Lifestyle / Eten
Eten

6 feiten en fabels over chocolade

Reageer 0
Chocolade is de beste vriend van een vrouw tijdens menstruatie, verdriet, blijdschap.. Wanneer niet eigenlijk? Maar veel mensen denken dat chocolade ongezond is. Maar is dat wel zo? En wat is nu wel en niet waar?
 
Laatst las ik het artikel Fabeltjes en feitjes over seks en daar zag ik het staan: 75% van de vrouwen heeft liever chocolade dan seks! Veel mensen zien chocolade als een verboden genotsmiddel en voelen zich ontzettend schuldig na het eten van dit heerlijke goedje.. Maar is dit wel nodig? Ik zet de feiten en fabels op een rij!

Feit of fabel?
 
Chocolade bevat veel cafeïne
Ondanks dat je door chocolade vaak meer energie krijgt, bevat chocolade niet veel cafeïne. Een groot glas warme chocomelk bevat ongeveer 6 milligram cafeïne. Dit is ongeveer net zoveel als één kopje decafé koffie! 
 

Chocolade bevat veel verzadigd vet en is daarom slecht voor je cholesterol. Stearinezuur, de voornaamste vetzuur in chocolade is uniek. Onderzoek laat zien dat dit vetzuur je cholesterol niet verhoogt zoals andere verzadigde vetzuren doen. Sterker nog, het schijnt dat dit vetzuur je goede cholesterol verhoogt! 

Chocolade bevat geen goede voedingsstoffen
Chocolade is juist een hele goede (al dan niet de beste) bron van magnesium, koper, ijzer en zink. Daarnaast bevat het veel antioxidanten!
 
Chocolade veroorzaakt gaatjes
Snoepen alleen, veroorzaakt geen gaatjes. Gaatjes worden veroorzaakt als bacteriën in de mond de suiker uit verschillende producten (pasta, frisdranken, sap, brood) omzet in zuur. Dit zuur veroorzaakt de gaatjes. Het is zelfs zo dat de calcium en fosfaten in melkchocolade juist het tandglazuur beschermt. Regelmatig poetsen en zorgen dat er geen koolhydraten (suikers) in de mond achterblijven verlaagt de kans op gaatjes, of je nu chocolade vermijdt of niet! 
 

 
Chocolade veroorzaakt acne
De afgelopen twintig jaar zijn er veel onderzoeken gedaan naar chocolade en acne. Uit al deze onderzoeken blijkt dat dit toch écht een fabel is. Dermatologen geloven dat acne veroorzaakt wordt door teveel bacteriën en olie in en op de huid. 

Van chocolade word je dik
Ongezonde snacks zijn mogelijk in een gezonde levensstijl, mits gegeten in goede porties. Genieten van een stukje chocolade zo nu en dan zorgt er juist voor dat je minder vaak gaat overeten als gevolg van het weglaten van je favoriete voedingsmiddelen! 
 
Dus dames, de slechte reputatie van chocolade is zo langzamerhand aan het verminderen. Ik raad wel aan altijd een goede chocoladereep te kiezen. Dit betekent pure chocolade en het liefst met palmsuiker in plaats van gewone suiker.  Als je echt gezond wilt doen, kies dan voor rauwe chocola. Deze is superlekker en bevat meer voedingsstoffen!

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!

Voor meer voedingsblogs van Miranda, kijk even op de website van GLOW Nederland
!
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Quinn

  @Patricia & StephanieK: En je bent er heel zeker van dat er absoluut niets anders is veranderd in je hele leven op 't moment dat je chocolade eet? Acné heeft echt wel veel meer nodig dan gewoon wat chocolade. Bovendien gaat het in dit artikel over echte chocolade en melkchocolade is geen echte chocolade.
  Als ik puur naar mijn chocolade gewoontes kijk, verdwijnt mijn acné net als ik chocolade eet. Maar als ik alles in rekening breng, zie ik dat dat absoluut niets met de chocolade te maken heeft.

 • Stephanie.vLangen

  Wat Patricia zegt.. Het viel mij ook op dat sinds ik een nieuwe baan heb (met chocolademelk apparaat) er steeds meer puistjes bij zijn gekomen! Gelukkig ben ik niet zo'n chocolade fan..

 • Patricia VanderLans

  ik ben toch echt het levende bewijs dat je acne krijgt van chocola.. als ik het niet eet ben ik bijna egaal.. zodra ik het eet zit ik volledig onder de pukkels

 • Chantal

  Ik eet regelmatig rauwe chocolade. Heerlijk! Rauwe cacaopoeder is erg duur jammer genoeg, maar je eet het dan ook minder. Ik mix het met kokosolie, amandelen en agavesiroop, en dan even in de koelkast. Zelfgemaakte, supergezonde chocolade!

  Volgens mij gaat bovenstaande info inderdaad alleen op voor pure chocolade, met zo min mogelijk suiker.
  Melkchocola en witte chocola is bijna geen chocola meer te noemen. Zeker witte chocola, daar zit helemaal geen cacao in!

 • fashionableeightees

  Mmmmmmmmmmmmmm maar 1x in de wk 1 stukje! ;-)

 • Anne

  Heb net een stukje zuivel- en glutenvrije 87% chocolade van de natuurwinkel op. Eet normaal gewoon gluten en zuivel maar leek me leuk om te proberen. Is echt heerlijk, nog lekkerder dan de pure chocola van de Dekamarkt ;) Ga volgende keer de (riet)suikervrije variant proberen.

 • Yves

  Even een klein detail: dit gaat dus om échte chocolade. Puur dus. Melk en witte chocolade bevat zo weinig chocolade (en zoveel andere dingen), dat de positieve punten vaak niet meer van toepassing zijn. Op witte "chocolade" sowieso niet.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen