Spirituele self love: dit is shadow work en zo werkt het

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Self love is ontzettend belangrijk. We moeten onszelf af en toe wat liefde geven. Maar self love is niet alleen een comfort maaltijd eten of een gezichtsmaskertje opdoen. Van jezelf houden betekent ook dat je goed voor jezelf zorgt. Een manier om dit te doen is door middel van shadow work: spirituele self love. Dit is wat shadow work inhoudt en wat het voor jou kan betekenen.

Lees ook: Deze sterrenbeelden duiken sneller het bed in met hun ex

Wat is shadow work?

Shadow work is op een spirituele wijze bezig zijn met je onbewuste gedachten. Hierbij gaat het om het ontdekken van de dingen die je onbewust onderdrukt. Denk hierbij aan pijn, verdriet, trauma of delen van je persoonlijkheid die je verbergt voor anderen. Door middel van deze spirituele ontdekkingsreis, leer je veel over jezelf en kun je jezelf helpen met het verwerken van lastige gevoelens. Mocht je in de knoop zitten met trauma of een eventuele depressie, dan raden we altijd aan om professionele hulp in te schakelen. Sta hier altijd eerst bij stil voordat je het zelf probeert op te lossen.

Het doel van shadow work is niet om jouw 'shadow' weg te werken. Het is namelijk een onderdeel van wie je bent. Shadow work draait om bewustzijn en acceptatie. Door deze kant van jezelf te accepteren, leer je hoe dit je gedrag en gevoelens beïnvloedt. Wanneer jij je hier bewust van bent, heb je er meer controle over.

De voordelen van shadow work

Je bewust zijn van jouw 'shadow' heeft verschillende voordelen. Zo helpt het je bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. Je bent minder bezig met de delen van jezelf die je minder leuk vindt. Dat vervelende stemmetje in je hoofd dat je een negatief zelfbeeld aanpraat houdt eindelijk hun mond. Hierdoor sta je sterker in je schoenen. En met dit nieuwe zelfvetrouwen, vind je ook je creativiteit terug. Je laat je niet meer tegenhouden en omarmt juist je verbeelding en creativiteit. Hierdoor ontdek je misschien zelfs verborgen talenten.

Daarnaast helpt shadow work jou met het verbeteren van je relaties met anderen. Je hebt namelijk een betere relatie met jezelf en bent je bewuster van jouw valkuilen in relaties en vriendschappen. Door aan shadow work te doen ontwikkel je ook meer empathie naar anderen toe. Je projecteert je eigen onzekerheden minder op anderen. Hierdoor ontwikkel je meer empathie. Je accepteert een ander zoals je jezelf accepteert.

Zo kun je beginnen met shadow work

Shadow work klinkt misschien erg ingewikkeld. Maar dit is het eigenlijk helemaal niet. Door een aantal dagelijkse dingen toe te passen, kun je al een enorm verschil maken. Zo kun je beginnen door op je shadow te gaan letten. Wanneer komt deze naar voren en in hoeverre beïnvloedt dit jou? Schrijf op wanneer dit gebeurt, zodat je hier later op terug kunt kijken. Je zal waarschijnlijk snel patronen gaan ontdekken in je denken en gedrag. Dit is de eerste stap in je self love journey. Sta ook stil bij gedrag dat voortkomt uit je jeugd. Waarvoor werd je vroeger juist gestraft en hoe beïnvloedt dit jou als volwassene? Mocht je vroeger bijvoorbeeld niet huilen als je verdrietig was? Dan zal je als volwassene vaak je emoties wegstoppen. Dit is iets waar je nu aan kunt werken.

Schaam je tot slot ook niet voor je shadow. Omarm deze juist en spreek er alleen op een positieve manier over. Spreek positieve affirmations uit over jezelf. Toon compassie naar jezelf, zo leer je echt van jezelf houden.

Lees ook: Dit kan de reden zijn dat je je niet herkent in je sterrenbeeld