Kym is allergisch voor water: "Dit is hoe ik elke dag moet douchen"

Lichaam door Zita

De meesten van ons nemen elke dag of soms zelfs twee keer per dag een heerlijke douche. Jezelf even lekker opfrissen en schoonmaken met warm (of koud) water. We kunnen ons dan ook geen leven voorstellen zonder onze everything shower. Toch is dit wel werkelijkheid voor Kym: zij is namelijk allergisch voor water. Wat een nachtmerrie..

Allergisch voor water

Je zou het maar hebben: allergisch zijn voor water. Toch is dit de realiteit voor Kym. Op TikTok vertelt zij over haar zeldzame aandoening, genaamd aquagenic urticaria. Dit is een aandoening waarbij je een lichamelijke reactie krijgt als je in contact komt met water. Nee, je verandert niet zoals in H2O in een zeemeermin, het is een stuk ellendiger dan dat. Het betekent simpelweg dat wanneer je huid in contact komt elke vorm van water (ja, ook je eigen zweet), dat het gaat jeuken, branden en schilferen. Het erge van allemaal: er is geen genezing. Kym krijgt deze symptomen als ze langer dan vijf minute in contact is gekomen met water.

@everydaywithkym

Douche routine

Bij Kym is het dus niet mogelijk om even snel onder de douche te springen en zorgeloos te genieten van haar douche. Er zit een hele voorbereiding aan vast. Hierbij hoort bijvoorbeeld ook het nemen van allergie medicatie om het proces te vertragen, maar het stopt de jeuk en het branderige gevoel niet. “Wanneer ik uit de douche stap, begint het pas,” vertelt Kym. “Op dat moment begint alles namelijk te jeuken, branden en gaat alles schilferen.” Hiervoor smeert Kym lotion op haar hele lichaam en sprayt ze zichzelf in om haar lichaam ‘af te laten koelen’. Deze hele beproeving duurt vaak vaak 1 tot 2 uur, soms zelfs in combinatie met migraine en koorts. “Het is één van de meest oncomfortabele gevoelens ooit,” zegt Kym.

Steunende reacties

Om Kym een hart onder de riem te steken, krijgt ze duizenden reacties onder haar video op TikTok. “Omg, I can’t believe you gotta go through this!! Sending you sooo much love and healing Queen!” schrijft een volgers. “I’ll never complain again”, en “I really need to be more grateful” schrijven andere volgers en wij zijn het hier helemaal mee eens!