Schaatster Jutta Leerdam (24) worstelde jarenlang met eetproblemen: "sloeg door in gezonde voeding"

Celebs door Jennifer

Schaatster Jutta Leerdam is niet alleen bekend dankzij haar enorme sporttalent. Grote kans dat je Jutta namelijk ook gewoon kent door social media, waar ze een ware influencer is. Geen wonder dat ze in de seizoensafsluiter zit van Robbert Rodenburgs Open Kaart. Hierin vertelt ze enorm openhartig over haar jarenlange worsteling met voeding.

Trigger warning: in dit artikel gaat het over eetproblemen. Worstel je hier zelf mee? Neem contact op met een hulpverlener, bijvoorbeeld bij MIND.

Jarenlang eetproblemen

Jutta Leerdam is op dit moment waarschijnlijk één van de knapste schaatsters in Nederland. Alleen was ze blijkbaar jarenlang erg onzeker over zichzelf en haar lichaam. Zo vertelt Jutta nu openhartig in een aflevering van Open Kaart, dat ze een hele tijd heeft geworsteld met eetproblemen. Aan presentator Robbert Rodenburg vertelt ze dat ze helemaal doorsloeg in gezonde voeding. "Ik wilde zó perfect gezond eten en graag zo dun mogelijk zijn," legt ze uit. "Dat heeft me uiteindelijk wel wat gekost." Op een gegeven moment nam ze helemaal geen ongezonde voeding meer tot zich. "Mijn lichaam hoefde het niet meer. Ik had het geblokt," vertelt ze. Appel was op dat moment het lekkerste voedsel. Ze had zichzelf helemaal gebrainwasht.

Haaruitval

Haar eetpatroon was destijds helemaal niet goed, want ze deed natuurlijk aan topsport. Doordat ze zo weinig at, werd ze veel te dun en daardoor had ze ook minder energie. Tijdens het schaatsen kwam ze soms gewoon niet meer vooruit. Daarnaast kreeg ze ook last van haaruitval. "Als ik dan in de douche stond, had ik plukken haar in mijn handen," vertelt ze. "Het was too much. En ik dacht alsnog dat ik goed bezig was." Ze was voor haar gevoel goed bezig met haar gezonde voeding en zei continu tegen zichzelf: ik mag het niet. "Voor mezelf was het gewoon discipline," verklaart ze. "Alleen achteraf gezien was het zo slecht voor mijn sport en gezondheid."

Vier jaar niet ongesteld

Naast dat haar haren uitvielen door het ongezonde eetpatroon, werd ze ook zo'n vier jaar niet ongesteld. "Ze zeggen dat dit normaal is in de sport, maar dat is echt niet normaal," vertelt ze aan Robert. Ze hoorden weleens verhalen van andere topsporters, dat ze inderdaad niet ongesteld werden door het sporten. Al weet ze inmiddels, dat het in haar geval ook te maken had met de voeding en haar vetpercentage.

Stemmetje in hoofd

Ondanks dat Jutta er tegenwoordig weer gezond uitziet en meer spieren heeft, zit er nog altijd een stemmetje in haar hoofd. "Het zit altijd in mijn hoofd, dat ik te dik ben," geeft ze toe. "Iedereen weet het ook om me heen, want ik heb het er de hele dag over." Ze lacht het weg, maar het is eigenlijk wel vervelend natuurlijk en niet fijn. Toch denkt ze wel, dat het beter wordt. Vroeger waren de onzekere gedachten veel meer aanwezig. Destijds viel ze af, omdat ze er goed uit wilde zien en vanwege het ideaalbeeld. Dat is vandaag de dag anders: "Nu eet ik om de beste van de wereld, sterk, fit en gezond te zijn."

Lees ook: Babette (20) heeft anorexia: ‘Een eetstoornis gaat niet over eten’