Non-binair, genderfluid, cis: 11 belangrijke gendertermen en hun betekenissen

Intiem door Redactie Ze.nl

Reikte je woordenschat een paar jaar geleden niet verder dan homo, lesbisch en bi - tegenwoordig vliegen de woorden rondom genderidentiteit en geaardheid je om de oren. Begrijp ons niet verkeerd, dat vinden we alleen maar goed, maar het wordt er niet minder verwarrend om. Want wat is nu precies wat? Om jullie een handje te helpen hebben we de betekenis van 11 termen opgezocht en uitgeschreven, zodat jij niet met je mond vol tanden staat als het gesprek over cisgender, queer of intersekse gaat. 

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: LHBTQQIP2SAA

Sekse

Het woord ‘sekse’ verwijst naar wat doktoren je toewijzen bij de geboorte. Met andere woorden: heb je een piemel, dan is je sekse bij de geboorte ‘jongen’ en heb je een vagina, dan noemen ze je een ‘meisje’. Je sekse is dus gebaseerd op je externe geslachtsdelen.

Gender

De woorden ‘sekse’ en ‘gender’ worden dikwijls door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Zoals hierboven uitgelegd is sekse het geslacht wat je toegewezen krijgt bij je geboorte gebaseerd op je externe geslachtsdelen. Gender is jouw eigen interpretatie van of je je man, vrouw, geen van beiden of ergens daartussenin voelt.

Cis

Cis, oftewel cisgender of cisseksualiteit, slaat op mensen wiens genderidentiteit hetzelfde is als de sekse die ze toegewezen kregen bij de geboorte. Dus als je geboren bent met een vagina en je voelt je een vrouw, dan ben je een cisgender vrouw.

Cishet 

‘Cishet’ wordt eigenlijk vooral in het Engels gebruikt en staat voor cisgender heteroseksueel. Met andere woorden: iemand die zowel cis als hetero is.

Trans

Trans is een afkorting van transgender. Trans is als je je niet de sekse voelt die je toegewezen kreeg bij de geboorte. Je kunt bijvoorbeeld geboren zijn met een penis en je tegelijkertijd van binnen een vrouw voelen.

Genderqueer

Een genderqueer is iemand die met de politieke en activistische kant van het uiten van je genderidentiteit bezig is. Een genderqueer kan zich identificeren als beide genders, geen genders, of een combinatie. Ze kunnen zich niet plaatsen in de traditionele genderindeling van man of vrouw. Een genderqueer kan bijvoorbeeld een penis hebben en zich een man voelen die zich graag verkleed als vrouw, of een vrouw die zich graag verkleed als man en zich ook man voelt. Ze voelen zich niet exclusief vrouwelijk of mannelijk.

Genderfluid

Voor iemand die genderfluid is kan het nogal eens verschillen welke gender ze zich voelen. Ze kunnen zich de ene dag bijvoorbeeld heel mannelijk voelen, en de volgende dag ontzettend vrouwelijk.

Non-binair

Non-binair is een soort overkoepelende term voor iedereen die zich niet alleen maar man of vrouw voelt.

Intersekse

Als kind word je geboren met XY of XX chromosomen. Dit is vastgelegd in de genen, en hier kun je niets aan veranderen. Maar de geslachtskenmerken die een kind vertoont, kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld geboren worden met genitaliën die er aan de buitenkant vrouwelijk uit zien, maar met een mannelijke anatomie aan de binnenkant. Vroeger werden intersekse mensen ook wel ‘hermafrodiet’ genoemd, maar dit woord wordt vaak als ouderwets beschouwd.

Seksuele voorkeur

Belangrijk om te weten is dat een seksuele voorkeur anders is dan een genderidentiteit. Iemand kan non-binair of trans zijn, maar dit zegt niets over waar zij op vallen.

Panseksueel

Iemand die panseksueel is valt op mensen - met welk gender diegene zich ook identificeert. Dat klinkt heel erg als biseksueel, maar er is een verschil. Terwijl biseksualiteit de aantrekking is tot zowel mannen als vrouwen, negeren panseksuelen die tweedeling en kunnen zij zich ook aangetrokken voelen tot mensen die buiten de binaire verdeling (man, vrouw) vallen.

Lees ook: Wat is een coming in? - Ze's sekswoordenboek