Lekker in je lijf zitten in 2021? Het kan met deze 5 tips

Psyche & spiritualiteit door Carina

Zoals ieder jaar gaan we in januari massaal aan de goede voornemens. Een fris begin, het perfecte moment voor nieuwe doelen en plannen. Gezonder eten en meer sporten staan vaak bovenaan het lijstje, maar schieten er meestal toch weer bij in na een maandje of twee. Wat als het ook anders kan? Wat als je die goede voornemens het raam uit kan gooien en zelf bepaalt wanneer je goed voor jezelf wil zorgen? Met deze vijf tips kun je elke dag lekker in je lijf zitten in 2021. En nee, je hoeft je niet elke week in het zweet te werken of op dieet te gaan.

lekker in je lijf tips

Lees ook: Moet je lezen: 10 x leesvoer voor een gelukkig leven

1. Pauze, voel en connect

Eén van de belangrijkste en meest simpele dingen die je elke moment kunt doen is even pauze nemen. Sta stil. Zet je hoofd even uit en ga met je aandacht je lichaam in. Sluit je ogen en maak contact met wat je op dit moment voelt in je lijf. Het maakt niet uit hoe lang je dit doet, letterlijk één minuut brengt je al meer in het hier en nu. Je bewust worden van wat je fysiek voelt in je lichaam is direct een opstapje naar de tweede tip.

2. Luister naar je lijf

Landen in je lichaam en je bewust zijn van wat je voelt is echt een voorwaarde als je meer naar je lichaam wil gaan luisteren. Het klinkt vaak heel makkelijk, maar als je meestal als wandelend hoofd door het leven gaat, is dit waarschijnlijk je grootste uitdaging. Hoe graag je het ook wil. Toch is je lichaam altijd je beste guide, raadgever en een super ingenieus holistisch systeem met zelfhelend vermogen. Je lijf streeft continu naar gezondheid en balans dus zie de signalen die je krijgt vooral als helpende handjes in plaats van irritant of onhandig. Leer te luisteren naar de subtiele signalen die je elk moment krijgt.

3. Belly breath

Ademen doe je de hele dag door. Sterker nog: je hoeft er niet eens iets voor te ‘doen’, het gebeurt gewoon. Op de automatische piloot waardoor het zo vanzelfsprekend is. Het grootste gedeelte van je dag adem je onbewust en benut je niet je volledige longcapaciteit. Terwijl je adem je een instant energieboost of juist stressverlagend effect kan geven. Om meer in je lijf te komen en te ontspannen is een diepe buikademhaling het meest effectief. Je stuurt hiermee je energie namelijk letterlijk omlaag vanuit je hoofd je lichaam in. Je adem is je directe link met je lichaam en het mooiste is dat hij altijd bij je is. Elk moment van de dag.

via GIPHY

4. Move that ass

Dat bewegen goed voor je is, hoef ik je niet te vertellen en dat ga ik ook niet doen. Dat is echt een no-brainer uiteraard. Waarom dan deze tip? Vooral omdat het belangrijk is dat je momentjes in je dag en week vindt waarop je beweging kunt integreren op jouw manier. Dus niet omdat het moet of omdat je het met je hoofd hebt bedacht, maar omdat je lichaam dat wil. Zoals je in de tweede tip hebt kunnen lezen geeft je lijf het wel aan. Dus wandel dat rondje, doe dat dansje, neem je stretch momentje of spring een paar keer op je trampoline if you feel like it. Volg ook hierin dus vooral je lijf, ook als dat betekent dat je drie kleine beweegmomenten hebt in je dag in plaats van één intensieve sportschoolsessie of hardlooprondje. We zijn allemaal uniek, dus hoe bewegen er voor jou uitziet is helemaal persoonlijk.

5. Zelfmassage

Last but not least: zelfmassage. I know, I know, het is natuurlijk superfijn om gemasseerd te worden door je favoriete masseur of partner. Maar heb je jezelf wel eens een massage gegeven? Fysieke aanraking is een basisbehoefte en jouw lichaam op deze manier aandacht geven, geeft een grounding effect en het brengt je in connectie met jezelf. Je kunt deze tip dus ook goed combineren met de eerste tip, omdat je direct kunt voelen wat er nu aanwezig is in je lichaam. Hoe voelt je lichaam nu aan? Warm, koud, droog, stijf, soepel? Voel je tintelingen, druk of zwaarte? Een zelfmassage is een fijne tool om te connecten. Zelf masseer ik bijvoorbeeld iedere avond voor het slapengaan mijn voeten met een lekkere olie. Fijn voor mijn (droge) voetjes en ik voel elke keer weer het respect en liefde voor mijn lijf. Win-win dus!

via GIPHY

 

 

Carina begeleidt als Confidence & Zelfliefde Coach vrouwen om voor zichzelf te kiezen en vol zelfvertrouwen, schaamtevrij een authentiek leven te gaan leiden. Een leven volgens hun ritme en vol levenslust. Zelf heeft ze zich jarenlang aangepast en ging als pleasend mens door het leven. Totdat ze ruim 2 jaar geleden opgebrand raakte en na een mental breakdown zichzelf helemaal kwijt was. Na healing, coaching en vooral veel zelfonderzoek en laagjes afpellen is ze haar nieuwe pad in geslagen. Ze heeft haar baan opgezegd en yoga-, The Work- en mindfulness-opleidingen gevolgd. Ze organiseert workshops, biedt online cursussen aan en geeft 1:1 coaching. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

Lees ook: Selfcare: 5 tips om goed voor jezelf te zorgen