12 feiten die niet waar zijn, maar waar iedereen in gelooft

Vrije tijd door Fleur

Feitjes. Ze doen het leuk op feestjes en zijn ideaal om indruk te maken. Maar dan moet je het wel goed vertellen! Dus voor je straks losbarst op een borrel: 12 feiten die veel mensen geloven, maar die niet (helemaal) waar zijn.

Je kent het wel. Sta je op een feestje allerlei feitjes te verkondigen onder het mom: “Ik ben écht, nee écht *hik*, een wandelende encyclopedie”, zegt iemand dat het niet helemaal waar is wat je vertelt. Met onze verzamelde onwaarheden gebeurt dat je dus niet meer!


1. 1 jaar in een mensenleven, is 7 jaar in een hondenleven

Vraag mensen hoe oud hun hond is en ze zullen beginnen te rekenen: “Effe kijken, hij is 3 jaar geleden geboren, dat dan keer 7 doen, dus… Hij is 21!” Veel mensen denken namelijk dat er voor 1 jaar in een mensenleven, 7 jaar in een hondenleven staat. Volgens hondenexpert Jon Bastion klopt dat alleen niet. Het is zeker zo dat honden sneller ouder worden: in 2 jaar tijd worden zij 21 jaar. Maar na die 2 jaar, staat 1 jaar in een mensleven, voor 4 jaar in een hondenleven. Wil je de leeftijd van een hond in mensenjaren berekenen, dan pas je volgens Jon de volgende formule toe: haal 2 jaar van de leeftijd van de hond af, vermenigvuldig dit met 4 en tel er 21 bij op. 

2. De meeste warmte verlies je via je hoofd

Veel mensen denken dat je de meeste warmte standaard via je hoofd verliest (en dat je op een koude dag daarom altijd iets op je knar moet dragen). Dat is niet zo: de meeste warmte verlies je via het lichaamsdeel met het grootste onbedekte oppervlak. Als je op een koude dag met je zwembroek en een trui naar buiten gaat, raak je de meeste warmte dus eerder via je benen kwijt.

3. Goudvissen hebben een geheugen van een paar seconden

Goudvissen staan bekend om hun slechte geheugen: ze zouden maar een paar seconden dingen onthouden. Guppie wordt daarmee alleen een beetje onderschat. Hij heeft namelijk geen geheugen van een paar seconden, maar van een paar maanden.

4. We gebruiken maar 10% van onze hersenen
Op de een of andere manier is er op een feestje altijd wel een slimmerik die beweert dat we maar 10% van onze hersenen gebruiken. De volgende keer kun je vertellen dat dit niet zo is, omdat je anders waarschijnlijk niet met hem of haar zou staan praten. Als we maar 10% van onze hersenen zouden gebruiken, zouden we namelijk niet kunnen functioneren, aldus Quest. Hoe zit het dan wel? We gebruiken alle delen van onze hersenen, alleen niet allemaal tegelijkertijd.


5. De kans op kop of munt is gelijk

Wie vanavond de auto krijgt? Gooi met je vriend even een muntje op, dan ben je er zo uit. Denk je. Want uit onderzoek is gebleken dat de zijde die onderaan ligt voor je opgooit, ook vaak onder ligt ná het opgooien. De kans daarop is 51 tot 60%. Toch maar op zoek naar een eerlijkere methode?

6. Achter het lapje dat een piraat draagt, zit een verminkt oog

In (teken)films zie je vaak dat een piraat een zwart lapje over zijn oog draagt. Ahoy, daar zit natuurlijk een verminkt oog (of geen oog) achter, denken veel mensen. Helaas; zo eng waren ze nou ook weer niet. Piraten droegen het ooglapje om, als ze een scheepsruim binnendrongen, meteen goed zicht te hebben. Zodra ze de donkere ruimte in gingen, verwisselden ze het lapje van oog. Het ene oog was al gewend aan het donker door het lapje, waardoor de piraat zich goed kon oriënteren.

7. De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld
Vraag wat mensen of ze hoogste berg ter wereld kunnen opnoemen en ze roepen vaak meteen “De Mount Everest!”. Dat is alleen niet helemaal waar. Als je kijkt hoeveel de Mount Everest boven de zeespiegel uitsteekt, is hij met 8848 meter de hoogste berg. Maar meet je vanaf de zeebodem, dan is met 10.203 meter de Mauna Kea in Hawaii de hoogste.

8. Mannen denken iedere 7 seconden aan seks

Mannen staan vaak bekend als een stel oversekste wezens, maar onderzoek aan de Ohio State University gooit dat idee overboord. Zo blijkt uit het onderzoek dat de stelling dat mannen iedere 7 seconden aan seks denken, onjuist is. Dat zou namelijk betekenen dat ze in de 16 uur dat ze wakker zijn, 8000 keer aan seks denken. In werkelijkheid is dit volgens de onderzoekers 'maar' 19 keer. Daarnaast is het echt niet alleen seks, seks, seks in zijn hoofd: ook gedachten aan eten en slapen gaan vaak in zijn hoofd rond, meer dan bij vrouwen het geval is.


9. Je slikt jaarlijks gemiddeld 8 spinnen in je slaap door

Voor sommigen is het hun grootste angst: spinnen doorslikken in je slaap. Hoe zou dit dan moeten gaan? Wel, jij slaapt, je mond staat daarbij een stukje open en een spin denkt: i-de-aal, ik kruip lekker naar binnen. En dat zou dan wel acht keer per jaar gebeuren. Mocht je van dit lezen alleen al een rolberoerte krijgen: relax. Dit is echt een fabel. Want waarom, als je even heel goed nadenkt, zou een spin die grote, slapende reus mét tanden willen betreden? 

10. Vleermuizen zijn blind
Ben je zo blind als een vleermuis? Dan valt het dus wel mee met je zicht! Vleermuizen kunnen namelijk gewoon zien, al is het niet zo scherp als een kat of een uil dat kan.

11. Na je dood groeien je haren en nagels verder

Scary idee: na je dood zouden je haren en nagels verder groeien. Sommige mensen hebben dit ook écht gezien bij een overleden iemand, claimen ze. Toch is het niet waar. Niet omdat die mensen iets aan hun ogen mankeerden, maar omdat bij een overleden iemand de huid door het stijf worden van spieren wat naar beneden gaat. Hierdoor líjken haren en nagels langer.

12. Struisvogels steken bij gevaar hun kop in het zand

Heeft iemand ooit weleens gezegd dat je als een struisvogel je kop in het zand stak? Voortaan hoef je je daar helemaal niks meer van aan te trekken, want struisvogels doen dat helemaal niet. Als er dreiging is, gaan ze met hun nek languit op de grond liggen om zo min mogelijk op te vallen.

Ken jij nog een fabel waarin iedereen gelooft?