Hoe deze eeuwige snoozer en telefoonverslaafde een ochtendmens werd

Sport & gezondheid door Jeanine

Sta jij ‘s ochtends direct naast je bed zodra je wekker afgaat? Of ben je #teamsnooze en draai je je nog een paar keer om? I’ve been there. Als je mij een paar maanden geleden had gezegd dat ik mijn telefoon niet meer mee naar bed zou nemen én een ochtendmens zou worden, had ik je sowieso uitgelachen. Ik ben haast vastgelijmd aan dat ding en ’s ochtends kun je mij echt niet uit mijn warme nest trekken. Totdat ik laatst één ding veranderde en het opeens wel lukt om direct uit bed te komen.

snoozer ochtendmens

Lees ook: Deze dingen gaan we missen als corona voorbij is

Slechte gewoonte

Ik ben altijd al een echte snoozer geweest. Ik zette zelfs mijn wekker minstens een halfuur eerder om te kunnen snoozen. Op sommige dagen pakte ik juist meteen mijn telefoon erbij en scrolde ik door alle apps, onder het mom van ‘dan blijf ik tenminste wakker’. Aan het begin van de eerste lockdown sloop die gewoonte er steeds vaker bij in. Alles was anders, ik hoefde toch geen fatsoenlijke outfit uit te zoeken en mijn reistijd van een uur was in één klap verdwenen. Het was een slechte gewoonte, want voordat ik het wist, vloog er daardoor zo twee uur voorbij. Ik stond eigenlijk al 1-0 achter voordat de dag überhaupt was begonnen. Het leek me heerlijk om de ochtend gewoon relaxed te beginnen, zonder van hot naar her te vliegen om op tijd te zijn voor mijn online colleges. Hoop had ik niet, want ‘ik was gewoonweg geen ochtendmens’.

Telefoon in bed

Ja, dat is dus bullshit. Dat snoozen was namelijk niet eens het probleem. Ik nam standaard mijn telefoon mee en legde ‘m dan vlakbij bij mijn bed neer. Die verleiding om toch nog even je mobiel te pakken is gewoon te groot. Het hield me ‘s avonds van mijn slaap en ‘s ochtends waren Instagram, WhatsApp en Netflix veel interessanter dan opstaan. Old habits die hard enzo.

Afstand nemen

Totdat ik laatst, eigenlijk per ongeluk, daar verandering in bracht. Ik woon sinds kort namelijk op een studentenkamertje van vijftien vierkante meter en slaap daarom in een hoogslaper. Normaal gesproken zorg ik ervoor dat mijn telefoon genoeg batterij heeft, want hij dient ook als m'n wekker. Dit keer moest hij 's nachts toch aan de lader en er zit geen stopcontact in de buurt van het bed. Je raadt ‘t al: mijn mobiel bleef die keer op tafel liggen. Dat die ouderwetse tip om je telefoon ver van je bed vandaan te leggen ook echt zou helpen, had ik eigenlijk niet meer verwacht.

Moeite doen

Natuurlijk hebben veel mensen geen hoogslaper en weet ik dat de meesten weer in bed kruipen als ze hun wekker uit hebben gezet. Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk. Kies een alarm uit waar je echt wakker van wordt. Dus niet je favoriete liedje of een rustige tune, want daar slaap je zo doorheen. Nee, een hard alarm waar je echt niet onderuit kunt. Leg je telefoon in een lade, in je kledingkast met de deur op slot of op de grond buiten je slaapkamerdeur. Het maakt niet uit waar je hem neerlegt, als je maar echt op moet staan en er moeite voor moet doen. En trust me, je blijft met een verschrikkelijk alarm echt niet in bed liggen.

Doe rustig aan

Ik maak het mezelf op meerdere manieren zo aangenaam mogelijk. Tegen de tijd dat mijn alarm afgaat, is de verwarming al aan het opwarmen zodat ik niet direct spijt krijg van alle keuzes die ik ooit heb gemaakt. Ik gooi wat water in m’n gezicht, tik een glas weg en plof daarna op de bank neer. Want dat je uiteindelijk op tijd uit bed bent gekomen, hoeft niet te betekenen dat je direct actief moet zijn. Je mag namelijk ook gewoon relaxed aan je dag beginnen. Je hoeft niet direct te sporten of iets nuttigs te doen. Dat voorkomt ook dat je een afkeer krijgt van vroeg opstaan. Ik vind het zelf juist lekker om rustig wakker te worden. Voor je het weet, ga je uitkijken naar die momentjes voor jezelf.

Touwtjes in handen

Ik heb tegenwoordig genoeg tijd om mezelf te fatsoeneren, koffie te drinken en gewoon rustig aan te doen. Het voelt zo lekker om niet te haasten en de dag te beginnen voor mezelf, in plaats van voor werk of college. Op een wilde dag loop ik zelfs nog even een rondje voordat ik aan het werk moet. Ik ben er ook oprecht productiever door geworden. Voorheen rolde ik vijf minuten voor college of werk begon pas uit bed. Resultaat: een slaperig, chagrijnig warhoofd dat echt nog even wakker moest worden en constant achter de feiten aanliep. Nu ben ik er helemaal klaar voor en heb ik weer het idee dat ik zelf de touwtjes in handen heb. En dat is, zeker in deze tijd, toch wel een prettig gevoel!

Lees ook: Lekker in je lijf zitten in 2021? Het kan met deze 5 tips