Waarom de één lek gestoken wordt door muggen en de ander niet

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De hele nacht heb je al geen oog dicht gedaan door dat irritante gezoem om je hoofd. Je werd wakker door de niet te stoppen jeuk over je hele lichaam, je kijkt naast je en je partner lijkt nergens last van te hebben. 'Joehoe, hebben de muggen jou ook zo te grazen genomen?' 'Nee, ik heb geen mug gezien.' Grr... Hoe kan dat nou? Waarom moeten ze ook altijd jou hebben? Daar zijn verschillende redenen voor.

Ben je zwanger?

Zwangere vrouwen ademen in een later stadium van hun zwangerschap meer CO2 uit en muggen komen af op CO2. Dat zou kunnen verklaren dat zwangere vrouwen aan het einde van hun zwangerschap meestal dubbel zo vaak de sjaak zijn. Daarnaast kan het zijn dat ze geuren uitstoten die muggen aantrekt.

Sweaty betty

Via zweet wordt melkzuur uit je lichaam verwijderd bij fysieke activiteit. Maar melkzuur is ook weer een lokstofje voor muggen. Mag jij raden voor wie jij heel aantrekkelijk bent als jij je de billen uit je lijf sport.

Jouw type bloed

Muggen zijn hartstikke picky en hebben een duidelijke voorkeur voor mensen met een bepaalde bloedgroep. En die bloedgroep is bloedgroep O.

Je houdt van bier

Muggen schijnen van bier te houden. En geef ze eens ongelijk. Het schijnt dat de prikfrequentie stijgt zodra je een biertje aan je lip zet. We zeggen niet voor niks 'het schijnt', want het is nog nooit bewezen, in tegenstelling tot de andere punten.

Het zit in jouw genen

Geef jouw voorouders maar op de kop, want het kan ook genetisch bepaald zijn dat muggen jou lekker vinden of niet. Sommige mensen maken namelijk van nature een stofje aan dat muggen weghoudt.

Je kunt muggen weghouden door bovenkleding met lange mouwen aan te trekken en een broek met lange pijpen, zodat je zoveel mogelijk huid bedekt. Voor de brutale rakkers die toch door de kleding heen prikken, kun je jezelf onder sprayen met mugwerende middelen waar DEET in zit. En mochten ze je nu alsnog te grazen nemen door jouw genen, dat biertje, je bloedgroep, het zweet of omdat je zwanger bent, dan is dit dé tip tegen jeukende muggenbulten.

via GIPHY