Hoe vaak moet je masturberen volgens de sexperts?

Liefde door Laura

Hoe vaak doe jij het? Achtjes draaien, de poes aaien, boontjes doppen? Je weet wel... masturberen. Zou er zoiets bestaan als té veel bevrediging? We zochten uit hoe vaak je eigenlijk de hand aan jezelf ‘mag’ leggen, volgens de experts.

hoe vaak masturberen

Masturberen heeft allerlei voordelen voor je gezondheid. Je hebt het vast wel eens aan den levende lijve ondervonden. Je kunt er lekker van slapen, je wordt er happy van en het is ook een goede training voor down under.

Hoe vaak je solosekst mag je volgens sekstherapeut Kat Van Kirk helemaal zelf bepalen. Er is wel een grote maar met hoofdletter M. “Er is geen nadeel aan masturberen. Over het algemeen zijn er vrouwen die dagelijks masturberen en die eens per maand masturberen. Voor sommige is nul keer normaal. Het betekent niet dat je meer of minder seksueel bent”, zo legt ze uit.

Gevolgen van te vaak masturberen

Wat is nu de ‘maar’ in dit verhaal? Het wordt een probleem wanneer je soloseks-teller zo hoog staat dat het invloed heeft op je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld, dat je te laat op je afspraken bent omdat je echt even moést. Of wanneer je liever jezelf verwent dan dat je het aan je vriend overlaat. “Sommige mensen gebruiken masturbatie als een manier om te realiteit te ontsnappen, zodat ze zich kunnen concentreren op hun fantasieën. In sommige gevallen kan dit leiden tot emotioneel n sensueel afzonderen van je partner”, verklaart van Kirk.

Ook kan het een ongezonde gewoonte worden als je het zo vaak doet tot het punt dat je er een pijnlijke poes van krijgt. Denk: Hannah Horvath uit de serie Girls die een dwangstoornis had waardoor ze acht keer per dag moest masturberen.

Tot slot geeft Van Kirk nog een belangrijk advies: “Als je altijd op de zelfde manier masturbeert, kan je lichaam eraan wennen en daarna alleen op deze manier opgewonden raken en een climax krijgen.” Dat klinkt overduidelijk als een flinke opgave voor je - toekomstige - bedpartner(s).

Kortom: Niet te vaak, niet te hard en stuur je vibrator af en toe op vakantie!

Lees ook: VRIJ-dag: 6 redenen waarom je in de zomer meer zin hebt in seks