10 toffe Instagram-accounts om te volgen voor een beter zelfbeeld

Psyche & spiritualiteit door Laura

Welke maat je ook draagt, iedereen kan wel eens onzeker zijn. Het perfecte plaatje dat je vaak op Instagram voorgeschoteld krijgt, zou de reden kunnen zijn dat je niet lekker in je vel zit. Of dat nou mentaal of fysiek is. Maar het hoeft niet zo te zijn. Haal de bezem door je Instagram-feed en voeg wat #selflove en #bodypositivity toe. Wij vertellen je welke accounts de moeite waard zijn om te volgen.

instagram zelfbeeld

Lees ook: Instagram vs. reality: deze accounts tonen de realiteit achter ‘perfecte plaatjes’

1. Lizzo

She's big and beautiful. En iedereen die daar tegenin gaat, snoert ze gelijk de mond. Zangeres Lizzo is een inspiratie voor iedereen, omdat ze precies is wie ze is en het perfecte schoonheidsbeeld een spreekwoordelijke middelvinger geeft.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lizzo (@lizzobeeating) op

 

2. Joann van Den Herik

Je zou Joann kunnen herkennen uit Curvy Supermodel of als het nichtje van Gigi en Bella Hadid. Maar ze is meer dan dat. Joann is body positivity influencer en deelt regelmatig onbewerkte foto's van haar curvy lijf. Met haar foto's laat ze zien dat je net zo prachtig bent als je een 'maatje meer' hebt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door JoJo (@joannvdherik) op

 

3. Damn, Honey

Nydia en Marie Lotte van Damn, Honey stellen alle shit waar je als vrxuw (cis- en transvrouwen) mee moet dealen aan de kaak. Bikini-klaar zijn, cat calling, ongelijke kansen voor vrouwen, heteronormativiteit en seksisme om maar wat te noemen. Het duo begon met het feministisch pamflet Damn, Honey: een positief pleidooi om te doen waar je zin in hebt. Daarna volgden de tweewekelijkse podcasts, waarin ze elke aflevering een interessant onderwerp bespreken als fatshaming, seks, menstruatiecyclus, sport en niet-moederschap. Een jaar na hun eerste boek volgde hun tweede 'Heb je nou al een vriend?' en nummer drie staat al op de planning. Volg die meiden, dus! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door DAMN, HONEY (@damnhoneyhetboek) op

 

4. The Birds Papaya

Als je (net) moeder bent en onzeker bent over je lichaam na de bevalling, is The Birds Papaya een ultieme volgtip! Sarah Nicole Landry deelt onder deze naam foto's en verhalen over haar worstelingen met het accepteren van haar lichaam. Na jaren heeft ze haar nieuwe lijf geaccepteerd en hoopt andere vrouwen te inspireren hetzelfde te doen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sarah Nicole Landry (@thebirdspapaya) op

 

5. Mayra Louise

Happy is not a dress size is het motto van Mayra. Al jaren strijdt zij tegen fatshaming. Ze is van mening dat zij net zoveel recht heeft als een dun persoon om bikini- en (semi)naaktfoto's op Instagram te plaatsen - en terecht. Vorig jaar bracht ze 'Op je lijf geschreven' uit. In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent. Maar ook haar ultieme tips voor meer zelfvertrouwen en het belang van een gezond socialmediadieet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mayra | Self-Love Feeder (@mayralouise) op

 

6. The Vulva Gallery

Ook over wat in je broekje zit, kun je onzeker zijn. Je vulva dus. Nee, niet 'vagina', dat is het geboortekanaal. Voor The Vulva Gallery illustreert Hilde Atalanta de vulva's van honderden vrouwen. Zo zie je écht hoe verschillend vrouwen eruit kunnen zien. Grotere schaamlippen, kleine schaamlippen, een piercing, littekens, geen of wel schaamhaar. Iedereen is uniek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Vulva Gallery (@the.vulva.gallery) op

7. Grace Victory

Vlogger en presentatrice Grace blogt en vlogt niet alleen over mentale gezondheid, beauty, mode, maar ook over body positivity. Volg haar op the gram voor inspiratie voor curvy mode en een heleboel wijsheid over zelfbeeld.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Grace 🌱 (@gracefvictory) op

 

8. Radhika Sanghani

Vroeger had journalist Radhika een hekel aan haar grote neus. Want die paste niet binnen het perfectje plaatje. Actrices en modellen hadden altijd petite neusjes en dus geloofde Radhika dat zij onmogelijk mooi kon zijn. Jarenlang was ze angstig voor het moment dat mensen haar en profiel zagen en afknapten op haar neus. In 2018 - toen de body positivity beweging populairder werd - begon ze haar neus te accepteren. Ze besloot om ook andere mensen op te roepen hun grote neus te omarmen en startte de hashtag 'sideprofileselfie'. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door radhikasanghani (@radhikasanghani) op

 

9. Tatjana Almuli

Journalist en fotograaf Tatjana deelde in haar succesvolle boek 'Knap voor een dik meisje' hoe ze jarenlang worstelde met haar gewicht. Na jaren van diëten heeft ze haar lichaam weten te accepteren. Ook anderen wil ze meegeven dat dik zijn niet betekent dat ze bepaalde dingen niet mag of kan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tatjana Almuli (@tatjanaalmuli) op

 

10. My Pale Skin Blog

Als je onzeker bent over je huid, is My Pale Skin een goede volgtip! Em Ford strijdt voor skin positivity. De Britse make-upartiest is jarenlang uitgescholden op social media vanwege haar acne. In 2018 ging ze viraal met de krachtige video met de boodschap redefine beauty.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Em Ford (@mypaleskinblog) op

 

Wie missen we nog in dit lijstje? Laat het ons weten via Facebook!

 

Lees ook: Onzeker door Instagram? Dit is hoe je er mee omgaat