Say what? Scholieren krijgen insecten voorgeschoteld tijdens schooluitje in museum

De maatschappij door Jennifer

Een groep leerlingen van een Haagse basisschool krijgen tijdens een schooluitje een wel héél bijzondere opdracht. Wie Expeditie Robinson volgt op tv, kent vast wel de beroemde eetproef. Zo'n beetje elke kijker walgt ervan. Maar de jonge, Haagse scholieren uit groep 3 kregen zo'n eetproef dus écht voor hun kiezen. Wát? Aan het eind van een leerzame expeditie worden ze namelijk beloond met heerlijke... insecten. OMG?

Scholieren krijgen insectensnack tijdens schooluitje

Voor leerlingen is een schooluitje altijd dikke pret. Dan maakt het eigenlijk niet uit of ze naar een pretpark gaan of museum. Ze zitten in ieder geval even niét achter de tafels in het klaslokaal. Yay! Alleen hebben leerlingen uit groep 3 van een Haagse basisschool wel een heel bijzonder schooluitje. De 6-jarige kinderen gingen met z'n allen naar museum Museon in Den Haag. Hier werden ze op expeditie gestuurd, wat officieel niet Expeditie Robinson werd genoemd. Toch had de expeditie heel wat weg van een proef uit het populaire tv-programma. Wat ze moesten doen? De leerlingen moesten dus een code kraken, sleutels vinden en zo voorwerpen terugbrengen. Vervolgens kregen ze als beloning een heerlijke snack. Of nou ja, heerlijk? Ze werden beloond met... insectensnacks. Wacht, wát?

Verontwaardigde ouders

De leerlingen kregen van het museum buffalowormen voorgeschoteld, zo schrijft het AD. Yep, net de eetproef uit Expeditie Robinson! Buffalowormen zijn gevriesdroogde wormpjes van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter groot. Daarbij kregen ze ook een recept mee naar huis, waarmee ze zelf zo'n 'heerlijke' insectensnack konden maken: chocolademuffins met appel en buffalowormen. Eh, yummy?

Nou, grote kans dat de recepten meteen in de prullenbak zijn belandt. Zo reageerden de ouders van een meisje verontwaardigd, zodra ze ontdekten wat hun dochter had gegeten. "Mijn dochtertje is aangemoedigd om insecten te consumeren," schreven ze in een brief naar de Haagse politiek. "Het normaliseren van het eten van insecten valt mijlenver buiten onze levensbeschouwelijke visie, ons wereldbeeld en onze geloofsovertuiging." Hierbij halen ze ook een aantal religieuze bezwaren erbij. Zo mogen Joden, islamieten en Hindoestanen helemaal geen insecten eten. En toch werden de scholieren, volgens de ouders, 'aangemoedigd' om de wormen te eten.

Eigen keuze

Een woordvoerder van het museum zegt dat de scholieren helemaal niet werden aangemoedigd. "We stellen de vraag of ze dit willen proberen en hebben daar ook geen oordeel over naar kinderen toe of ze dat wel of niet willen," vertelt de woordvoerder van museum Museon. "Dit is volledig hun eigen keuze." Ook zeggen ze - of je het nou gelooft of niet - dat de buffalowormen vaak wel in de smaak vallen. "Onze ervaring is dat de scholen, zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs, dit als een leuke en zinvolle aanvulling zien," zegt de woordvoerder. Daarom wordt het soms zelfs speciaal erbij geboekt door docenten.

Volgens het museum worden er wereldwijd door twee miljard mensen, in bijna honderd landen, regelmatig insecten gegeten. Het museum hoopt met hun 'eetproef' leerlingen en ander publiek "in aanraking te brengen met dingen, die ze niet dagelijks tegenkomen". Zo hopen ze dat mensen nieuwsgierig worden naar het nieuwe soort eten.

Lees ook: DIY: Zo houd je irritante insecten op afstand!