Weer single na een lange relatie: Zo ga je ermee om

Single & daten door Maya Luz

Het is nooit leuk als een relatie stukloopt. Of je nou een jaar samen was, drie jaar of zelfs tien jaar, hier overheen komen kan ontzettend moeilijk zijn. Met deze tips maak je deze lastige tijd zo makkelijk mogelijk voor jezelf.

vrijgezel

Lees ook: Hoe kan iemand na een break-up zo snel weer verliefd worden?

1. Gun jezelf de tijd

Iedereen gaat anders om met verdriet. Hoe lang het duurt voordat jij je weer de oude voelt hangt volledig af van hoe pijnlijk de break-up was en hoe jij ermee omgaat. Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat er geen regels zijn voor hoe lang je mag rouwen. Het is oké dat je niet gelijk weer je vrolijke zelf bent en voel je daarom ook niet verplicht om dit te zijn. Zeker na een lange relatie kan het voelen alsof er een enorm groot gat in je leven valt. Dit gat heeft tijd nodig om zichzelf te dichten, overhaast dit niet. 

2. Uit je gevoelens

Een goede manier om jezelf om te laten gaan met je gevoelens is om deze te uiten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kan bijvoorbeeld met mensen praten, zoals met vrienden of je ouders. Of je nou alleen je verdriet eruit wil gooien of advies nodig hebt, erover praten helpt. Wat ook kan helpen is om je gevoel van je af te schrijven. In een dagboek je gevoelens op papier zetten is ook een nuttige manier om het eruit te gooien. Vooral omdat je dan alles kan zeggen zonder dat de mening van anderen je tegenhoudt.

3. Breek je oude gewoontes

Het kan zijn dat je tijdens je relatie bepaalde gewoontes hebt opgebouwd samen met je ex. Terwijl je een break-up meemaakt kan het dan voorkomen dat je terugvalt in die gewoontes of aan jouw ex herinnerd wordt wanneer je deze activiteiten doet. Denk aan simpele alledaagse dingen die jullie samen deden. Hadden jullie een favoriete bar of restaurant samen? Probeer dan eens die nieuwe tent waar je al een tijdje benieuwd naar was. Appte jij hen altijd als je leuk nieuws te delen had? Stuur dat appje voortaan naar je bestie. Archiveer ook het gesprek met je ex in Whatsapp, dan heb je minder de neiging om terug te vallen in de gewoonte.

4. Neem je ruimte

In het begin ga je waarschijnlijk veel behoefte hebben aan gezelschap. Dit is ook helemaal niet verkeerd. Troost zoeken bij vrienden en familie is goed in tijden zoals deze, maar vergeet niet dat jij degene bent die over de gevoelens heen moet komen. Neem daarom de ruimte om met jezelf te zijn en deze gevoelens op een rijtje te zetten. Ook kan het zijn dat jouw ex graag vrienden wil blijven of contact zoekt. Dit bedoelen ze misschien goed, maar in het begin is die tijd met jezelf cruciaal. Laat je ex weten dat je die ruimte nodig hebt. Wanneer jij behoefte hebt aan contact, kan dit altijd nog.

5. Single zijn is ook leuk!

Dat gat dat er in jouw leven is ontstaan na de break-up kan jou misschien het gevoel geven dat je weer een relatie wil. Logisch, want je bent zo lang gewend geweest aan het hebben van een partner. Maar direct na een break-up in een nieuwe relatie springen is misschien niet het beste idee. Laat de datingapps dus nog even met rust en focus eerst even goed op jezelf. Wat zijn de dingen die je altijd al wilde doen, maar niet konden tijdens de relatie? Doe dit vooral nu. Maak die reis, leer die nieuwe taal of pak die ene hobby weer op. Een nieuwe partner komt wel weer, nu is de tijd voor jou en jou alleen!

6. Blijf goed voor jezelf zorgen

Dit klinkt misschien logisch, maar in tijden van verdriet blijkt het soms lastig om goed voor jezelf te blijven zorgen. Neem daarom de tijd om lekker en gezond te eten, maak bijvoorbeeld wat vaker dat ene gerecht waar je zo dol op bent. Maak ook tijd om te bewegen en aan selfcare te doen. Het kan helpen om een vriendin, huisgenoot of familielid hierin mee te nemen. Vraag bijvoorbeeld of ze zin hebben om samen te koken, een lange wandeling te maken of samen een gezichtsmaskertje te doen terwijl jullie je favoriete serie bingen. Dit biedt dan ook weer de mogelijkheid om nuttige gesprekken te hebben over wat jij momenteel meemaakt.

Lees ook: Break-up? Zo verbreek je je relatie op de beste manier