Jutta Leerdam praat altijd openlijk over menstruatie: "hele team weet het als ik ongesteld ben"

Celebs door Jennifer

Het is geen wonder dat schaatster Jutta Leerdam (24) gisteravond was uitgenodigd voor een inspirerend interview in het tv-programma College Tour. Ze is momenteel één van de beste schaatsters van Nederland en daarnaast ook een rolmodel voor jonge vrouwen dankzij haar openhartigheid over persoonlijke struggles. Niet alleen heeft ze het openlijk over haar eetproblemen, maar praat ze blijkbaar altijd makkelijk over haar menstruatie - iets waar (helaas) nog steeds een taboe op ligt.

Jutta Leerdam in College Tour

Jutta Leerdam is niet alleen een queen op de schaatsbaan, maar ook op social media. Daardoor past ze wel goed bij de jonge studenten, die haar vragen mogen stellen tijdens de College Tour-aflevering waar ze gisteravond in zat. Naast de vragen van studenten kreeg ze ook genoeg onderwerpen aangedragen van presentator Twan Huys. Tijdens het interview liet ze onder andere weer zien hoe openhartig ze durft te zijn over zichzelf en haar eetproblemen, maar ook over haar menstruatie. "Ik heb zelden iemand voor een camera gehad, die zo open is over thema's als ongesteldheid of vetpercentages," vertelt NOS-sportverslaggever Bert Maalderink meteen in het begin. Daar wil Twan natuurlijk wel wat meer over weten.

Lees ook: Schaatster Jutta Leerdam (24) worstelde jarenlang met eetproblemen: "sloeg door in gezonde voeding"

Meer openheid over menstruatie

Jutta geeft aan dat ze van zichzelf een erg open persoon is. "Mijn hele team weet het als ik ongesteld ben," vertelt ze. "Ik ben daar gewoon heel makkelijk en open in." Toen kwam ze dus op een dag verslaggever Bert tegen, die casual vroeg hoe het met haar ging. Nou, niet goed dus, want ze was ongesteld en hier ook duidelijk ziek door. Velen vrouwen zullen het herkennen. Toch twijfelde Jutta op dat moment wel even of ze de waarheid moest vertellen aan de verslaggever. "Het eerste wat ik dacht, toen ik naar de camera toeliep was: kan ik dit wel zeggen? Maar toen ik dat mezelf afvroeg, dacht ik eigenlijk meteen: waarom niet?" Ze vond het gek, dat ze het zichzelf moest afvragen. "Elke vrouw heeft het, dus waarom kan ik het er niet gewoon over hebben?" legt ze uit. Groot gelijk heeft ze! We've all been there.

Rolmodel

Op dat openhartige interview over haar ongesteldheid kreeg ze wel "mega veel" reacties van voornamelijk jonge vrouwen. Dankzij haar openheid over menstruatie hadden andere vrouwen het op de werkvloer bijvoorbeeld makkelijker over hun menstruatie struggles. 'Als Jutta het kan, kunnen wij het ook,' dachten ze als het ware. Ze blijkt een goed rolmodel. Jutta realiseert zich in wat voor positie ze staat en hoeveel invloed ze heeft op mensen. Deze rol wil ze op een goede manier gebruiken. Ze wil niet alleen praten over haar successen. "Ik wil ook iets veranderen, echt iets doen voor vrouwen in dit geval," vertelt ze. Mooi!

Social media

Hoewel ze wel openhartig is in interviews, zoals tegen sportverslaggever Bert en in College Tour, is ze dat minder op haar eigen social media. Ze plaatst naar eigen zeggen wel steeds vaker persoonlijke dingen op haar Instagramstories. Alleen vindt ze dit wel een lastiger platform om te gebruiken voor haar openheid. "Als ik bijvoorbeeld een moeilijke dag heb en ik moet m'n camera erbij pakken om dat te filmen, waarop ik aan het huilen ben of iets. Dan vind ik het wel een soortvan gecreëerd of zo," legt ze uit. "Ik wil niet overkomen, alsof ik er aandacht mee zoek. Maar ik wil wél een verandering." Volgens haar is het dan wel allemaal 'echt', wat ze vertelt op zo'n video. Alleen wil ze op dat moment puur en alleen persoonlijke details delen met haar volgers, omdat ze dichterbij hen wil staan en niet voor meer aandacht. "Voor (tv-)camera's kan ik wel echt mezelf zijn, maar op social media vind ik dat nog steeds lastig."

Lees ook: Even lachen: Jake Paul krijgt lesje Nederlands van zijn liefje Jutta Leerdam