Soloseks: alle feitsen en fabels over masturberen

Intiem door Maya Luz

Seks heb je altijd met andere mensen toch? Nou, niet helemaal. Je kan namelijk ook soloseks hebben, ofwel masturberen. Hierover wordt nog weleens misinformatie verspreid en wij zijn hier om dit even goed uit te leggen. Dit zijn de feiten en fabels over masturberen.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: Smegma

Feit: Masturberen is goed voor je

Masturberen voelt niet alleen fijn, het is ook nog eens goed voor je! Het is een manier om te ontspannen en om met stress om te gaan. Zie het als een intieme vorm van selfcare. Wist je trouwens ook dat een orgasme hebben helpt tegen menstruatiepijn? Nog een reden om ervoor te gaan!

Fabel: Iedereen masturbeert of ze liegen erover

Dit is simpelweg niet waar. Niet iedereen masturbeert. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld aseksueel of hebben een lagere seksdrive. Als je geen behoefte hebt aan soloseks is dit dus helemaal niet raar. Sommige mensen hebben er gewoon meer behoefte aan dan anderen.

Feit: Er bestaat niet zoiets als 'teveel masturberen'

Echt niet! Al doe je het vijf keer op een dag of zelfs tien keer. Masturberen is vrijwel risicovrij. Je gezondheid merkt geen negatieve effecten van een keertje meer of minder masturberen. De enige uitzondering is wanneer masturberen een obsessie of verslaving wordt die je dagelijks leven beïnvloedt. Maar maak je vooral geen zorgen als je een keertje 'overboord' bent gegaan, er is echt niks mis mee.

Fabel: Masturberen is slecht voor je mentale gezondheid

Zoals we hiervoor al zeiden: je gezondheid lijdt niet onder je masturbatie. Het bevortert zelfs in sommige gevallen je mentale gezondheid. Het is een vorm van selfcare om een reden. Vroeger dacht men dat je gek zou worden van masturbatie, maar inmiddels weten we allang dat dit onzin is.

Feit: Masturberen is normaal, ook als je nog jong bent

De puberteit begint bij iedereen op een ander moment en dus krijgen we ook allemaal op andere momenten onze eerste seksuele gevoelens. Masturberen is doodnormaal, ook als je wat jonger bent. Tieners hebben hormonen die door hun lichaam gieren, dus is het zeker niet gek als jij al op een jongere leeftijd bent begonnen met masturberen. Het is ook niet gek als je wat ouder was toen je het voor het eerst probeerde. Onze sekslevens zijn uniek en hebben geen regels, dat is gewoon een feit!

Fabel: Masturberen terwijl je een relatie hebt is slecht

Sommige mensen denken dat masturberen binnen een relatie gelijkstaat aan vreemdgaan. Dit is alles behalve waar. Het kan in een relatie heel goed zo zijn dat jouw partner een lager libido heeft dan jij zelf. Masturberen is dan een perfecte manier om de kloof te dichten. Soms heb je nou eenmaal behoeftes en je kan je partner niet dwingen om die te bevredigen. Masturberen binnen een relatie is dus juist goed, weg met die fabels.

Ook interessant: Ze's Sekswoordenboek: Gangbang