DIY: Zo houd je irritante insecten op afstand!

Wonen door Redactie Ze.nl

Je herkent het vast wel, je zit net lekker in de zon met een rosé, komen die ellendige wespen er gelijk op af. Argh, not again! Of wanneer je probeert te slapen na een lange dag en je hoort de muggen een liedje zingen dat je liever niet hoort. Om over die mieren tijdens een zomerse picknick nog maar te zwijgen. Met deze tips ben je gelijk van al die zomerse insecten verlost!

 
Een vlieg die ondergedompeld in je ijsthee drijft en je prachtige zongebruinde benen die je niet durft te showen door het heuvellandschap aan muggenbulten... Van citronellakaarsen moet je kotsen en die anti-insectenspray doet zijn naam ook niet echt eer aan. Hoe je muggen, wespen, mieren en vliegen dan wel op afstand houdt? Deze handige DIY's zijn eenvoudig en snel gefikst. Lang leve een insectenvrije zomer (én vooral ook een muggenbultvrije huid)!

Muggen

 • Muggen hebben een voorliefde voor bier. Lust je graag een goudgele rakker als de temperatuur buiten oploopt? Kies dan toch liever voor een wijntje of een cola, want dat voorkomt dat muggen je komen vergezellen (én of course muggenbeten).
 • Knoflook zorgt niet alleen dat vampiers je niet aanvallen, ook muggen blijven weg. Of je het nu opeet of een paar teentjes naast je bed zet: dat maakt niet uit. Ze zullen je niet meer lastigvallen.
 • Muggenspray vind je trouwens ook gewoon in de Appstore! Zo heb je de gratis app 'Anti-mug' die lage frequentie geluiden afspeelt om muggen te verjagen. Ook krijg je verschillende tips en tricks die nuttig kunnen zijn. Note! Het is trouwens niet wetenschappelijk bewezen dat laagfrequente geluiden kunnen helpen om muggen af ​​te drijven. Worth the try, though.
 • Waarschijnlijk gebruik je het weleens voor in de wasmachine, maar tegen muggen helpen ze ook: wasverzachterdoekjes. Je huid kan er een beetje van uitdrogen, maar het is een muggenbultvrije huid meer dan waard. Naderhand even goed hydrateren en insmeren dus!
 • Muggen haten iedere vorm van zeep. Was je lakens daarom wat vaker of zet een schaaltje met afwasmiddel in je slaap- of woonkamer. Bellen blazen schijnt ook te werken en is stiekem een nog veel leukere methode.
 • Zet een aromadiffuser in je slaapkamer, dit staat niet alleen mooi, maar jaagt ook nog eens de muggen weg. Het is de makkelijkste en gezondste manier om van die irritante beestjes af te komen. Muggen hebben namelijk een hekel aan etherische oliën, en dan met name bergamot, sinaasappel, lemongrass of eucalyptus.
 • Koop een potje Dampo, Vicks of tijgerbalsem, smeer de uiteinden van je kussensloop en dekbed ermee in en weg zijn de muggen! Je neus gaat er lekker van open en je vindt gegarandeerd geen enkele muggenbult meer. Dit wordt natuurlijk wel een plakbende, dus was je lakens daarna goed.
 • Wist je dat er ook verschillende planten zijn die muggen wegjagen? Zet bijvoorbeeld lavendel, een citroenplant of laurier in je kamer en je zult merken dat de muggen niet meer opduiken.
 • Toch door een mug gestoken? Verwarm een eetlepel en wrijf hiermee zachtjes over je muggenbult. Je zult merken dat het een stuk minder gaat jeuken en sneller wegtrekt.

via GIPHY

Wespen

 • Maak een wespenvanger van een oude limonade- of frisdrankfles. Snijd de plastic fles doormidden. Vul de onderste helft met een beetje limonade of andere zoete vloeistof en keer de bovenste helft ondersteboven. Je hebt nu een soort trechter gemaakt waarbij de wespen (zodra ze op de limonade afkomen) de plastic fles invliegen, maar er niet meer uit kunnen. Zorg wel dat je deze wespenval zo ver mogelijk van je zitplek vandaan zet (bijvoorbeeld in de hoek van je tuin), want door de zoete geur kunnen ook meer wespen naar je tuin toe trekken.  
 • Vind je zo'n plastic wespenvanger niet erg chic staan? Zet dan een paar schoteltjes met halve sinaasappels op de tuintafel. Druk er een paar stukjes kruidnagel in en de wespen blijven weg.
 • Wespen hebben een hekel aan rook, dus mocht jij of iemand in je omgeving roken, dan zullen ze ook niet snel langskomen. Ook als je niet rookt of geen sigaretten in huis hebt, werkt deze methode. Gewoon een paar stokjes lekker ruikende wierook in de tuin zetten en klaar is Kees!
 • Strooi een beetje ongebruikte koffie in een schaaltje en steek dit kort aan. Je ruikt wel voor even een onaangename brandgeur, maar wespen zul je daarna niet meer zien.
 • Een andere bakjesmethode: eentje die gevuld is met wisselgeld. Vooral koperen vijf euromuntjes doen het goed. Door de kleur en de weerkaatsing van het licht blijven wespen op afstand.

Mieren

 • Giet elke dag kokend heet water op de mierennesten. Dit klinkt behoorlijk wreed (oké, dat is het eigenlijk ook) maar de mierenhoop én alle mierengangetjes zijn na een paar keer gieten helemaal weggespoeld.
 • Bewaar de inhoud van je koffiepads of koffiefilters en strooi dit langs de randen van je huis of tussen de tegeltjes in je tuin. Mieren blijven écht weg.
 • Breng mieren op een dwaalspoor met stoepkrijt. Mieren maken een spoor dat een bepaalde geur achterlaat voor de groep. Zo kunnen zij gemakkelijk de bron (het voedsel) terugvinden. Om ze op een dwaalspoor te brengen kun je dit spoor onderbreken. Zo kun je bijvoorbeeld een grondige schoonmaakbeurt doen of gebruik maken van stoepkrijt. Mieren hebben namelijk een hekel aan stoepkrijt en zullen zich bij het ruiken of aanraken ervan gelijk omkeren. 
 • Ook bij een mierenplaag werkt de methode van de vijf eurocent goed. Leg er één bij elke ingang van het mierennest en de mieren zoeken vast en zeker een ander plekje om vervelend te doen.
 • Plant in je tuin wat bieslook en lavendel. Mieren houden niet van deze geur en kruipen er met een grote boog omheen. Plus het is ook nog eens erg lekker, een beetje bieslook door je eten. Twee vliegen in één klap!

Over vliegen gesproken ....

Vliegen

 • Ook vliegen komen je lekker irriteren als het mooi weer is. Vul een paar boterhamzakjes met water en hang deze boven je voordeur, achterdeur en/of balkondeuren. Het licht wordt weerkaatst door het water en vliegen vinden dit heel vervelend. Bye bye, zwaai zwaai.
 • Koop bij de bouwmarkt, kluswinkel of natuurwinkel een UV-lamp. Het licht staat misschien wat ongezellig, maar hang 'm in een hoekje waar je het haast niet ziet. De vliegen komen op het licht af en gaan direct dood. Een beetje zielig, wel heel effectief.

via GIPHY

Lees ook: Last van een mug in je slaapkamer? Zo vind je hem binnen een paar seconden