Selfcare: 5 tips om goed voor jezelf te zorgen

Het is cliché maar waar; als je goed voor jezelf zorgt, kun je er (nog) beter voor anderen zijn. Zit je lekker in je vel? Of kun je extra energie, warmte, rust en ruimte gebruiken? Maak van jezelf prioriteit door goed voor jezelf te zorgen. Geniet van meer selfcare en ervaar direct resultaat. Bijvoorbeeld doordat je ontdekt hoe fijn het voelt om te ontspannen en je lekkerder in je vel zit. We delen graag tips om goed voor jezelf te zorgen, want selfcare is belangrijker dan ooit.

Selfcare tips

Lees ook: De fijnste self love podcasts

1. Een gezonde houding

Kijk eens in de spiegel. Wat zie je? Welke houding neem je automatisch aan en wat valt je op? Hoe hangen jouw schouders erbij en hoe staan jouw voeten op de grond? Allemaal interessante vragen die je jezelf kunt stellen om te achterhalen welke houding je aanneemt. Maar belangrijker is de vraag welke houding bij je past en wat je wilt uitstralen. Je kunt aan dit beeld werken door bijvoorbeeld jouw lichaamshouding te optimaliseren: schouders omlaag, borst vooruit, beide benen ontspannen op de grond en kin omhoog.

Ook kan het fijn zijn om een deskundige mee te laten denken hoe je jouw houding kunt verbeteren. Misschien ben je met een paar oefeningen al geholpen. We werken opeens massaal vanuit huis en deze verantwoordelijkheden, andere werkplek en nieuwe manier van werkzaamheden oppakken, kost op een andere manier energie. Misschien krijg je als advies om een sta-op stoel aan te schaffen waardoor jouw lichaam de juiste (zit)houding aanneemt. Of je krijgt als tip mee om een ontspanningsmassage te ondergaan of ademhalingsoefeningen te doen. Opnieuw een gezonde houding aanleren kost vooral veel tijd, dus geef jezelf de ruimte om aan dit proces te werken. En (tijdelijke) hulpmiddelen inzetten, kunnen dit proces versnellen waardoor je kunt herstellen.  

2. Een moment van ontspanning en rust

Waardoor ervaar je ontspanning en kun je opladen? Door regelmatig me-time in te plannen, kun je ontladen. Geniet bijvoorbeeld van een kopje thee en een goed boek. Maak een wandeling door de natuur, dompel je onder in een warm bad of doe een gezichtsmasker op. Luister naar jouw favoriete muziek of ontdek een intensieve work-out om jouw hoofd leeg te maken.

3. Even helemaal niks

Wie zegt dat we altijd ‘AAN’ moeten staan? Juist door even lekker te niksen, kan je tot jezelf komen. Je voelt de verplichtingen van jouw schouders afglijden en laat los wat niet meer bij jou hoeft te zijn. Niets moet, niksen mag!

4. Groeien in de richting die goed is voor jou

Selfcare betekent letterlijk dat je voor jezelf zorgt. Daarom is het goed om regelmatig even stil te staan bij jouw positie. Over welke dromen en ambities beschik je? En wat zou je graag willen bereiken? Welke richting is goed voor jou? Door na te denken over jouw plek, kun je ontdekken wat er nodig is om te groeien als persoon. Zo kom je verder en maak je van jouw dromen werkelijkheid.

5. Kort maar krachtig

Je kunt grote, impactvolle manieren verzinnen om aan selfcare te doen. Maar wist je dat je met hetzelfde gemak tussendoor het verschil kunt maken en iets kleins kunt verrichten waardoor je óók voor jezelf zorgt? Elke stap telt! Denk aan een ommetje maken zodat je in beweging bent en je een frisse neus haalt. Je kunt kiezen voor een gezond tussendoortje in plaats van vullende snack of eerder naar bed gaan, zodat je langer kunt slapen en uitgerust wakker wordt. Maak selfcare toegankelijk en realistisch, waardoor je elke dag even een momentje creëert om op te laden en te ontspannen.

Geef je gezondheid een boost

Elke dag sta je voor nieuwe uitdagingen, keuzes en mogelijkheden om te doen wat goed is voor jou. Hoe drukker je het hebt, hoe meer je selfcare nodig hebt. Daarom is een volle agenda nooit een excuus om niet voor jezelf te zorgen; juist dan is het extra waardevol. Zorg goed voor jezelf en kom verder dan waar je nu staat. Geniet, ontspan en geef jouw gezondheid een boost door vandaag nog deze selfcare tips toe te passen. Maak van deze goede voornemens gezonde gewoontes!

Lees ook: Help! Ik kan niet alleen zijn