Kijkers Expeditie Robinson lovend over 'schaakmeesterzet' Willem: "universitaire klasse!"

Media door Jennifer

Het seizoen van Expeditie Robinson 2023 loopt nu echt tegen z'n einde aan. De laatste eilandraad is geweest en dit is er eentje voor in de boeken. Wow! Deelnemer Willem transformeert zichzelf binnen no time van 'gore rat' tot een 'schaakmeester'. Al is hij voor sommige kandidaten misschien nog steeds een 'gore rat'... *wink* De kijkers zijn in ieder geval wel lovend over de geniale actie, waardoor een grote plottwist ontstaat op de eilandraad.

Pas op: dit artikel bevat spoilers!

Ingewikkelde complotjes in Expeditie Robinson

Nu het seizoen van Expeditie Robinson bijna afgelopen is, worden de deelnemers nóg fanatieker om daadwerkelijk de eindstreep te halen. Daarbij hopen zowel 'team Willem' met Willem, Ilse en Jochen als 'team Mark' met Mark, Guido en Floris, dat ze met al hun bondgenoten in de finale staan. Of nou ja, eerst de halve finale natuurlijk. Daardoor ontstaan in aflevering 15 nogal ingewikkelde complotjes op het samensmeltingseiland. Al in het begin raken de kijkers in de war, wanneer 'team Mark' aan het plotten is in het bos. Maar het wordt later in de aflevering alleen maar lastiger.

Van tevoren zijn Mark en Willem overigens allebei al veilig dankzij hun immuniteitsmunt. Daarmee kunnen ze zichzelf óf een mede-kandidaat redden op de eilandraad. Toch blijven ook zij fanatiek in de volgende immuniteitsproef. Als één van hen wint, kunnen ze namelijk direct twee mensen redden: zichzelf en een bondgenoot. Alleen redt Marks bondgenoot Guido uiteindelijk zichzelf. Hij gaat namelijk razendsnel door de proef heen, waardoor hij de proef vervolgens ook wint. Dat terwijl puzzelkoning Willem het wel nog redt tot aan de puzzel. Alleen kan Guido ineens ook gigantisch goed puzzelen. Ilse blijkt daarna de traagste van de groep. Zij verliest de proef en moet daarom in duel voor stemrecht.

Of course laat winnaar Guido zijn tegenstanders Ilse en Jochen tegen elkaar strijden voor stemrecht. Daardoor heeft 'team Willem' sowieso een stem minder op de laatste eilandraad voor de halve finale. Ah oh!

Schaakmeester Willem

Gelukkig is Willem de slimste mens op het eiland. Het komt mooi uit dat Guido en zijn maatjes Mark en Floris op Winnaarseiland zitten, maar ook dat Willems buddies Ilse en Jochen een duel spelen. Daardoor heeft hij namelijk even alle rust op het samensmeltingseiland. Nu kan hij goed nadenken over de volgende eilandraad. Hoe zorgt hij dat zijn hele 'team' doorgaat naar de halve finale? "Ik heb tegen iedereen geschaakt op het eiland en heb van iedereen gewonnen," zegt hij. "Dus ik durf deze zetten wel aan, denk ik. Maar hoe? Dat weet ik nog niet." Wanneer Ilse en Jochen terug zijn, weet Willem in ieder geval dat Jochen zijn stemrecht kwijt is. Ilse heeft dus de extra stem en nu hebben ze zes stemmen. "Nou, daar gaan we iets leuks mee doen," zegt Willem.

Iconische eilandraad

En of het leuk wordt! Voor de kijkers wordt het in ieder geval een iconische eilandraad. Tijdens de eilandraad krijgt Ilse dus uiteindelijk de meeste stemmen, maar no way dat zij eruitvliegt. Willem blijkt namelijk goed in vooruitdenken. Hij heeft zijn immuniteitsmunt aan Ilse gegeven, waardoor alle stemmen op haar vervallen. Zoals verwacht zijn hun tegenstanders all-in gegaan op Ilse, waardoor 'team Willem' vrijspel heeft op één van hun tegenstanders. Het is vervolgens Floris, die helaas het spel moet verlaten door de geniale 'schaakmeesterzet' van Willem. Hij neemt het wel sportief op. "Mooi gespeeld," zegt hij tegen Willem, die nog aangeeft het "rot" te vinden. "Ik moest twee van mijn maatjes beschermen," aldus Willem. Nou, hij krijgt niet alleen complimenten van afvaller Floris, maar ook van de kijkers. Chapeau!

Lees ook: Geen haat en nijd: Iris Enthoven showt Expeditie Robinson-reünie met Ilse en 'gore rat' Willem

Beeld: Screenshot uit 'Expeditie Robinson' RTL / Videoland