Waarom je een man met een gezond zelfbeeld wilt

Psyche & spiritualiteit door Mendy

Ken je die mannen die bij het minste uit hun vel springen, anderen willen domineren, liever gelijk hebben dan gelukkig zijn? Of juist helemaal geen oog voor je hebben? Juist, dat zijn niet de mannen waar ik het over heb.

De laatste tijd trekt dit fenomeen mijn aandacht; mannen met een verkeerd zelfbeeld. Het inzicht wat ik uit studie haalde en wat zich op datzelfde moment in mijn leven op meerdere fronten afspeelde, is dat de meeste mannen met een verkeerd zelfbeeld minder prettige partners zijn. Doordat zij hun ego proberen te beschermen tegen de gevreesde bevestiging van het niet goed genoeg zijn. Of dat hun zelfvertrouwen zo ver rijkt dat ze niet meer goed kijken naar mensen, automatisch geen krediet geven, een houding hebben van bewijs je eerst maar.


Mannen die hun ego beschermen, zijn meestal mannen met een laag zelfbeeld. Wanneer de man het gevoel heeft dat hij niet gewaardeerd wordt, niet gezien wordt als een leider, als bekwaam, dan kan hij flink uithalen om zijn ego te beschermen. Of liegen. Een man met een scheef zelfbeeld die denkt dat hij meer is dan anderen, loopt het risico dat hij andere mensen niet op waarde kan inschatten, het zijn meestal veeleisende partners.

Mannen met een gezond zelfbeeld en zelfvertrouwen zijn betrouwbaar, hebben een heldere kijk op het leven en weten waar ze staan. Dit is een man waar je iets aan hebt. Dit is een man die gekoesterd mag worden.

Een man verdient respect
Een man wil respect. Mannen verhouden zich tot respect, zoals vrouwen zich tot liefde verhouden. Een uiting van respect is een van de belangrijkste gifts die je een man kunt geven. Wij vrouwen hebben tegenwoordig een pittige houding en we willen ons niet onderdanig opstellen. Zo hebben het uiten van liefde en respect dezelfde naaktmakende werking. Een man die liefde toont voelt zich kwetsbaar en een vrouw die respect toont voelt zich kwestbaar. Tenzij het vertrouwen er al is.

Een man aantrekken die respectwaardig is, is om deze reden belangrijk. Voor zowel de vrouw als de man is het hebben van een gezond zelfbeeld belangrijk om de (beginnende) relatie een grotere slagingskans te geven. Het gezamenlijk investeren in persoonlijke groei is heel gezond voor de relatie.


Door de gezonde zelfwaarding is het tonen van liefde en respect veel makkelijker. Er kan open en eerlijk gecommuniceerd worden, het voelt veilig om gevoelige punten te bespreken. Omdat je niet bang bent om het te laten zien, maar ook omdat je je partner vertrouwt. Je wordt immers gerespecteerd (man) en geliefd (vrouw).

Ik hou van mannen
Ik ben gek op mannen, ik heb respect voor mannen, ik vind ze intrigerend. Ik vind ze mooi, van binnen en van buiten. Wanneer je kijkt naar de punten waar de vrouw van vandaag over valt en je kijkt naar de man zoals hij is, snap je waar de schoen wringt.

Het lijkt wel alsof we zijn vergeten, verleerd of nooit hebben geleerd elkaars taal te verstaan. Mannen behandelen vrouwen als mannen, vrouwen behandelen mannen als vrouwen. En geen van beiden is er blij mee. In een ruzie staat een huilende vrouw gelijk aan een boze man.

Als we opletten wat de ander nodig heeft, als we opletten waar ze op triggeren, als we opletten waar we zelf op triggeren, dan kunnen we leren de taal te verstaan en deze wellicht te gaan spreken.

Lees ook de vorige columns van Mendy!Mendy schrijft over relaties, psyche en spiritualiteit. Ze woont in Amsterdam samen met haar honde-kind, Daisy Dallas. In haar eigen 'liefdessituatie' experimenteert ze naar hartenlust.Mendy schrijft iedere week een column over haar eigen ervaringen met betrekking tot haar  methodiek.

Ze houdt zich voornamelijk bezig met bewustwording in/en de liefde en het filosoferen hierover. Zij geeft workshops, lezingen en schrijft een boek over haar eigen ontwikkelde methodiek.

Mendy's dag is gevuld met; filosoferen, schrijven, lezen, Daisy Dallas, reizen, ervaren, groeien en liefde... hierover kun je lezen, op MendyvanderLinden.nl en SuperVrouwelijk.nl.