Ew: deze drie lichaamsdelen zou je écht vaker moeten wassen

Lichaam door Anne-Fleur

Lekker douchen en je lichaam schoonspoelen is iets wat op automatische piloot gaat, toch? Je stapt in de douche, je doet je ritueeltje en you're done. Heerlijk fris en fruitig stap je onder die hete straal vandaan. Tenminste, dat denk je... Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een hoop mensen drie belangrijke lichaamsdelen heel vaak vergeten te wassen. Lees gauw verder!

Lees ook: Vol raak je er niet van: dit is hoeveel calorieën er in sperma zitten

Lichaamsdelen die je vergeet te wassen

Tijdens een douche, bad of was-sessie probeer je natuurlijk zoveel mogelijk bacteriën en dode huidcellen weg te schrobben. Iedereen snapt de voordelen van jezelf wassen wel. Maar dan is het wel de bedoeling dat je ook écht goed wast. We willen nu niet per se zeggen dat je vies bent of nooit schoon bent geweest, maar de kans is wel groot dat jij soms ook vergeet om déze drie lichaamsdelen te wassen.

Onderzoek

De George Washington University ging op onderzoek uit, waarbij onderzoekers 129 DNA-monsters verzamelden van makkelijk bereikbare lichaamsdelen en moeilijk bereikbare lichaamsdelen. Wat hieruit kwam was dat makkelijk bereikbare lichaamsdelen (zoals je armen) een hogere microbiële diversiteit hebben.

Uhh, heel leuk, maar wat betekent dat? Een hogere microbiële diversiteit geeft aan dat de huidomgeving gezond is. Waar dus vaak een lagere microbiële diversiteit ontstaat is bij déze drie lichaamsdelen: achter je oren, tussen je tenen en in je navel!

Vergeten

Maar waarom vestigen zich dan meer bacteriën op deze drie plekken? Het antwoord is heel simpel: je vergeet er gewoon te wassen. Keith Crandall, hoogleraar biostatistiek en bio-informatica aan de George Washington University, vertelt hierover: "Droge huidzones op bijvoorbeeld armen en benen waren rijker aan microbesoorten dan het talggebied achter de oren en vochtige streken in de navel en tussen de tenen”. Keith is tevens de hoofdauteur van het onderzoek.

Was je deze plekjes niet, dan kun je de balans in je huid verstoren. Eindstand hiervan, is dat er meer kans is op acne, eczeem en stinkende geurtjes... Snel toevoegen aan je daily shower routine, dus.

Lees ook: Kym is allergisch voor water: "Dit is hoe ik elke dag moet douchen"