels lang en breed aangebroken, gooi er een hemdje met een opvallend kleurtje onder en je kunt nog even vooruit. Schets met een potlood dunnetjes de lijnen van het vlak waar je cuts wilt maken. Dit kan een vierkantje zijn, maar een driehoek is ook très hip. Gebruik een liniaal om rechte lijnen van onder naar boven te tekenen en daarna kun je knippen. Rek je T-shirt een beetje op om meer ruimte tussen de stroken te creëren. 


Je lievelingsjurkje geef je een speelse update met deze cut-out. Ook een T-shirt of blouse met korte mouw kun je voor deze DIY gebruiken. Houd wel rekening met eventuele voering. Die kun je gewoon meeknippen, maar moet je daarna wel weer even netjes vastnaaien.


Leuk voor een feestje, maar met een colbertje ook geschikt voor kantoordagen. Scoor een lang T-shirt jurk (of jat een oversized exemplaar van papa- of vriendlief) en knip de mouwen af naar smaak. Let op: knip bij deze cut-out DIY alleen de voorkant (!) van de jurk. Voor je het weet knip je de jurk zo doormidden. Da's zonde.


Een open rug, het is misschien nog wel sexier dan een diep decolleté. En heel makkelijk ook, want je hebt niet meer nodig dan een schaar en een naaimachine. Deze laatste heb je zelfs alleen nodig als je met een stof werkt, die snel rafelt, anders kun je die achterwege laten. Gebruik een jurkje dat verder 'rustig' is, geen heftige opdruk heeft of andere opstiksels die de aandacht opeisen. Knip het rugpand helemaal of voor de helft uit, net wat je wilt. Zorg dat je geen ritsen afknipt en naai - voor het gemak - een knoopje aan de bovenkant van het rugpand. Zo kun je de jurk makkelijk aan- en uittrekken.


Saaie blouse van je oma of moeder over? Knip de borststukken eruit! Doe dit wel heel precies langs de naad van de blouse en pas op dat je niet de rij met knoopjes doormidden knipt. Zet er eventueel nieuwe knoopjes op en knip de mouwen bij naar keuze. 


Deze DIY spotten we op het web en kunnen we je niet laten ontgaan. Een cut-out statementketting die je zelf kunt maken? Yeah! Daar houden we van. Je hebt alleen een stukje leer nodig (te koop bij een fourniturenzaak). Knip het stukje in een vorm die je mooi vindt en knip daar weer andere stukjes uit. De ketting maak je vast door inkepingen bij de uiteinden te maken en hier een vrolijk gekleurd lint doorheen te rijgen.


Ja-ha, je ziet het goed, ook schoenen kun je een tweede leven inblazen met niets meer dan je schaar. Lage veterschoentjes zijn helemaal in, maar met cut-out veterschoentjes zet je helemaal de trend. Wees wel zuinig met het aantal cut-outs dat je maakt, eentje is eigenlijk al genoeg. Zoals in het voorbeeld op de wreef, maar ook de zijkanten kun je losknippen. Let wel: in echt leer is het moeilijk knippen. Gebruik dus het liefste een goedkoop schoentje van dunner materiaal.


Ook je interieur moet eraan geloven. Laat de kunstenaar in jezelf los en knip uit simpele, vierkante canvasdoeken een mooi patroontje. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar voordat je begint, is het wel zo handig om eerst het patroon te tekenen met potlood. Anders  ga je geheid verkeerd knippen. 


Je favo jeans een oppepper geven? Knip een hartje uit de onderkant van je broekspijp. Simpel, maar een echte eyecatcher.
 
Ben jij fan van de cut-out trend?
Beeld: Pinterest