Expeditie Robinson-kijkers verbazen zich over aanpassing regels tijdens proef: "beetje raar"

Media door Jennifer

De finalisten van Expeditie Robinson 2023 zijn nu eindelijk bekend. Na ruim een maand overleven op het tropische eiland blijken Willem, Guido en Ilse de sterkste van alle kandidaten. Al hebben sommige kijkers een vieze nasmaak bij de overwinning van Ilse door een ietwat spontane aanpassing van de regels. Het voelt voor hen niet helemaal eerlijk, hoe ze wint van Jochen en publieksfavoriet Mark.

Pas op: dit artikel bevat spoilers!

Halve finale in Expeditie Robinson

De laatste loodjes in Expeditie Robinson zorgen indirect ook voor wat meer rust bij de kandidaten. Al ervaren ze natuurlijk ook her en der wat stress, want spannend is het zeker. De grote finale is namelijk in zicht en slechts drie van de vijf overgebleven kandidaten mogen door. Zoals gewoonlijk staat hen in de halve finale een grote proef te wachten. Vast niet zo uitgebreid als de finaleproef, maar de kandidaten moeten zich zeker bewijzen. Dit doen ze bij drie verschillende proeven: een uithoudingsproef, mentale proef en fysieke proef.

De uithoudingsproef lijkt helemaal geschikt voor publieksfavoriet Mark, die zo'n beetje elke kijker door wil. Alleen wint vervolgens tóch puzzelkoning Willem, die flink is uitgedund door het eilandleven. Je verwacht dus niet dat hij nog zoveel uithouding heeft, maar niets is wat het lijkt!

Beroemde eetproef

Mark moet zich dus nog even bewijzen samen met Guido, Jochen en Ilse. Ze blijken de lucky ones, die een iconische Expeditie Robinson-proef mogen spelen: de beroemde eetproef. Ah oh! Gelukkig hebben ze presentatrice Nicolette Kluijver naast zich, die al heel wat jaren ervaring heeft met de eetproef. Op afstand weliswaar. Ilse blijkt vervolgens de zwakste schakel en valt als eerste af. Al vindt ze dat zelf helemaal geen probleem, want het was haar "grootste nachtmerrie". Ze kijkt dus kokhalzend toe, hoe de rest lekker verder eet. Of nou ja, lekker. Ook publiekslieveling Mark houdt het niet makkelijk binnen. Hij haalt het wél bijna, maar verliest vervolgens dan toch van Guido. Bij hem gleden de laatste geitenballen net wat soepeler en sneller naar binnen. Blegh...

Rare regels tijdens proef

Terwijl finalisten Willem en Guido chillen op Winnaarseiland, zitten Mark én de Expeditie Robinson-kijkers bij de laatste proef dus nog steeds vol spanning. Het laatste fysieke onderdeel gaat namelijk tussen Mark, Jochen en Ilse, waarvoor het een peulenschil lijkt als oud-topsporter. Alleen heeft Ilse vervolgens wel wat moeite tijdens het wegschieten van kleine knikkers. Presentator Art Rooijakkers heeft het door en geeft dan aan, dat de kandidaten schijven ook enkel mogen raken met de knikkers. Normaal moeten de schijven helemaal achterover vallen, maar daar gaan ze uiteindelijk toch soepeler mee om. Iets waar tv-kijkers zich nogal over verbazen op socialmediakanaal X. Waar komt de lichtelijk spontane aanpassing van de regels vandaan? Kijkers vinden het raar en voelt ook niet helemaal eerlijk, wanneer Ilse later de gehele proef wint van Mark en Jochen. Zij wordt zo na Willem en Guido de derde en laatste finalist, maar volgens sommige kijkers wel met een vieze nasmaak:

Lees ook: Deze sterrenbeelden overleven niet 1 dag in Expeditie Robinson

Beeld: Screenshot uit 'Expeditie Robinson' RTL / Videoland