Ze's sekswoordenboek: Smegma

Intiem door Juliët

Zodra vrouwen of mannen hun geslachtsdeel niet goed wassen, kan er smegma ontstaan. Een wit goedje die niet al te fris ruikt. Maar hoe ontstaan deze substantie precies? En waarom komt het voor? Wij leggen je het uit!

Smegma

Smegma is een witte substantie die wordt aangemaakt op de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen. Bij mannen ontstaat het onder de voorhuid en bij vrouwen juist onder de plooien van de schaamlippen. Het is een volkomen normaal verschijnsel. De belangrijkste functie van deze natuurlijke lichaamsafscheiding is om de penis en vagina vochtig te maken. Dit maakt de seks net wat prettiger. Zodra smegma zich gaat ophopen, ontstaat er vaak een nare geur. Zodra dit zich gaat mengen met andere lichaamscomponenten als dode huidcellen of prostaatafscheidingen, wordt smegma wit en krijgt het een vieze geur. Niet zo fris dus.

 

De complicaties

Helaas kan dit witte goedje ook een aantal complicaties met zich meebrengen. Wat dacht je van onzekerheid tijdens de seks of infecties? Bacteriën kunnen leiden to infecties. Bij mannen kan zelfs balanoposthitis ontstaan, dit is een ontsteking van de eikel en voorhuid. Na verloop van tijd kan smegma zelfs verharden. Je schaamlippen of voorhuid kunnen aan elkaar kleven en dat is behoorlijk pijnlijk. We willen hierbij wel even vermelden dat uit wetenschappelijk bewijs is gekomen dat deze natuurlijke lichaamsafscheiding niet kankerverwekkend is.

 

Behandelen maar

Maar hoe gaan we dit behandelen? Zodra jij een ophoping hebt van smegma, hoef je jouw geslachtsdeel alleen maar te wassen met warm water. In de meeste gevallen is het namelijk zo dat smegma ontstaat door slechte hygiëne. Vrouwen en mannen die vatbaar zijn voor de productie van dit goedje, moeten dagelijks hun geslachtsdeel schoonhouden. seks maakt namelijk allerlei vloeitstoffen en geslachtshormonen aan. Voorkom irritatie door niet te hard te scrobben.

Zodra jij merkt dat er bepaalde complicaties ontstaan zoals phimosis (vernauwde voorhuid) of een andere afwijking, raden we je aan om naar de arts te gaan. Jouw arts kan dan namelijk antibiotica of crème voor je voorschrijven. Deze medicijnen helpen bij het reguleren van de functie van de klieren van Tyson.

 

Hygiëne

Ze zeggen niet voor niets voorkomen is beter dan genezen. Over het algemeen kun je vieze geuren of andere aandoeningen voorkomen door goede hygiëne. Vergeet niet dat jouw vagina of piemel een vochtige plek is en daar verspreiden dan ook allerlei micro-organismen. Over het algemeen heeft de substantie geen ernstige gevolgen voor iemand. Was daarom jezelf gewoon even wat vaker down under!